MacBook Pro poorten

Sommige sd-kaartlezers in MacBook Pro 2021 werken niet goed

Sommige gebruikers van een MacBook Pro 2021 melden dat hun sd-geheugenkaartslot niet goed werkt. Bij sommige kaarten is de overdrachtssnelheid heel traag, terwijl op andere momenten bestanden onbereikbaar zijn.

Geheugenkaartslot in MacBook Pro 2021 werkt niet goed

Een van de belangrijkste ‘vernieuwingen’ in de MacBook Pro’s van dit jaar is dat het SD-geheugenkaartslot terug is. Helaas blijkt dit niet zonder problemen. Het gaat om uiteenlopende ervaringen, die niet consistent met elkaar zijn: verschillende sd-kaarten geven verschillende problemen. Zo beschrijft een bezitter van een 14-inch MacBook Pro een frustrerend probleem: hij of zij wilde foto’s importeren van de sd-kaart, maar het duurt een minuut om de kaart te herkennen. En daarna duurt het nog minuten voordat er in de Foto’s-app foto’s te zien zijn. Soms crasht de app halverwege dit proces en het komt ook voor dat de Finder crasht. Talrijke klachten zijn te vinden op Reddit en op het MacRumors-forum.


Het formatteren van de sd-kaart heeft geen zin. Wat wel consequent is, is dat elke geheugenkaart van elk merkt en opslagcapaciteit goed werkt als je een dongle aansluit. Maar dat is nou juist niet het idee als je een ingebouwde kaartlezer hebt. Ook is het zo, dat als een kaart goed werkt, dat je er vanuit kan gaan dat het altijd werkt. Bij kaarten die problemen geven, heb je altijd problemen. Erg snel is het geheugenkaartslot in de MacBooks overigens niet: Apple heeft voor relatief trage technologie gekozen.

Problemen met sd-geheugenkaarten

Eén gebruiker testte meerdere kaarten en kon geen patroon vinden, als het gaat om merk, opslagcapaciteit, formattering, type of ouderdom. Het lijkt compleet willekeurig welke merken wel en niet werken, ongeacht of je Sandisk, Sony of Samsung probeert en opslagcapaciteiten van 16GB, 32GB, 128GB of 256GB neemt. Ook heeft het niets met UHS-I of UHS-II en al dan niet FAT32-formattering te maken. Er valt geen peil op te trekken. Wel lijken oudere sd-kaarten met een opslagcapaciteit van 128GB vaker te worden genoemd, maar dat kan komen omdat meer mensen deze in bezit hebben. Daarnaast zijn er wisselende ervaringen met de macOS Monterey 12.1 beta: volgens de ene gebruiker is het daarmee opgelost, volgens andere gebruikers niet.

Apple heeft het probleem nog niet erkend en het is ook nog niet bekend of het een hardware- of softwareprobleem is. Apple zou klanten op individuele basis hebben verteld dat ze “op de hoogte zijn van het probleem” en dat er een toekomstige software-fix aankomt om het op te lossen. Maar een officiële verklaring of een supportartikel met uitleg over de oorzaak en aanpak is er nog niet.

MacBook Pro 2021 zijkant

Wil je toch sd-kaarten gebruiken en heb je een onbruikbare kaart, dan zit er niets anders op dan je oude sd-kaartlezer weer uit de kast te halen. Maar ideaal is dat niet.

Eerder klaagden gebruikers van de MacBook Pro 2021 over MagSafe-problemen. Ook dit probleem wordt door Apple onderzocht.

Heb jij last van problemen met je MacBook Pro 2021? Laat het weten in de reacties!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

MacBook Pro

De MacBook Pro is Apple's krachtigste MacBook van de line-up. Je kan kiezen uit twee formaten (14- en 16-inch) met verschillende specificaties. Ze zijn voorzien van de nieuwe M1 Pro-chip of de nog krachtiger M1 Max-chip. Hier zit geen Touch Bar meer in. Alles over de MacBook Pro kopen, MacBooks vergelijken en meer lees je hier.

MacBook Pro
2 reacties

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.