Opinie: Het wordt tijd dat het QuickType-toetsenbord Nederlandse woordvoorspelling krijgt

Het wordt hoog tijd dat Apple eindelijk de Nederlandse taal toevoegt aan de voorspellende functie van het QuickType-toetsenbord. Apple introduceerde deze functie al bijna vier jaar geleden, maar het werkt nog steeds niet in het Nederlands.

Met een jaloerse blik kijk ik al jaren naar Engelse, Franse of andere internationale iPhone-gebruikers. Typen met het standaard QuickType-toetsenbord kan in die talen namelijk veel sneller, omdat het toetsenbord automatisch woordsuggesties geeft op basis van wat je typt. Ruim drie jaar na de introductie is de voorspellende QuickType echter nog steeds niet in Nederland en België te gebruiken, terwijl concurrerende toetsenborden zoals Gboard dit wel hebben. Waar wacht Apple nog op?


Tijd voor voorspellende QuickType in het Nederlands
Vlak na elke aankondiging van een nieuwe iOS-versie is de voorspellende QuickType een veelbesproken onderwerp. “Ondersteunt het toetsenbord in iOS xx eindelijk eens Nederlands” is een vraag die wij dan vaak in de reacties en in onze mailbox tegenkomen. Keer op keer moeten we lezers echter teleurstellen.

Bij de introductie van nieuwe functies, kan ik me voorstellen dat Apple niet meteen alle opties beschikbaar stelt in alle mogelijke landen en talen. Vooral bij functies waarbij de taal een belangrijke rol speelt, kost het goed werkend krijgen van deze nieuwe functies veel tijd. Maar het begint zo langzaamaan wel een beetje gênant te worden. Dicteren op de iPhone kan bijvoorbeeld al heel lang in het Nederlands, maar Apple lijkt maar niet de moeite te nemen om de woordvoorspelling in het Nederlands beschikbaar te stellen. Kijk je naar Android-toestellen, dan is deze functie er al heel wat jaar in onze eigen taal. Apple loopt daarmee in ons landje dus hopeloos achter.

QuickType woordvoorspelling.

In principe kan ik prima typen zonder deze functie, maar het zou toch veel handiger zijn als dit wel in het Nederlands beschikbaar is. Waarom dan niet een alternatief toetsenbord gebruiken die dit wel ondersteunt, zoals Google’s Gboard? Qua looks en werking ben ik een groot fan van het standaard QuickType-toetsenbord in iOS. Het toetsenbord ziet er goed uit en reageert altijd snel. Qua functies heb ik dan ook niets te klagen. Ik heb Gboard wel een tijdje geprobeerd, maar keer dan uiteindelijk toch weer terug naar Apple’s toetsenbord. Maar ja, die voorspellende functie ga je dan toch wel missen.

Behalve woorden, kan het toetsenbord ook emoji’s voorspellen aan de hand van wat je typt. Door het groeiend aantal emoji’s is een zoektfunctie erg gewenst, maar deze emojivoorspelling is een prima alternatief. Typ je bijvoorbeeld in het Engels het woordje “sad”, dan geeft het toetsenbord meteen drie emoji-suggesties die het woordje vervangt als je erop tikt. Super handig, maar helaas niet beschikbaar in het Nederlands.

Missende functie maakt Touch Bar nutteloos
Op de Mac kun je die voorspellende functie ook gebruiken, mits je een MacBook Pro met Touch Bar hebt. Tijdens het typen worden op de Touch Bar woordsuggesties en emojisuggesties gegeven. Maar omdat dit niet werkt in het Nederlands, worden hier geen suggesties gegeven. De Touch Bar blijft tijdens het typen dus leeg, waardoor je net zo goed de functie in kan klappen. De Touch Bar is al niet zo heel erg functioneel gebleken, maar de enige optie die het wel handig maakt is in het Nederlands niet te gebruiken.

Touch Bar woordvoorspelling.
Lege Touch Bar door ontbrekende woordsuggesties.
De ontbrekende woordvoorspelling in het Nederlands maakt pijnlijk duidelijk dat de Touch Bar zo niet veel toevoegt.

Er zijn wel meer Apple-functies die niet in het Nederlands werken, maar bij die functies zijn vaak andere partijen betrokken waar Apple van afhankelijk is. Denk bijvoorbeeld aan Apple Pay, waarbij Apple moet samenwerken met banken, of de Apple Watch Series 3 met 4G, waarvoor samenwerking met providers nodig is. Het is logisch dat Apple daar meer tijd voor nodig heeft, maar dit argument geldt niet voor de woordvoorspelling in het Nederlands. We kunnen er daarom maar moeilijk achter komen waarom deze functie nog steeds niet in Nederland en België. Wie weet dat iOS 12 eindelijk goed nieuws brengt.

https://www.iculture.nl/nieuws/apple-functies-niet-in-nederland-najaar-2017/

Reacties: 22 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.