Apple ARM silicon

Linux wordt officieel ondersteund op Apple Silicon Macs

Het is mogelijk om Linux native op Macs met Apple Silicon-chip te gebruiken. Sinds Linux Kernel 5.13 release zit de ondersteuning erin, heeft Linux-bedenker Linus Torvalds bevestigd. Onder andere in het Asahi Linux-project wordt verder gewerkt om ook randapparatuur en dergelijke werkend te krijgen.

Update 22 november 2022: Er zijn opnieuw ontwikkelingen rondom Linux op Apple Silicon Macs. Het team van Asahi Linux heeft de afgelopen maanden flinke vooruitgang geboekt en biedt nu uitgebreidere support voor usb-poorten en randapparatuur. Voorheen werd alleen usb 2.0 ondersteund, maar het is nu gelukt om daar usb 3.0 aan toe te voegen. Er wordt nog gewerkt aan support voor speakers; de koptelefoonaansluiting werkt al wel. Asahi Linux is een project om Linux naar Apple Silicon Macs te porten. In een uitgebreide blogpost lees je alle details.


Update 29 juni 2021: Nadat in mei de Release Candidate van Linux Kernel 5.13 aangekondigd werd, is deze nu daadwerkelijk beschikbaar. Deze versie biedt ondersteuning voor diverse op ARM-gebaseerde chips, waaronder dus de M1 op de Mac. Ondersteuning voor de M1-chip op de iPad Pro is er niet. Deze nieuwe 5.13 versie biedt de eerste ondersteuning voor de M1 Macs, maar de komende tijd zal er nog gewerkt worden aan allerlei verbeteringen. De eerste stap om het systeem volledig te ondersteunen is met deze release gezet. Op zijn pagina kondigt Linux-bedenker Linus Torvalds de release aan.

Oorspronkelijk artikel 13 mei 2021

De nieuwste Linux-update 5.13 biedt ondersteuning voor meerdere chips op basis van de ARM-architectuur en daar maakt ook de Apple M1 gebruik van. Het was al mogelijk om Linux op een Mac te gebruiken via een virtuele machine. Maar binnenkort draait het ook native op de MacBook Air, MacBook Pro, Mac mini en iMac, mits je het nieuwste model hebt dat is voorzien van M1-chip.

Linux op een M1 Mac nu mogelijk

Dit houdt ook in dat er maximaal geprofiteerd kan worden van de performance van de M1-chip. Toch is er nog wel beperkte functionaliteit, aangezien niet alle drivers aanwezig zijn. Hardware-acceleratie voor video werkt bijvoorbeeld nog niet. Maar dat is een kwestie van tijd.

Apple Silicon grafiek

De nu verschenen versie is Linux Kernel 5.13 RC, oftewel Release Candidate. Dit is niet de definitieve versie, die verwacht wordt in de loop van juni of juli. Verder is het goed om te weten dat je nog geen Linux op je M1 iPad kunt gebruiken, aangezien dit platform veel meer is dichtgetimmerd en beperkingen heeft.

Opvallend is dat Torvalds in december vorig jaar nog beweerde, dat het onwaarschijnlijk was dat Linux op de M1-chip zou gaan werken. Torvalds zou graag een van de nieuwe M1 MacBooks willen gebruiken, maar dacht dat het uiteindelijk niet goed zou samenwerken met Linux en vond dat het niet de moeite was om eraan de slag te gaan, aangezien ze geen medewerking van Apple zouden krijgen. Ontwikkelaar Hector Martin startte vervolgens een inzameling om Linux op Apple Silicon Macs mogelijk te maken. Volgens Martin zijn M1 Macs best in staat on Linux te draaien, maar vergt dit wel een behoorlijke hoeveelheid werk, vergelijkbaar met een fulltime baan. Vandaar dat hij sponsoring zocht.

Bekijk ook

Linux op M1 Macs: ontwikkelaar start inzameling om het mogelijk te maken

Linux-bedenker Linus Torvalds acht het onwaarschijnlijk dat Linux wordt geport naar Macs met M-chip. Zelf zou hij er graag gebruik van maken, maar hij ziet de kansen somber in. Een ontwikkelaar is nu een inzameling begonnen om het toch mogelijk te maken.

Revisiegeschiedenis:

  • 2022 - 22 november: Informatie over voortgang van Asahi Linux toegevoegd.

Apple Silicon

Apple Silicon is Apple's eigen lijn chips voor de Mac. De M1-chip was de eerste Apple Silicon-chip, gebaseerd op de structuur van ARM. Daarna volgden de M2-chip, M3-chip en diverse varianten en opvolgers. Apple Silicon chips zijn door Apple zelf ontworpen en zorgen voor betere prestaties, batterijduur en meer. Macs met Apple Silicon hebben een aantal voordelen, maar er zijn ook wat nadelen die je ontdekt door onze artikelen te lezen.

Apple Silicon

Reacties: 21 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.