Martin-Hajek-iPhone-6c

Vier redenen waarom een 4-inch iPhone zin heeft

Een nieuwe 4-inch iPhone: Apple schijnt eraan te werken en veel iCulture-lezers zitten er op te wachten. Wat zijn de voordelen van een budget-model met een kleiner scherm? We zetten er vier op een rij.

iPhone_6C_blauw_voorkant

Apple lijkt er aan te werken en veel iCulture-lezers zitten er op te wachten: een nieuwe 4-inch iPhone. Op het eerste gehoor klinkt het als een stap terug van de grotere iPhone 6s en iPhone 6s Plus, maar er zijn zeker wat argumenten te bedenken voor een nieuwe, kleinere iPhone.


Een paar weken geleden vroegen we of jullie zaten te wachten op een 4-inch iPhone, die bijvoorbeeld iPhone 6c kan gaan heten (of iPhone 5e, of iPhone 7c). Bijna de helft van de ruim 2500 lezers die reageerden gaven aan dat ze zo’n kleiner model wel zien zitten. In het onderstaande artikel kun je de resultaten van deze iCulture Peilt verder inzien.

Daarnaast verschijnen er steeds meer geruchten rondom de nieuwe 4-inch iPhone, die we misschien al in maart te zien krijgen. Volgens de meest recente verhalen zou het toestel de naam iPhone 5e krijgen, wat aangeeft dat het om een aangepaste (Enhanced) versie van de iPhone 5s gaat.

Maar wat zijn nou eigenlijk de voordelen van zo’n kleiner exemplaar? We zetten de voordelen van de 4-inch iPhone anno 2016 op een rijtje.

iphone-5c-scherm

1. 4-inch is handzamer, draagbaar en ‘mobieler’

Het belangrijkste voordeel van een 4-inch iPhone is dat het een handzamer formaat is dat je gemakkelijker met één hand kunt bedienen. Het grotere scherm van de iPhone 6s en 6s Plus is ideaal voor power users waarbij de iPhone hun primaire middel is om het internet te bekijken, maar dat is lang niet bij iedereen het geval.

Zo passen de huidige modellen minder goed in je broekzak en ben je dus eerder geneigd om hem even te laten liggen. Voor mensen die een smartphone zoeken om voornamelijk mee te bellen is een 4-inch model een logischere keuze, evenals voor gebruikers die met andere basisfuncties genoegen nemen.

Martin-Hajek-iPhone-6c

2. Een 4-inch iPhone concurreert niet met grotere modellen

Toen de iPhone 5c werd aangekondigd, was het een directe concurrent van de iPhone 5s en iPhone 5: twee iPhones met betere specificaties en ook een 4-inch scherm. In 2016 is het een heel ander verhaal. Op de meer dan twee jaar oude iPhone 5s na verkoopt Apple geen 4-inch iPhones meer. Als de 5s vroeg of laat ook uitgerangeerd wordt ontstaat er een potentieel gat in Apple’s aanbod.

Met een nieuw 4-inch model vult Apple dit gat op en kan het gebruikers aanmoedigen om de overstap te maken naar nieuwe hardware. Het zal ons dan ook niet verbazen als Apple de iPhone 5s-verkoop stopt zodra de iPhone 6c in de verkoop gaat.

iPhone-6c-set-solutions

3. Een nieuwe iPhone voor een lagere prijs

Het kostenplaatje zal voor veel mensen zwaar wegen. Nieuwe iPhones zijn erg duur en net zoals de iPhone 5c zal een nieuw 4-inch model hoogstwaarschijnlijk goedkoper uitvallen dan de grotere versies. Ineens hebben Apple-fans er een nieuwe optie bij die beter betaalbaar is, maar waarmee ze toch de nieuwste iPhone van het moment binnenhalen.

Een veelgehoord argument met betrekking tot de 4-inch iPhone is dat mensen dan net zo goed een iPhone 5s in huis kunnen halen. Geen gek idee, maar vroeg of laat gaat dit model uit 2013 achterlopen op nieuwe features.

iPhone met iOS 9

4. Slimme manier om oudere modellen sneller overbodig te maken

Met het bovenstaande argument in ons achterhoofd, kan het voor Apple ook rendabel zijn om een 4-inch model op de markt te brengen. Dankzij de lagere prijs en het handzamere formaat is het een logische volgende telefoon voor mensen die nu nog een iPhone 5s gebruiken.

De nieuwe 4-inch iPhone heeft ongetwijfeld betere hardware, zodat deze weer een aantal jaar meekan met het ondersteunen van de nieuwste iOS-functies. Als het 4-inch model aanslaat, kan het er voor zorgen dat het aantal gebruikers van de kleinere, oudere iPhones sneller afneemt. Handig voor Apple, want dat maakt het makkelijker om deze modellen niet meer te ondersteunen bij toekomstige versies van iOS, een kwestie waar het bedrijf steeds meer mee lijkt te worstelen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

iPhone SE

De iPhone SE is de voordeligste iPhone in het assortiment van Apple. Dankzij het traditionele design met thuisknop is dit een geliefd model voor gebruikers die op zoek zijn naar een betrouwbare en snelle iPhone. De nieuwste versie is de iPhone SE 2020.

iPhone SE
17 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.