swiftkey-themes

Microsoft neemt SwiftKey over, maker van populair toetsenbord

Microsoft heeft het populaire toetsenbord SwiftKey overgenomen voor 250 miljoen dollar. Ze zijn vooral geïnteresseerd in de kunstmatige intelligentie (AI) van het bedrijf.

Microsoft heeft vannacht een opmerkelijke overname gedaan: voor $250 miljoen zijn ze de eigenaar geworden van SwiftKey. Het Britse bedrijfje maakt niet alleen een erg populair veegtoetsenbord, maar is ook gespecialiseerd in kunstmatige intelligentie (AI).


swiftkey-themes

Update 10:00 uur: Microsoft heeft de overname inmiddels bevestigd. Ze beloven dat ze de SwiftKey-apps voor iOS en Android zullen blijven ontwikkelen, maar dat ze de ook overwegen om de technologie in andere Microsoft-producten te verwerken. Ook de makers van SwiftKey hebben de overname bevestigd.

SwiftKey overname: nodig voor Word Flow?

Zoals op de foto’s te zien is maken ze niet alleen een toetsenbordje voor iOS, maar ook voor andere besturingssystemen. Microsoft zou de technologie en de kennis van SwiftKey kunnen gebruiken voor Word Flow, een eigen toetsenbord waar ze mee bezig zijn. Een mogelijkheid is dat SwiftKey uiteindelijk opgaat in een product van Microsoft, zoals eerder met Acompli is gedaan. Microsoft nam de maker van de e-mailapp Acompli over en bracht de app vervolgens in iets gewijzigde vorm zelf uit onder de naam Outlook voor iOS.

SwiftKey is populair op iOS, Android en BlackBerry 10, maar Microsoft zou vooral geïnteresseerd zijn in de achterliggende AI-technologie. Het toetsenbord voorspelt op slimme wijze welk woord je wilt gaan schrijven, op basis van je veegpatroon over de toetsen. Daarbij wordt een speciaal algoritme toegepast om de woordvoorspelling zo persoonlijk mogelijk te maken. De technologie van SwiftKey draagt de naam n-gram. AI wordt steeds belangrijker, naarmate grote bedrijven zoals Google en Apple proberen om hun software steeds intelligenter te maken.

swiftkey

Vooral interesse in Neural Alpha-toetsenbord

Microsoft zou vooral interesse hebben in Neural Alpha, een voorspellend toetsenbord dat SwiftKey voor Android heeft gemaakt. Hierbij wordt gebruik gemaakt van neurale netwerken (zoals in je brein aanwezig zijn) om taalkundige structuren te herkennen. Daardoor kan de software ook leren en context begrijpen.

Einde voor SwiftKey?

De overname kan twee dingen betekenen: SwiftKey gaat verdwijnen en iedereen is slechter af. Of Microsoft gaat de SwiftKey-technologie op een goede manier gebruiken en een product uitbrengen waar een veel grotere groep gebruikers iets aan heeft. Laten we hopen dat het laatste het geval is.

Binnenkort dreigt wel het einde van Sunrise, de agenda-app die Microsoft ook heeft overgenomen en waarvan steeds meer functies in de Outlook-app zullen worden overgenomen.

Revisiegeschiedenis:

  • 2016 - 03 februari: Microsoft heeft de overname bevestigd in een blogpost, dit is toegevoegd aan het artikel.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

17 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.