iPhone met Apple Pay en de boon-app.

boon-app maakt Apple Pay met omweg mogelijk in Nederland

Kun je niet wachten op Apple Pay? De betaaldienst boon werkt nu ook met euro's, waardoor je via een kleine omweg via Frankrijk Apple Pay ook in ons land kunt gebruiken. In dit artikel lees je hoe je dit instelt en activeert.

iPhone met Apple Pay en de boon-app.
Als je niet kan wachten om in ons land Apple Pay te gebruiken, dan is er nu een mogelijkheid om dit via een omweg nu al te realiseren. boon is een aanbieder van Mastercard-creditcards en biedt ook ondersteuning voor Apple Pay. Voorheen werkte boon alleen in het Verenigd Koninkrijk, maar sinds kort staat de boon-app ook in de Franse Apple Store. Hierdoor kun je in Nederland gewoon betalen met euro’s, inclusief betalen via Apple Pay.

boon-account met Apple Pay

boon biedt al langer ondersteuning voor Apple Pay, maar was alleen actief in Groot-Brittanië. Als je vanuit Nederland boon instelde, betaalde je daardoor feitelijk met de Britse pond, wat weer extra kosten met zich meebracht. Nu de dienst ook in Frankrijk beschikbaar is, werkt boon ook gewoon met euro’s.

Om via deze omweg gebruik te kunnen maken van Apple Pay, zijn er wel enkele voorwaarden en vereisten. De boon-app is bijvoorbeeld alleen beschikbaar in buitenlandse App Stores. Je zult daarom dus in dit geval een Franse Apple ID aan moeten maken om de boon-app te downloaden. Vervolgens kun je de boon-app installeren en een bijbehorend account aanmaken. Nieuw is dat dat nu ook kan met een Nederlands adres. Je hoeft geen fictief adres meer in te vullen om de registratie af te ronden, zoals eerder het geval was bij de Britse versie. Na het downloaden en installeren kun je gewoon weer je Nederlandse Apple ID gebruiken. Vervolgens zet je de regio-instellingen van je iPhone tijdelijk op Frankrijk, zodat de knop voor Apple Pay beschikbaar komt.

Beperkt bruikbaar, alleen Mastercard

Na het registreren in de boon-app, stel je de Apple Pay-kaart in en kun je de regio-instellingen weer terugzetten naar Nederland. Helaas kun je Apple Pay van boon niet overal gebruiken waar contactloos betalen aangeboden wordt. Aangezien boon samenwerkt met Mastercard, kun je Apple Pay alleen gebruiken op plekken waar buitenlandse creditcards van Mastercard geaccepteerd worden. Dit werkt vaak goed bij bijvoorbeeld McDonald’s, Subway, Starbucks, Marqt en parkeerautomaten.

De dienst van boon het eerste jaar gratis, maar daarna betaal je €0,99 per maand. Betalingen in euro’s zijn gratis en ook het opwaarderen via je eigen IBAN is kosteloos.

boon instellen voor Apple Pay

Om boon in te stellen op jouw Nederlandse iPhone, volg je onderstaande stappen:

 1. Ga in de App Store naar de pagina Uitgelicht en scroll naar onderen. Tik op je Apple ID, gevolgd door Log uit.
 2. Maak daarna een Franse Apple ID aan. In onze aparte tip lees je hoe je een buitenlandse Apple ID aan kunt maken, zonder dat je hier een creditcard of ander betaalmethode aan toe hoeft te voegen. In plaats van naar een gratis Amerikaanse app te gaan, open je deze directe link naar de boon-app in de Franse App Store. Volg daarna de stappen in onderstaande tip.
 1. Let er op dat de stappen voor het aanmaken van een Apple ID wel in het Frans zijn. Na het invoeren van je gegevens en beveiligingsvragen, moet je een betaalmethode invoeren. Kies dan voor Aucun (Frans voor Geen). Vul daaronder een Frans adres in, bijvoorbeeld van een Apple Store zoals het Louvre.
 2. Na het afronden van het maken van je Apple ID, log je met dit nieuwe account in bij de App Store. Download daarna de boon-app (link).
 3. Zet voordat je de boon-app opent, de regio van je iPhone op Frankrijk via Instellingen > Algemeen > Taal en regio > Regio.

Taal- en regio-instellingen op de iPhone.

 1. Open daarna de boon-app en tik op Sign up.
 2. Krijg je daarna een melding met Invalid region, verwijder de app dan, zorg ervoor dat je iPhone-regio op Frankrijk staat en download de app opnieuw. Tik dan weer op Sign up.
 3. Voer je telefoonnummer in en voer de verificatiecode in die je per sms ontvangt.

Boon-app sign up.

 1. Vul je voor- en achternaam in.
 2. Stel een wachtwoord in.
 3. Kies de beveiligingsvraag en vul het antwoord in.

Wachtwoord en registratie in de boon-app.

 1. Kies een viercijferige pincode.
 2. Plaats het vinkje voor de Terms and Conditions (algemene voorwaarden) en tik op Sign up.

boon-app met welkomstscherm.

Saldo opwaarderen in boon-app

Je account is nu aangemaakt. Het enige wat je nu nog moet doen, is saldo op je account zetten:

 1. Tik op het grote plusje in de boon-app.
 2. Vervolgens dien je je account te upgraden naar minimaal boon Basic. Dit is het eerste jaar gratis, daarna betaal je €0,99 per maand.

boon-app met Basic.

 1. Vul gewoon je eigen gegevens in. Dit kan je eigen Nederlandse woonadres zijn.
 2. Keer terug naar het beginscherm van boon en tik weer op de grote plus. Selecteer Manual top up.
 3. Je kunt saldo toevoegen via creditcard (tegen een kleine extra betaling), maar ook gratis via je eigen IBAN-rekening. Tik op Wire transfer voor de laatste optie.

boon-app met saldo toevoegen.

 1. Maak nu via je eigen Nederlandse bank het gewenste bedrag over naar de gegevens die in beeld verschijnen. Binnen enkele dagen wordt het bedrag dan bijgeschreven op je boon-account.

boon instellen voor Apple Pay

Om vervolgens Apple Pay te kunnen gebruiken, moet je je boon-kaart toevoegen aan de Wallet-app. Ook dit doe je vanuit de boon-app:

 1. Tik in het beginscherm van de boon-app op Add to Apple Wallet.
 2. Kies daarna voor Volgende en selecteer eventueel het toestel waar je de Apple Pay-kaart op wil instellen. Tik daarna weer op Volgende.

boon-app met het beginscherm en Apple Pay.

 1. Accepteer de voorwaarden door op Akkoord te tikken.
 2. Rond het proces af door op Gereed te tikken.
 3. Wil je ook een kaart toevoegen op je Apple Watch, volg dan dezelfde stappen. Vergeet je Apple Watch niet eerst op regio Frankrijk te zetten via de Watch-app op je iPhone: Watch > Mijn Watch > Algemeen > Taal en regio > Regionotatie.

Apple Pay instellen met de boon-app.

 1. Na het instellen van de Apple Pay-kaart(en), kun je je regio gewoon weer op Nederland zetten. Op de iPhone gaat dat via Instellingen > Algemeen > Taal en regio > Regio.

Als je nu via boon met Apple Pay wil betalen bij een winkel met een contactloze pinautomaat, hoef je alleen maar je iPhone of Apple Watch bij de pinterminal in de buurt te houden. Je kunt de boon-kaart ook selecteren via de Wallet-app of vanaf het toegangsscherm twee keer op de homeknop te drukken op de iPhone of twee keer op de zijknop op je Apple Watch.

Met dank aan @basvanderploeg!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 20 januari 2017, 14:29
Categorieën Apps, Diensten
Onderwerp apple pay

Apple Pay

Apple Pay is Apple's eigen betaaldienst, dat sinds juni 2019 en november 2018 beschikbaar is in respectievelijk Nederland en België. Met Apple Pay kun je betalen met je iPhone, Apple Watch, iPad en Mac in zowel winkels als apps en webshops. Lees hier alles wat je wil weten over Apple Pay!

Apple Pay

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.