iTunes komt naar Windows Store, Microsoft met klembord tussen Windows en iOS

Apple brengt iTunes naar de Windows Store, zodat iedereen met de meest recente versie van Windows deze kan downloaden. Ook komt Microsoft met een universeel klembord tussen Windows en iOS en werken beide apparaten op meer gebieden samen.

iTunes naar de Windows Store.
Microsoft heeft tijdens haar Build-conferentie een hoop nieuwe aankondigingen gedaan. Daar zitten ook handige functies en verbeteringen bij die voor iPhone-gebruikers interessant zijn. Windows 10 gaat binnenkort namelijk beter samenwerken met iOS en Android. Zo is het straks mogelijk om iets te kopiëren op je Windows 10-pc en dit te plakken op je iPhone, vergelijkbaar met Apple’s Universeel Klembord. Daarnaast brengt Apple iTunes naar de Windows Store, zodat je die ook kunt downloaden op een Windows 10S-laptop.

Microsoft universeel klembord met SwiftKey

Later dit jaar brengt Microsoft een update voor Windows uit. Deze Windows 10 Fall Creators Update zorgt voor een betere samenwerking tussen Windows-pc’s en mobiele apparaten die draaien op Android en iOS. Het nieuwe klembord van Windows 10 zorgt ervoor dat je tekst en andere content kunt kopiëren vanaf een Windows-pc en kunt plakken op je iPhone en iPad. Microsoft maakt voor deze functie gebruik van SwiftKey, het alternatieve toetsenbord dat onder andere voor iOS-beschikbaar is. In februari 2016 nam Microsoft SwiftKey over en later dit jaar werkt deze dus beter samen met een Windows-pc. Apple heeft zelf sinds macOS Sierra en iOS 10 een zelfde soort klembord. Met Universeel Klembord kun je kopiëren en plakken tussen je iPhone, iPad en Mac, zolang je ingelogd bent met hetzelfde Apple ID.

Bekijk ook

Universeel klembord gebruiken tussen iPhone, iPad en Mac

Universeel klembord is een handige functie in macOS en iOS. Hiermee kun je eenvoudig afbeeldingen, video's, linkjes en tekst uitwisselen tussen je Mac, iPhone en iPad. In deze tip leggen we uit hoe het werkt.

Microsoft komt ook met de functie Timeline, waardoor je in een tijdlijn kan zien welke apps er gebruikt zijn en welke documenten er geopend zijn. Dit zou ook moeten werken in combinatie met je iPhone, waardoor je dus een algehele tijdlijn krijgt waarin al je handelingen in weergegeven worden. De functie Pick Up Where You Left Off zorgt ervoor dat je verder kunt gaan bij waar je gebleven was. Ook dit werkt tussen je iPhone en Windows-pc, al heb je hier wel de Cortana-app voor nodig. Deze is nog niet in Nederland beschikbaar. De samenwerking tussen Windows en iOS heeft veel weg van Apple’s eigen Continuity, waar Handoff ook een onderdeel van is.

Windows Timeline op iPhone met Cortana.

iTunes naar de Windows Store

Ander nieuws is dat Apple iTunes naar de Windows Store brengt. Vorige week kondigde Microsoft al Windows 10S aan. In Windows 10S is het alleen mogelijk om apps te gebruiken die beschikbaar zijn in de Windows Store. Dat betekende dus slecht niets voor alternatieve browsers zoals Google Chrome en Apple’s eigen iTunes. Nu blijkt dus dat Apple iTunes naar de Windows Store brengt. Hierdoor kunnen gebruikers van Windows 10S ook gebruikmaken van Apple Music en een eigen iTunes-bibliotheek aanmaken.

Behalve voor muziek is iTunes ook vereist om muziek lokaal te synchroniseren met je iPhone en iPad. Ook het maken van een back-up of het helemaal opnieuw installeren van iOS verloopt via iTunes. Door de komst van iTunes naar de Windows Store is dat ook voor Windows 10S-gebruikers mogelijk. iTunes zal rond het einde van het jaar beschikbaar komen via de Windows Store. Daarnaast blijft ook de losse download van iTunes bestaan, bedoeld voor gebruikers van oudere Windows-systemen.

Xamarin Live Player voor ontwikkelaars

Ontwikkelaars die liever apps maken op een Windows-computer, kunnen vanaf nu gebruikmaken van Xamarin Live Player. Met deze iOS-app kunnen ontwikkelaars iOS-apps testen, zonder dat hiervoor een Mac nodig is. Om de app uiteindelijk bij Apple in te dienen is wel weer Xcode nodig, Apple’s ontwikkelaarstool die alleen te downloaden is voor de Mac. Toch is de komst van Xamarin Live Player goed nieuws, want hierdoor kunnen ontwikkelaars met een Windows-computer apps een stuk beter testen. Het is ook voor het eerst dat iOS-apps ontwikkeld kunnen worden zonder tussenkomst van een Mac.

Voorheen had een ontwikkelaar een Mac nodig die met hetzelfde Wi-Fi-netwerk verbinding had als de Windows-pc waar de apps op ontwikkeld werden. Met deze nieuwe iOS-app is dat dus niet meer nodig. Xiamarin Live Player is nu beschikbaar in de App Store en is geoptimaliseerd voor zowel iPhone als iPad.

Reacties: 4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.