Zijkant van de MacBook Air 2018 in goud.

Vanaf 2020 mogelijk eigen ARM-chips in de Mac, maar wat heb je hieraan?

Het lijkt erop dat Apple in 2020 de overstap maakt naar ARM-chips voor de Mac, in plaats van Intel. Maar wat zijn eigenlijk de voordelen van deze overstap naar eigen Apple-chips?
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Er gaan al langer geruchten dat Apple vanaf 2020 Intel-chips vervangen worden door eigen chips in de Mac. Vandaag bevestigd Axios deze geruchten. Zij hebben van bronnen bij Intel vernomen dat Apple volgend jaar kiest voor een Mac met eigen chips, in plaats van de chips van Intel zoals Apple normaal gesproken gebruikt. Maar zijn eigen de voordelen van een ARM-chip in de Mac?

Voordelen van ARM-chip in de Mac

Sinds Apple in de iPhone eigen Apple-chips ingebouwd heeft, krijgt Apple elk jaar veel lof. De chips zijn razendsnel en laten de concurrentie vaak achter zich. Apple heeft ook meer zelf in de hand en is minder afhankelijk van externe bedrijven. Als Apple de eigen chips ook in de Mac verwerkt, merk je daar als gebruiker op meerdere manieren iets van.

#1 Meer apps voor de Mac

Apple zit momenteel nog in de eerste fase van de samenvoeging van de App Stores van iOS en macOS. Uiteindelijk wil Apple in 2021 universele apps, als onderdeel van Project Marzipan. Het hebben van eigen Apple-chips in een Mac versoepelt de overgang, omdat het makkelijker is om iOS-apps over te zetten naar de Mac. Dat geldt zowel voor Apple, maar ook voor externe ontwikkelaars. Dit heeft dus als gevolg dat het aanbod van apps op de Mac toeneemt. Het aanbod van Mac-apps in de Mac App Store is nog steeds karig als je het vergelijkt met iOS, maar de eigen chips zou het spreekwoordelijke duwtje in de goede richting kunnen zijn.

Bekijk ook

Gerucht: 'Apple wil in 2021 volledig universele apps voor iPhone, iPad en Mac'

Apple wil in 2021 ontwikkelaars de mogelijkheid geven om universele apps te maken die zowel op de iPhone, iPad als Mac werken. Je kunt dan iOS-apps downloaden vanaf je Mac.

#2 Minder uitstel van nieuwe hardware

Als Apple overstapt naar eigen chips, hebben ze de ontwikkeling van processors zelf in de hand. Ze zijn daarom minder afhankelijk van externe partijen zoals Intel. Dit heeft als voordeel dat Apple zelf ook beter de hardware-updates kan plannen. Je ziet nu al dat het soms lang duurt voordat er nieuwe versies van bijvoorbeeld de iMac verschijnen, omdat Apple afhankelijk is van de chips van Intel. Als Intel problemen heeft met de ontwikkeling of productie, dan heeft dit ook gevolgen voor Apple’s eigen planning. Met door Apple ontwikkelde chips heb je dit probleem niet, waardoor Macs mogelijk frequenter en op vaste basis up-to-date gehouden worden.

#3 Betere prestaties

Tot slot kunnen eigen chips betere prestaties opleveren. Zoals eerder gezegd presteren de iPhone en iPad dankzij Apple’s eigen chips keer op keer beter dan concurrerende apparaten. Met een ARM-chip in de Mac kan ditzelfde resultaat ook daar behaald worden. Momenteel hebben sommige Macs al een eigen chip, namelijk de T2-chip. Deze chip zorgt voor betere beveiliging van je Mac en is een goed voorbeeld van hoe de Mac een streepje voor kan krijgen ten opzichte van andere computers. Bovendien stellen ARM-chips Apple in staat om de besturingssystemen beter op elkaar af te stemmen, waardoor iPhone, iPad en Mac nog beter met elkaar samenwerken.

MacBook Pro met T2.

Er zijn ook nadelen
Toch is het nog maar de vraag of Apple in één klap de kwaliteit kan leveren die Intel al heel lang levert. Intel is al tientallen jaren gespecialiseerd in chips voor laptops en desktops en weet als geen ander hoe ze krachtige chips moeten maken. Apple’s ervaring zit vooral in mobiele chips voor iPhone en iPad. Hoewel deze vaak in de buurt komen van de prestaties van sommige desktops.

Ook is het belangrijk dat alle software die nu op Macs draaien gewoon blijven werken. Denk dan vooral aan programma’s en apps die buiten de Mac App Store te downloaden zijn. Ook is het nog maar de vraag hoe ARM-Macs werken met programma’s als Bootcamp, het programma waarmee je Windows op een Mac kan installeren. Veel gebruikers zijn nog steeds afhankelijk van dergelijke apps.

Ontwikkelaars moeten daarom wel actief bezig gaan met het ondersteunen van ARM-gebaseerde Macs. Dat proces kan mogelijk jaren duren voordat alle apps voor deze nieuwe type chips geschikt zijn. Apple neemt daarom waarschijnlijk ook de tijd om dit overgangsproces in goede banen te leiden.

In 2020 moet het volgens de geruchten dus zover zijn. Vanaf die periode gaan we zeer vermoedelijk een soort overgangsfase in, waardoor ontwikkelaars zowel de nieuwe ARM-chips als de Intel-chips moeten blijven ondersteunen. Het duurt waarschijnlijk nog wel een paar jaar voordat alle Macs voorzien zijn van ARM-chips. Mogelijk gebruikt Apple de MacBook als eerste model om de eigen chips in te leveren.

Bekijk ook onze lijst van Apple-chips en processors, om te zien wat Apple nu allemaal al gemaakt heeft.

Bekijk ook

Apple-chips en processors: wegwijs in Apple's eigen chips

Welke eigen chips en processors heeft Apple in eigen huis ontwikkeld? Van A-serie tot T-serie, we lopen ze in deze uitleg allemaal langs.

Revisiegeschiedenis:

  • 2019 - 22 februari: Artikel aangevuld met enkele nadelen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

10 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.