Apple Music-muzieknoot in neon.

Onderzoek: 1,1 miljoen Nederlanders hebben Apple Music, bijna 6,2 miljoen voor Spotify

Apple Music heeft volgens een onderzoek inmiddels zo'n 1,1 miljoen Nederlandse gebruikers. De muziekdienst van Apple staat daarmee op een tweede plaats. Spotify groeit naar verwachting dit kwartaal naar 6,2 miljoen gebruikers.

Als Nederlander heb je de keuze uit diverse muziekdiensten, maar uit onderzoek van Telecompaper blijkt dat het merendeel kiest voor Spotify en Apple Music. In Nederland heeft Apple Music inmiddels 1,1 miljoen gebruikers, terwijl Spotify dit kwartaal groeit naar zo’n 6,2 miljoen gebruikers. Voor Spotify geldt dat het aantal betalende klanten verdrievoudigd is.

Apple Music heeft 1,1 miljoen Nederlandse gebruikers

Tijdens kwartaalcijfers en andere aankondigingen geeft Apple zo nu en dan gebruikscijfers weg omtrent Apple Music. Volgens de laatste schatting zit Apple Music nu op 36 miljoen gebruikers. Van die 36 miljoen zijn er 1,1 miljoen afkomstig uit Nederland. Hoewel Apple Music geen gratis abonnement heeft, is het onduidelijk hoeveel van deze 1,1 miljoen nog een proefabonnement gebruiken. In Nederland kost een proefabonnement inmiddels €0,99, waarna je drie maanden van de dienst gebruik kunt maken. In de meeste landen is een proefabonnement van drie maanden helemaal gratis.

Het aantal betalende gebruikers van Spotify is met 71 miljoen een stuk hoger. In Nederland komt dit na verwachting na het eerste kwartaal van 2018 uit op 6,2 miljoen gebruikers. Het goede nieuws voor Spotify is dat steeds meer gebruikers kiezen voor een betaald abonnement. Waar dit in het eerste kwartaal van 2015 nog 24% was (goed voor bijna 1 miljoen gebruikers), is dit naar verwachting na het huidige kwartaal gestegen tot 53%. Dat betekent dat Spotify in Nederland zo’n 3,3 miljoen betalende luisteraars heeft. Dat is dus een stuk meer dan het totale aantal Apple Music-gebruikers. Op de derde plek staat muziekdienst Deezer die momenteel ruim 800.000 Nederlandse luisteraars heeft.

Streaming wordt in Nederland steeds populairder, mede door de kwaliteit van het mobiele netwerk. De stijging bij de streamingdiensten is ook een gevolg van de dalende trend bij het illegaal downloaden. 24% van de Nederlanders geeft aan het afgelopen jaar gratis (illegaal) films, series, muziek of games gedownload te hebben. Dit is een stuk minder dan in 2013, toen 41% aangaf dat nog regelmatig te doen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

22 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.