iPhone 5se mockup

Opinie: Waarom de 4-inch iPhone SE een uitkomst is voor power users

Een 4-inch iPhone is lang niet alleen een uitkomst voor de casual gebruiker. Sterker nog, juist mensen die zichzelf als Apple-fanaat of power user zouden omschrijven kunnen serieus overwegen om de overstap naar de iPhone SE te maken.

iPhone 5se mockup

OPINIE – In gesprekken over de 4-inch iPhone SE wordt vrijwel direct gesproken over een doelgroep die de iPhone niet zo intensief gebruikt. De iPhone SE zou een toestel zijn voor beginners, of voor mensen die nu nog een ouder model hebben. De iPhone SE – die Apple vermoedelijk deze maand nog aankondigt – kan echter ook voor mensen een uitkomst zijn die naast een iPhone ook een iPad, Apple Watch en Mac gebruiken. Sterker nog: ik overweeg zelf om de overstap van een iPhone 6 naar een iPhone SE te maken.

Deze gedachte kwam in me op toen ik erover nadacht over hoe ik mijn iPhone doorgaans gebruik. ‘s Ochtends gebruik ik afwisselend mijn iPhone of iPad om het nieuws te lezen, onderweg naar de redactie luister ik muziek en podcasts via mijn iPhone en zorg ik ervoor dat ik altijd online ben. Eenmaal aangekomen op kantoor wordt de iPhone in een oplaadstandaard gezet, waar hij een groot deel van de dag blijft. Door de hele dag heen komen notificaties binnen op de Apple Watch.

Hoe gebruik jij je iPhone?

Als je in dit dagoverzicht puur naar de iPhone kijkt, wordt het toestel hoofdzakelijk gebruikt voor de volgende dingen: sociale netwerken volgen, met mensen in contact blijven, muziek luisteren, apps gebruiken en soms een spel (lees: Hearthstone) spelen. Allemaal dingen die je prima op een 4-inch scherm kan doen, zeker als de geruchten over de iPhone SE het bij het rechte eind hebben.

MacBook, iPhone, iPad en Apple Watch met Apple Music erop

Zo zou de iPhone SE uitgerust worden met dezelfde chip als in de iPhone 6s aanwezig is, zodat je op het gebied van prestaties hetzelfde mag verwachten als de nieuwste iPhone op de markt. De iPhone SE zal op zijn minst dezelfde prestaties moeten leveren als de iPhone 6s om de fanatieke gebruiker aan te spreken. Een kleiner scherm is per definitie niet meteen een stap terug, terwijl een trager toestel dat natuurlijk wel is.

Het kleinere scherm is juist het grote pluspunt van de SE. Uit onderzoek (en ook onder onze lezers) blijkt dat een groot deel van de iPhone-bezitters nog steeds een 4-inch toestel gebruikt en hoewel dit grotendeels met de prijs te maken heeft, zal een deel hiervan dit ook doen voor het formaat. 4-inch is nu eenmaal handzamer dan het formaat van de iPhone 6s en iPhone 6s Plus, zeker als je vaak onderweg bent en het toestel een groot gedeelte van je dag in je broekzak zit.

De iPhone is niet het enige Apple-product

Daarnaast hebben power users en Apple-fans in de regel meer producten van Apple dan alleen een iPhone. Als ze overstappen naar een iPhone SE, verschuiven de rollen van al deze producten direct. Zo wordt de iPad weer belangrijker voor het intensief gebruiken van apps en het bekijken van films als je bijvoorbeeld op de bank zit en is de Apple Watch nog steeds de gemakkelijkste manier om notificaties te bekijken. Je Mac(Book) gebruik je tot slot als je echt gaat werken. Het maakt bovendien mooi plek vrij voor de iPhone Pro, de ultieme ‘werk-iPhone’.

Het iPhone SE concept van Martin Hajek

Concluderend zie ik een 4-inch iPhone wel zitten omdat het verrassend goed aansluit bij de manier waarop ik een iPhone gebruik: als ‘computer’ voor onderweg totdat ik mijn MacBook erbij pak. Je zal dan ook vooral bij jezelf na moeten gaan hoe noodzakelijk het grote scherm is en of een handzamer formaat niet beter bij jouw iPhone-gebruik aansluit.

Het simpelweg afschrijven als midrange toestel voor de casual gebruiker doet wat mij betreft in ieder geval afbreuk aan de functionaliteit van een 4-inch toestel. Ik kijk reikhalzend uit naar het moment waarop Apple de iPhone SE uit de doeken doet, waarschijnlijk tijdens de keynote op 21 maart. Hoe kijk jij hier tegenaan? Laat van je horen in de reacties onder dit artikel.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 11 maart 2016, 19:30
Categorie iDevices
Onderwerpen iPhone SE, opinie

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.