App Store met apps en games op iOS 11.

Opinie: Apple moet meer ontwikkelaars een kans geven

Oh, alweer Alto’s Odyssey…

In de App Store zie je steeds dezelfde apps voorbijkomen op de frontpage. Een select groepje ontwikkelaars krijgt bijna wekelijks aandacht, terwijl anderen genegeerd worden. Apple zou veel meer (kleine) ontwikkelaars voor het voetlicht kunnen brengen, waardoor de App Store-verhalen interessanter worden.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

We hebben in de iCulture-podcast inmiddels heel wat ontwikkelaars geïnterviewd. Wat daarbij opvalt is dat sommige ontwikkelaars daarbij erg veel steun van Apple krijgen, terwijl anderen tegen een blinde muur aanlopen. Ook in de App Store is dat te zien: sommige games komen wel tien keer per jaar langs als Game van de Dag, terwijl de meesten geen schijn van kans maken. Dat kan beter.


Meer ontwikkelaars verdienen een kans
Vorige week organiseerde Apple een bijeenkomst met “de beste gameontwikkelaars” van Nederland. Lucky Kat, Adriaan de Jongh, GameHouse en Rusty Lake waren daarbij aanwezig. Helaas mochten we niet filmen, fotograferen of uitgebreid interviewen (want: Apple), maar ondanks dat was het een tof event, waarbij de ontwikkelaars vertelden met welke nieuwe projecten en plannen ze bezig zijn en hoe ze daarbij steun krijgen van Apple. Eén van hen vertelde “dat op een gegeven moment wel 9 van onze games featured waren in de App Store!”

Dat gunnen we ze natuurlijk van harte, maar er is wel iets wat me gaandeweg steeds meer is gaan opvallen. Het is eigenlijk maar een kleine groep ontwikkelaars die Apple telkens opnieuw voor het voetlicht brengt. In de App Store worden dezelfde apps en ontwikkelaars continu gerecycled.

Dat valt ook buiten de App Store op. Ontwikkelaars die we onder andere voor onze podcast hebben gesproken, hebben heel uiteenlopende ervaringen met Apple. Er is een kleine groep die helemaal happy is met alle aandacht die ze van Apple krijgen. Zij worden regelmatig (soms bijna smekend) gevraagd of ze nog iets nieuws in ontwikkeling hebben, zodat Apple er aandacht aan kan besteden. Sommige ontwikkelaars geven toe dat ze hun gedrag daarop hebben aangepast. In plaats van drie leuke nieuwe functies te introduceren smeren ze het uit over meerdere momenten, zodat ze vaker op de frontpage in de App Store staan.

iPad Air 2019 review met App Store.

Er is echter ook een groep die zich behoorlijk genegeerd voelt door Apple. Ze maken mooie dingen, maar het lukt ze niet om ook maar één keertje gefeatured te worden in de App Store. Terwijl je wel voor de zoveelste keer Kayla’s Sweat-app, Asana Rebel, Alto’s Odyssey, Monument Valley of een van de andere apps voorgeschoteld krijgt. Minimaal eens per week. Toen de App Store tien jaar bestond schreef ik dat de vernieuwde App Store sinds iOS 11 helemaal geweldig is. Ik prees toen de speciaal voor de App Store gemaakte graphics (dat vind ik nog steeds), de verhalen over de appmakers (ook nog steeds leuk) en feit dat ik regelmatig toch weer nieuwe apps ontdekte. Dat laatste is steeds minder het geval. Als je niet op Apple’s favorietenlijstje staat moet je heel veel geluk hebben om een heel zeldzaam keertje, ergens verstopt in een lijstje, te worden genoemd.

Ik snap dat Apple erg zorgvuldig moet zijn bij de keuze van de ontwikkelaars die ze steunen. Er zal maar een keer eentje tussen zitten die een winkeldiefstal heeft gepleegd of een bierblikje naar een burgemeester heeft gegooid. Maar door zich zo te beperken snijdt Apple zichzelf ook in de vingers. Door altijd maar met dezelfde apps en games op de proppen te komen, wekken ze de indruk dat er, op een paar toptitels na, eigenlijk niet zoveel soeps in de App Store te vinden is.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 3 juni 2019, 16:02
Categorie Apps
Onderwerpen app store, developers, ontwikkelaars, opinie
1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.