Apple geheim testlab

Een kijkje in Apple’s supergeheime testlab voor iPhones

Bij -40 graden

Apple kan het zich veroorloven om dure testlabs te bouwen, waar de producten onder extreme omstandigheden worden getest. The Independent kreeg een kijkje in één van die testlabs, waar de chips voor de Secure Enclave aan bizarre tests worden onderworpen. De Secure Enclave zorgt voor versleuteling en slaat privacygevoelige gegevens zoals biometrische resultaten veilig op.

Geheim testlab voor iPhones

Zo kijkt Apple of de chips bestand zijn tegen extreme temperaturen, zowel warm als koud, zo vertelde Apple’s senior vice president software engineering Craig Federighi. Het doel is om te kijken wat er met de chips gebeurt als ze worden blootgesteld aan kou van -40 graden Celsius of een hitte van 110 graden Celsius. Het is ondenkbaar dat zoiets tijdens het normale gebruik gebeurt, maar toch moet het getest worden. Kwaadwillenden zouden de iPhone met opzet bloot kunnen stellen aan extreme omstandigheden, en als de beveiliging van een chip het dan begeeft zouden ze alsnog data kunnen uitlezen.

Als een iPhone eenmaal in handen van gebruikers is kan Apple weinig meer doen. Het is niet mogelijk om de chips te vervangen en met een software-update zijn niet alle fouten en problemen op te vangen. Vandaar dat Apple gewoon alles maar probeert. Het gevolg is dat je data dankzij de Secure Enclave enorm veilig is. In 2017 werd er wel over gesproken dat de sleutel van de Secure Enclave van de iPhone 5s was uitgelekt, maar dat bleek achteraf sterk overtrokken.

Privacy is een luxe
Interessant is ook Federighi’s reactie op aantijgingen van Google. CEO Sundar Pichai beschuldigde Apple er laatst van dat Apple privacy als luxegoed verkoopt, terwijl het voor iedereen binnen handbereik zou moeten zijn. Volgens Federighi is er niets van waar: “Ik geloof niets van die steek onder water over luxegoederen”. Andere bedrijven lijken zich opeens heel erg druk te maken over privacy van gebruikers, terwijl het bij Apple om de bedrijfscultuur, de waarden en het businessmodel gaat. “Die verander je niet zomaar”.

Uiteindelijk willen we natuurlijk graag Apple-producten verkopen aan iedereen, niet als luxe. We vinden dat een geweldige productervaring iets is waar iedereen van zou moeten kunnen profiteren. We streven ernaar om dat te ontwikkelen.

Apple geheim testlab

Daarmee gaat Federighi niet in op de klachten van gebruikers dat de iPhones de afgelopen tijd duurder zijn geworden. Verder gaat Federighi in op het feit dat data van gebruikers is versleuteld, waardoor het niet gelezen kan worden als iemand het onderschept. iCloud-backups van iPhones zijn echter niet volledig end-to-end versleuteld en Apple beschikt over een encryptiesleutel, waardoor het wel mogelijk is om data beschikbaar te stellen als de overheid erom vraagt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 27 mei 2019, 15:10
Bron Bron Independent
Categorie Apple
Onderwerpen apple, beveiliging, craig federighi

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.