Leren Folio iPhone X

Opinie: wat kan Apple in toekomstige iPhones schrappen?

Apple kan nog meer knoppen en functies van de iPhone verwijderen, nu Touch ID en de koptelefoonaansluiting zijn verdwenen. Dit zijn de onderdelen die eigenlijk overbodig zijn.

Apple houdt van minimalistisch. Nu de 3,5mm-koptelefoonaansluiting, Touch ID en de thuisknop zijn geschrapt is het interessant om eens te filosoferen wat er nog meer kan vervallen. Zitten er nog meer knoppen en onderdelen op de iPhone die eigenlijk overbodig zijn?

iphone X beginscherm

De camera blijft
Over één ding kunnen we in ieder geval gerust zijn: de camera zal Apple niet zo snel uit de iPhone schrappen. De iPhone is al jarenlang de meestgebruikte camera die mensen op zak hebben en Apple blijft maar doorgaan met nieuwe functies toevoegen.

Maar tegelijk is Apple een bedrijf dat durft los te laten en te schrappen, zoals de poorten in de MacBooks en het verdwijnen van de App Store uit iTunes. Het lukte zelfs om de ontsierende teksten achterop de iPhones weg te halen, met goedkeuring van de Amerikaanse FCC. In Europa hebben we helaas nog wel de CE-logo’s en andere teksten.

Als je verder terug gaat in het verleden zijn er nog meer voorbeelden hoe Apple dingen minimalistischer maakte. De iPod shuffle liet zien dat je ook muziek kunt luisteren op een mp3-speler zonder schermpje. En met de Apple TV Remote liet het bedrijf al jaren geleden zien dat je je televisie makkelijk kunt bedienen met maar een paar knoppen. De ingewikkelde tv-afstandsbedieningen met tientallen knoppen zijn helemaal niet nodig.

Het verdwijnen van de fysieke thuisknop kon je al zien aankomen bij de iPhone 7. Dat toestel had een thuisknop die je niet meer kon indrukken. In de iPhone X is de fysieke thuisknop helemaal verdwenen en moet je gebruik maken van gezichtsherkenning of een pincode om je toestel te ontgrendelen.

Wat kan er nog meer verdwijnen? Wij hebben wel een paar ideeën.

Muteknop kan verdwijnen

Een iPhone zonder knoppen lijkt misschien onmogelijk, maar er zijn genoeg knoppen over waar Jony Ive eens serieus over moet nadenken. De muteknop bijvoorbeeld. Op de iPads is die niet meer aanwezig. De knop neeft maar één functie, die je net zo makkelijk kunt in- en uitschakelen via het Bedieningspaneel. Mijn knop staat altijd op ‘mute’ omdat ik binnenkomende telefoontjes wel zie en voel, via de iPhone zelf of de Apple Watch.

iPhone SE review iCulture: volumeknoppen en muteknop

Als Apple hiervoor toch wil vasthouden aan knoppen zou je voor het muten en unmuten van je toestel ook de volumeknoppen kunnen gebruiken. Volume zo laag mogelijk betekent op stil zetten.

Volumeknoppen kunnen weg

Over de volumeknoppen gesproken: waarom zou je daarvoor nog fysieke knoppen nodig hebben? Ook dat regel je net zo makkelijk via het Bedieningspaneel. Apple zal dan wel weer iets anders moeten verzinnen voor het maken van screenshots en het rebooten van het toestel, want daarvoor heb je nu nog wel de volumeknoppen nodig.

Nog radicaler: alle knoppen eruit

Apple zou ook alle knoppen achterwege kunnen laten en de rand van de iPhone ‘knijpbaar’ maken. Daarmee zijn ze niet de eerste, want HTC bracht eerder dit jaar al de HTC U11 met knijpbediening uit. Je kunt foto’s maken, berichten inspreken, je favoriete game open of een van de andere opties kiezen door in je toestel te knijpen. Door lang of kort te knijpen kun je bepaalde acties uitvoeren. Een groot succes is het nog niet geworden, maar Apple staat erom bekend dat ze bestaande uitvindingen hergebruiken, zodat ze wél nuttig zijn.

Lightning-poort: niet nodig

Hoe kun je je iPhone opladen als er geen Lightning-poort meer aanwezig is? Een jaar geleden zou ik misschien USB-C als voor de hand liggende optie hebben genoemd, maar we weten inmiddels dat er een alternatief is: draadloos opladen! Er zijn natuurlijk wel wat accessoires die je op de Lightning-poort kan aansluiten voor extra functies, maar eerlijk gezegd is het alweer een tijdje geleden dat ik zo’n Lightning-accessoire in handen had. Accessoires koppelen werkt tegenwoordig veel vaker via Bluetooth.

iPhone opladen Lightning

De meeste beginschermen kunnen weg

Tot nu toe hebben we het alleen over fysieke onderdelen gehad, maar ook in de software kan er wel iets verdwijnen. Apple zou bijvoorbeeld het aantal beginschermen kunnen terugbrengen van vijftien naar twee.

Beginschermen iPhone

Met veel geïnstalleerde apps moet ik altijd behoorlijk bladeren om de juiste app te vinden. Ik zou alle apps netjes in mappen kunnen stoppen, maar dan moet ik weer onthouden in welke map een bepaalde app zit (“Zit Cut The Rope in Game-mapje 1, 2 of 3, of in Games Arcade of Favoriete Games?”) of ik krijg mappen met 60 games waarin ik alsnog moet bladeren. Het idee dat je door meerdere pagina’s met apps moet bladeren om die ene app te vinden, is wat idioot geworden, nu je apps ook op andere manieren kunt opstarten.

Ik geef toe: mijn iPhone-gebruik is wat anders dan dat van de doorsnee gebruiker, omdat ik veel apps moet testen. Dus niet iedereen zal hier last van hebben.

Meerdere apps tegelijk verplaatsen op het beginscherm.

Vroeger, voor de komst van iOS 4, was het nog niet mogelijk om mappen te maken. Je kreeg toen alleen de appiconen te zien op de eerste 12 schermen. Apps die daarbuiten vielen waren niet zichtbaar, maar waren wel te vinden via Spotlight.

Apple zou iOS een stuk opgeruimder kunnen maken door het aantal beginschermen terug te brengen tot 1 of 2. Veelgebruikte apps vind je terug via het dynamische dock onderin het scherm en andere apps vind je terug met Spotlight of Siri. Apple zal dan nog wel wat andere oplossingen moeten verzinnen, bijvoorbeeld voor het verwijderen van apps en 3D Touch-acties op appiconen. Maar met 48 apps op twee beginschermen kun je daar eigenlijk alle apps op kwijt waar je 3D Touch-acties voor nodig hebt. Ook zullen mensen die hun apps nu netjes per scherm op kleur of categorie hebben gesorteerd, iets anders moeten verzinnen.

Apple voegt ook weer nieuwe onderdelen toe

Het lijkt misschien alsof Apple alleen maar aan het schrappen is, maar dat valt wel mee. In feite zijn er nog maar twee dingen verdwenen: de koptelefoonaansluiting en de thuisknop. Tegelijk voegt Apple ook weer genoeg nieuwe dingen toe. De vele sensoren de TrueDepth-camera van de iPhone X mogelijk maken, zaten er een paar jaar geleden bijvoorbeeld nog niet in.

iPhone X TrueDepth sensoren voor Face ID.

Wat kan Apple nog meer schrappen in de iPhone?

Een iPhone zonder scherm of camera klinkt onlogisch, maar er zijn misschien nog wel meer dingen die Apple vanuit het oogpunt van ‘courage’ uit de iPhone kan schrappen. Weet jij nog knoppen, onderdelen of functies die eigenlijk net zo goed weg kunnen?

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 27 september 2017, 11:22
Categorie Achtergrond
Onderwerpen iPhone X, knoppen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.