Donkere iPhone 7-concept in een stapel.

Opinie: Waarom ik uitkijk naar een spacezwarte iPhone 7

De nieuwe iPhone 7 lijkt qua vernieuwingen minder spectaculair te worden dan bij voorgaande jaren, maar toch kijk ik uit naar het nieuwe model. De donkere spacegrijze kleur is daarbij een doorslaggevende factor.

Ieder jaar rond deze periode weet je het wel: de nieuwe iPhone is in aantocht. Toch is de tendens dit jaar anders: de nieuwe iPhone 7 zou helemaal niet zoveel verschillen van de iPhone 6s en voor veel mensen is dat een grote teleurstelling. Zij zijn toe aan iets nieuws, nadat ze meerdere jaren hetzelfde design in hun handen gehad hebben. Maar ondanks dat er qua uiterlijk weinig lijkt te veranderen, kijk ik toch uit naar de iPhone 7.

Donkere iPhone 7 met EarPods.

Apple volgde voorgaande jaren een vast patroon: het ene jaar een compleet nieuw design, het jaar daarop een versie met vooral interne verbeteringen. Ik behoor tot de categorie mensen die wacht op een nieuw design en was dan ook telkens weer blij met mijn iPhone 4, iPhone 5 en iPhone 6. Dit jaar is de situatie flink anders.

Nieuwsgierig naar nieuwe iPhone 7-functies

Eigenlijk kijk ik altijd wel uit naar de nieuwe producten die Apple te bieden heeft en dit jaar ben ik daarom ook wel erg benieuwd naar het nieuwe model. Ik gebruik de koptelefoonaansluiting nauwelijks, maar ben benieuwd hoe Apple het verwijderen van deze aansluiting gaat oplossen. Ook kijk ik uit naar de vermoedelijke nieuwe aanraakgevoelige homeknop. Ik ben altijd een voorstander geweest van een fysieke homeknop, omdat je deze eenvoudig blindelings kun vinden en nagenoeg geen gedoe hebt dat het indrukken niet goed herkend wordt. Bij een aanraakgevoelige knop vrees ik daar wat meer voor, maar ik ben vooral nieuwsgierig hoe het gaat werken.

Mogelijk speelt 3D Touch nog een rol bij zo’n knop, maar ik hoop wel dat Apple dit niet onnodig ingewikkelder gaat maken. Een aanraakgevoelige homeknop zou bijvoorbeeld wel handig zijn bij het openen van het multitasking-scherm, waardoor je niet meer twee keer snel achter elkaar hoeft te drukken.

Design bijna hetzelfde als iPhone 6s

Kijkend naar de uiterlijke veranderingen van de iPhone 7, lijkt het er sterk op dat het toestel als twee druppels water lijkt op de vorige twee modellen. Maar vind ik dat erg? Eigenlijk niet. De iPhone 6 en iPhone 6s hebben wat mij betreft de prettigste vormfactor met de afgeronde randen en een goed schermformaat. Een 4,7-inch schermformaat is wat mij betreft prima en dankzij de huidige vormgeving ligt het toestel voor mij lekkerder in de hand dan de iPhone 5-serie. Voor een 4-inch toestel is het uiterlijk van de iPhone 5-serie en de iPhone SE meer dan prima, maar niet voor een groter slag toestellen.

Donkere iPhone 7-concept in een stapel.

Eindelijk weer een donkere iPhone?

Er is één ding waar ik vooral naar uitkijk en dat is de nieuwe donkere kleur. Van het huidige kleuraanbod ben ik geen groot fan. Zilver en spacegrijs lijken te veel op elkaar. Als je ze naast elkaar legt zie je wel degelijk verschil, maar op afstand is het lastig te zien. De donkere kleur van de iPhone 5 en iPhone 5s (hoewel ook weer verschillend) vind ik veel mooier bij een iPhone passen. Als we de geruchten mogen geloven gaan we gelukkig de kant op van een donkere spacezwarte iPhone. Een iPhone 7 met het design van de iPhone 6 en de kleurstelling van de iPhone 5 is wat mij betreft de perfecte combinatie. Die donkere kleur is niet overdreven uitgesproken, maar is wel een stuk minder saai dan het kleurloze huidige spacegrijs. En dankzij een nieuw kleurtje voelt de iPhone toch weer nieuw aan.

Ik ben trouwens niet de enige die er zo over denkt. Volgens een analist stevent de iPhone 7 af op een verkooprecord omdat er veel mensen zijn met nog een ouder model. Zij staan dit jaar op het punt om een nieuwe iPhone in huis te halen en lang niet al die mensen zitten te wachten op spectaculaire innovaties. Zij willen gewoon een goede smartphone.

Eén op de vier iPhones is in september 2016 ouder dan 2 jaar.

Een donkere uitvoering van de iPhone is ook nog eens een slimme zet van Apple. Zonder al te veel moeite te hoeven doen in een compleet nieuw design, kunnen ze zich focussen op verbeteringen aan de binnenkant, maar kunnen ze tegelijk met een simpel nieuw kleurtje mensen over de streep trekken om een nieuwe iPhone aan te schaffen. Zeker in combinatie met enkele nieuwe functies. Een kleine poll die we onlangs op iCulture plaatsten, laat zien dat mensen wel warm lopen voor de donkergrijze kleur: ruim 88% van de lezers geeft de voorkeur aan een donkere iPhone.

50 tinten spacegrijs

Als Apple toch bezig is met nieuwe kleuren: trek de kleur ook meteen door naar alle apparaten. Spacegrijs op de iPhone 6 is anders dan het spacegrijs van de 12-inch MacBook, terwijl het spacegrijs van de Apple Watch wéér verschillend is. Het liefst zie ik alle producten in exact dezelfde kleurtint, zodat alles mooier bij elkaar past en een donkere kleur grijs past naar mijn mening het beste bij het complete assortiment.

Blauwe iPhone 7 Plus

Er circuleren ook geruchten over een blauwe iPhone 7, waarvan al foto’s van een werkend prototype online zijn verschenen. Ze werden online geplaatst door The Malignant, een Twitter-gebruiker die al vaker gelekte foto’s plaatste. Er zijn maar weinig mensen die dit geloofwaardig vinden, omdat de kleur niet bij het assortiment van Apple past. Het roept bovendien de vraag op in hoeveel kleuren Apple de nieuwe iPhones dan gaat uitbrengen. Meerdere modellen in zes verschillende kleuren klinkt niet logisch.

Ben ik dan van plan om de spacezwarte iPhone 7 blindelings in huis te halen? Dat nou ook weer niet. Ik wacht zoals veel mensen de officiële onthulling af die ergens in september zal plaatsvinden. Ik ben in ieder geval wel positief gestemd dat Apple er weer een fijn toestel van gaat maken dat voor een deel van de iPhone-gebruikers een aanschaf waard is.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 17 augustus 2016, 19:30
Categorieën Achtergrond, iDevices
Onderwerpen iPhone 7, spacegrijs

iPhone 7

Ontdek hier alle informatie over de iPhone 7 het toestel met 4,7-inch scherm dat beschikt over een 12-megapixel camera en A10 Fusion-processor. Is deze iPhone nog steeds de aanschaf waard en wat kun je er zoal mee?

iPhone 7

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.