Mac Studio 2023

‘Mac Studio 2024 met M3 Ultra verschijnt halverwege dit jaar, ook nieuwe Mac Pro in de maak’

De Mac Studio wordt in 2024 naar verluidt vernieuwd met een M3 Ultra-chip. Mogelijk worden de nieuwe desktop en de krachtigere chipset in de M3-reeks van Apple onthuld tijdens de WWDC in juni. Ook komt er nog een nieuwe Mac Pro dit jaar.

Update 8 januari 2024: Mark Gurman van Bloomberg meldt in zijn nieuwsbrief dat Apple, naast de nieuwe Mac Studio, ook werkt aan een nieuwe Mac Pro met M3 Ultra-chip. Gurman zegt niet wanneer hij de nieuwe Mac Pro verwacht, maar mogelijk komen de twee nieuwe modellen tegelijkertijd uit, net als in 2023 het geval was. Qua specs verwachten we dezelfde eigenschappen als bij de nieuwe Mac Studio: een 32-core CPU en 80-core GPU.

Hieronder volgt het oorspronkelijke artikel van 5 januari 2024

TrendForce meldt dat Apple de Mac Studio mogelijk halverwege dit jaar van een upgrade voorziet met de nieuwe M3 Ultra. Daarnaast stelt TrendForce op basis van informatie van de Zuid-Koreaanse nieuwssite The Elec dat Apple de productie van het 3nm-proces tegen het eind van 2024 tot ongeveer 80 procent zal verhogen, wat erop duidt dat Apple van plan is om voor langere tijd gebruik te maken van het 3nm-proces van de Taiwanese halfgeleiderfabrikant TSMC.

Vorig jaar kreeg de Mac Studio 2023 een opfrisbeurt met een M2 Max- en M2 Ultra-chip. De Mac Studio is een van de krachtigste Macs van Apple, met prestaties tussen de Mac mini en Mac Pro in. Apple richt zich met dit apparaat dan ook vooral op veeleisendere gebruikers, die intensieve taken uit willen voeren. Met de komst van de M3 Ultra-chip naar de Mac Studio 2024 moet het apparaat krachtiger dan ooit worden.

Mac Studio 2023
De Mac Studio 2023.

M3 Ultra maakt de chip-line-up van Apple compleet

De M3 Ultra moet een krachtigere versie zijn van de M3-, M3 Pro- en M3 Max-chips die Apple vorig jaar introduceerde in de 24-inch iMac en MacBook Pro-modellen. De chip wordt wederom vervaardigd met het 3nm-proces van TSMC, waar Apple in 2023 mee gestart is in de M3-line-up en de A17 Pro-chip van de iPhone 15 Pro-modellen. Ook de aankomende A18 Pro zal naar verwachting gebruikmaken van het 3nm-proces.

Naast een Mac Studio met M3 Ultra-chip, wordt er ook een Mac Pro met die chip verwacht. Het is mogelijk dat die wat langer op zich laat wachten, gezien TrendForce dit Apple-product niet expliciet benoemt. Het is echter niet duidelijk of de Mac Pro bewust is weggelaten uit de berichtgeving. Beide aankomende computers van Apple zullen naar verwachting ook een configuratiemogelijkheid met de al uitgebrachte M3 Max-chip krijgen, al heeft Apple nog niets over de aankomende desktops naar buiten gebracht.

Bekijk ook

Wanneer brengt Apple nog meer Macs met M3-chip uit?

Een nieuwe Mac kost een hoop geld en je wil er lang plezier van hebben. heeft het voor jou zin om te wachten op de volgende modellen met M3-chip, of is nu het moment om nog een model met M2-chip te kopen? We kijken vooruit naar de verwachte release van de overige Mac-modellen.

Mac Studio

De Mac Studio is Apple's krachtige desktop-Mac. De Mac Studio is ongeveer even groot als twee Mac mini's op elkaar. Het eerste model uit 2022 had een M1 Max- of M1 Ultra-chip, maar het nieuwste model uit juni 2023 heeft een M2 Max en M2 Ultra-chip en andere verbeterde specs. Om de Mac Studio te gebruiken, heb je wel een extern scherm (zoals het Apple Studio Display), toetsenbord en muis of trackpad nodig. Lees meer over de Mac Studio op onze pagina's.

Mac Studio

Reacties: 3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.