Apple ARM silicon

Linux nu officieel ondersteund op Apple Silicon Macs

Het wordt binnenkort mogelijk om Linux native op Macs met M1-chip te gebruiken. In de aanstaande Linux Kernel 5.13 release zit de ondersteuning erin, heeft Linux-bedenker Linus Torvalds bevestigd.

Linux op een M1 Mac nu mogelijk

De nieuwste Linux-update 5.13 biedt ondersteuning voor meerdere chips op basis van de ARM-architectuur en daar maakt ook de Apple M1 gebruik van. Het was al mogelijk om Linux op een Mac te gebruiken via een virtuele machine. Maar binnenkort draait het ook native op de MacBook Air, MacBook Pro, Mac mini en iMac, mits je het nieuwste model hebt dat is voorzien van M1-chip.


Dit houdt ook in dat er maximaal geprofiteerd kan worden van de performance van de M1-chip. Toch is er nog wel beperkte functionaliteit, aangezien niet alle drivers aanwezig zijn. Hardware-acceleratie voor video werkt bijvoorbeeld nog niet. Maar dat is een kwestie van tijd.

Apple Silicon grafiek

De nu verschenen versie is Linux Kernel 5.13 RC, oftewel Release Candidate. Dit is niet de definitieve versie, die verwacht wordt in de loop van juni of juli. Verder is het goed om te weten dat je nog geen Linux op je M1 iPad kunt gebruiken, aangezien dit platform veel meer is dichtgetimmerd en beperkingen heeft.

Opvallend is dat Torvalds in december vorig jaar nog beweerde, dat het onwaarschijnlijk was dat Linux op de M1-chip zou gaan werken. Torvalds zou graag een van de nieuwe M1 MacBooks willen gebruiken, maar dacht dat het uiteindelijk niet goed zou samenwerken met Linux en vond dat het niet de moeite was om eraan de slag te gaan, aangezien ze geen medewerking van Apple zouden krijgen. Ontwikkelaar Hector Martin startte vervolgens een inzameling om Linux op Apple Silicon Macs mogelijk te maken. Volgens Martin zijn M1 Macs best in staat on Linux te draaien, maar vergt dit wel een behoorlijke hoeveelheid werk, vergelijkbaar met een fulltime baan. Vandaar dat hij sponsoring zocht.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 13 mei 2021, 15:57
Bron Bron Linus Torvalds
Categorie Mac & macOS
Onderwerpen apple silicon, linux
Devices Mac mini, MacBook Air, MacBook Pro

Apple Silicon

Apple Silicon is Apple's eigen lijn chips voor de Mac. De M1-chip is de eerste Apple Silicon-chip, gebaseerd op de structuur van ARM. Apple Silicon chips zijn door Apple zelf ontworpen en zorgen voor betere prestaties, batterijduur en meer. Macs met Apple Silicon kennen een aantal voordelen, maar er zijn ook nadelen.

Apple Silicon
10 reacties

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.