Siri-geschiedenis op iPhone.

Opinie: Apple moet meer inzicht geven in wat Siri verstaan heeft

Om het gebruik van Siri makkelijker te maken, moet Apple meer inzicht geven wat Siri verstaan heeft. Met een handige geschiedenisfunctie kun je makkelijk door je opgegeven Siri-commando's bladeren.

Gebeurt het je wel eens dat Siri je niet goed verstaan heeft? Jouw antwoord op deze vraag is hoogstwaarschijnlijk ja. Je kan dan tot beperkte mate terugkijken wat Siri van jouw opdracht gemaakt heeft, maar zodra je Siri opnieuw gebruikt is de geschiedenis van de eerdere sessie weer verdwenen. En gebruik je Siri op de HomePod, dan is er helemaal geen mogelijkheid om terug te kijken wat je Siri verstaan heeft. Bij concurrerende spraakassistenten zoals Google Assistant en Amazon Alexa is dat wél mogelijk. Het wordt tijd dat Apple dit ook gaat doen.


Luistergeschiedenis voor spraakassistenten
Geef je een opdracht aan Google Assistant of Amazon Alexa, dan bewaart de desbetreffende assistent dit in de bijbehorende app. Om een aantal redenen kan dit handig zijn, bijvoorbeeld zodat je kan zien wat je gevraagd hebt en wat de assistent precies verstaan heeft. Bovendien kun je op deze manier eerder opgevraagde informatie makkelijk terugkijken, zodat je het niet opnieuw hoeft te vragen. Bij Apple ontbreekt een soortgelijke Siri-geschiedenis. Het enige wat mogelijk is, is scrollen door je gestelde vragen van je meest recente Siri-sessie. Sluit je Siri af door bijvoorbeeld het toestel te vergrendelen en stel je daarna opnieuw een vraag, dan ben je de vorige geschiedenis weer kwijt.

Bij Google en Amazon wordt zelfs de audio-opname van jouw spraakopdracht bewaard. Dat is wat mij betreft niet nodig, omdat ik de exacte geluidsopname van mijn eigen stem niet terug hoef te luisteren. Ook vanwege privacyredenen hoeft een directe opname niet bewaard te worden en is een transcriptie van je opdrachten meer dan genoeg. Dat wil zeggen dat je op die manier eenvoudig kunt bladeren door de getypte geschiedenis van je Siri-opdrachten. Niet alleen dus om te zien wat Siri nou verstaan heeft, maar ook om informatie voor jezelf terug te halen. Hoe werd het weer ook alweer volgende week? Wanneer had ik die afspraak ook alweer?

Bovendien is het met zo’n geschiedenisfunctie makkelijker om eerdere commando’s opnieuw te herhalen (zet een timer, zet de lampen aan, etcetera), zonder dat je weer helemaal opnieuw je opdracht uit hoeft te spreken. Zie het als een soort browsergeschiedenis die je op alle internetbrowsers vindt, maar dan voor Siri.

Google Assistant en Amazon Alexa geschiedenis.

Privacy mogelijk een probleem
Als Apple het helemaal goed aan wil pakken, combineren ze alle Siri-commando’s van al je toestellen in een enkele geschiedenis. Zo kan je dus precies ziet wat je aan Siri op je iPhone, Apple Watch, Mac en HomePod gevraagd hebt. Dit lost ook meteen het probleem op dat wij ervaren hebben op de HomePod, waarbij een scherm ontbreekt om op terug te kijken wat je hebt gezegd.

Op dit moment is zo’n enkele geschiedenis waarschijnlijk niet haalbaar, omdat Siri op verschillende apparaten anders werkt. Ook zou privacy voor Apple een overweging kunnen zijn om zo’n universele geschiedenisfunctie niet aan te bieden. Wel wordt Siri sinds iOS 11 op al je toestellen gesynchroniseerd met iCloud, maar in de praktijk merken we daar nog maar weinig van.

Zie jij zo’n Siri-geschiedenis wel zitten of lijkt dit jou overbodig? Laat je mening horen in de reacties!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 28 februari 2018, 17:00
Categorieën Apple, Diensten, iDevices
Onderwerpen opinie, Siri
18 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.