MacBook Air M1 vs MacBook Pro M1.

Linux op M1 Macs: ontwikkelaar start inzameling om het mogelijk te maken

Maar de bedenker van Linux ziet het niet zitten
Linux-bedenker Linus Torvalds acht het onwaarschijnlijk dat Linux wordt geport naar Macs met M-chip. Zelf zou hij er graag gebruik van maken, maar hij ziet de kansen somber in. Een ontwikkelaar is nu een inzameling begonnen om het toch mogelijk te maken.

Update 1 december: Ontwikkelaar Hector Martin heeft aangekondigd dat hij een inzameling gaat beginnen om Linux op Apple Silicon Macs mogelijk te maken. Het gaat om een soloproject. Volgens Martin zijn M1 Macs in staat on Linux te draaien, maar dit vergt wel een behoorlijke hoeveelheid werk, vergelijkbaar met een fulltime baan. Vandaar dat hij daarvoor nu Patreon inschakelt. Dit is een dienst waarbij mensen geld kunnen doneren.


Martin heeft al behoorlijk wat ervaring met open source code, ook op spelconsoles zoals de Nintendo Wii en Playstation 3 en 4. Het moet een Linux-port worden die echt bruikbaar is en niet alleen een technische demo. De GPU en energiebeheer zullen waarschijnlijk het grootste obstakel vormen. “Het is makkelijk om Linux ergens op te laten draaien, maar zorgen dat het goed werkt is een stuk lastiger”, aldus de ontwikkelaar. Je kunt tussen de $3 en $48 per maand doneren.

Hieronder volgt ons oorspronkelijke artikel van 30 november.

Geen Linux op M1 Macs

Torvalds kijkt al enige tijd uit naar een krachtige ARM-laptop om daarop Linux te draaien. Veel keuze uit fabrikanten heeft hij daarbij niet. Al tien jaar zoekt hij naar goede ARM-hardware om zijn programmeerwerk op te doen. Het bestaat wel, maar het is geen vergelijking met de x86-machines die op de markt zijn. Apple’s nieuwe MacBooks met M1-chip zouden perfect zijn, maar volgens de Linux-bedenker is het grootste probleem de GPU. Als Apple geen informatie geeft over de hardware, kan Linux niet ondersteund worden. Dat geldt ook voor randapparatuur.

Daarnaast hoopt Torvalds dat er CPU’s met meer krachtige cores komen. Nu heeft Apple gekozen voor 4 energiezuinige en 4 performancegerichte kernen, maar Torvalds zou het liefst een CPU zien waarbij de nadruk bijna volledig op prestaties ligt en niet op batterijduur.

Gelukkig is er wel een oplossing: tijdens WWDC 2020 werd Linux draaiend in een virtuele omgeving gedemonstreerd door Craig Federighi (zie foto). Maar dat is voor Torvalds waarschijnlijk niet goed genoeg.

Craig Federighi WWDC 2020

De Linux-man heeft nog goede herinneringen aan een 11-inch MacBook Air die hij tien jaar geleden gebruikte. Die legde hij uiteindelijk aan de kant om een heel praktische reden: het duurde te lang om het scherm te laten repareren. Toen de reparatie eindelijk was uitgevoerd, bleken andere fabrikanten interessantere laptops op de markt te hebben gebracht en had Apple het moeilijker gemaakt om Linux te gebruiken.

Torvalds zou graag een van de nieuwe M1 MacBooks willen gebruiken, maar denkt dat het uiteindelijk niet goed zal samenwerken met Linux en dat het niet de moeite is om aan de slag te gaan met een bedrijf dat weigert mee te helpen. Linux werkt op bijna elke processor die tot nu toe is uitgebracht, ook op de 80386s en de IBM s390x. Theoretisch is de M1 ook geschikt, maar er komt meer bij kijken dan een geschikte processor. Uiteindelijk is Torvalds vooral teleurgesteld dat Apple wel Linux voor de eigen cloudactiviteiten gebruikt, maar dat de laptops er niet geschikt voor zijn.

Bekijk ook

Wat is de Apple M1-chip? Alles wat je wilt weten

Apple heeft een eigen processor voor de Mac en iPad ontwikkeld, de M1. Deze biedt zeer goede performance en is tegelijk erg energiezuinig. Naast de M1 zijn er nu ook de extra krachtige varianten M1 Pro, Max en Ultra. Alles wat je moet weten over deze processoren lees je hier!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Apple Silicon

Apple Silicon is Apple's eigen lijn chips voor de Mac. De M1-chip is de eerste Apple Silicon-chip, gebaseerd op de structuur van ARM. Apple Silicon chips zijn door Apple zelf ontworpen en zorgen voor betere prestaties, batterijduur en meer. Macs met Apple Silicon kennen een aantal voordelen, maar er zijn ook nadelen.

Apple Silicon
11 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.