App grootte iOS

iPhone-apps zijn afgelopen jaar steeds groter geworden

Apps zijn het afgelopen jaar spectaculair in opslagruimte gegroeid: sommige nemen zelfs 50x meer opslagruimte in dan vier jaar geleden. Er liggen een aantal oorzaken aan ten grondslag.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Apple verhoogt gaandeweg de opslagcapaciteit van de toestellen. Bij de iPhones is het minimum nu 32GB en bij de iPad Pro kun je zelfs 512GB opslag krijgen – een halve terabyte! Dat is ook wel nodig, want de omvang van de apps is explosief gestegen. Volgens een nieuw onderzoek zijn de apps uit de top 10 gestegen van 150MB in 2013 naar bijna 2GB in 2017. Oftewel: ze nemen 11x zoveel ruimte in op je toestel!

App grootte iOS

Apps worden steeds groter

Wat daarbij opvalt is dat de grootste groei het afgelopen jaar heeft plaatsgevonden, rondom de verschijningsdatum van iOS 10. Apps zoals Facebook, Uber, Gmail, Snapchat, Spotify, Messenger, Google Maps, YouTube, Instagram en Netflix zijn sindsdien allemaal spectaculair gegroeid.

Top 10 iOS-apps groei

Als je alleen naar de Amerikaanse top 10 van apps kijkt had je in mei 2013 in totaal 164MB opslag nodig om alle apps uit de top 10 te installeren. Anno 2017 nemen ze gezamenlijk 1,8GB in beslag.

Grootste groeier: Snapchat
Het meest bescheiden is de groei bij Spotify en Facebook Messenger; die werden maar 6x groter. Snapchat is meer dan 50x groter geworden, in vergelijking met vier jaar geleden. Toen was de app slechts 4MB groot, nu is het 203MB. De grootste app in de top 10 is overigens Facebook, die 12x groter is geworden en nu 388MB opslokt. Ooit had deze app genoeg aan 32MB. Ook Gmail barstte snel uit zijn voegen: na een redesign was de app opeens 5x zo groot.

Twee oorzaken
Volgens Sensor Tower heeft de plotselinge groei van de apps twee oorzaken. Eén ervan is dat Apple een wijziging doorvoerde voor ontwikkelaars. Daarbij werd de maximale grootte van apps verhoogd van 2GB naar 4GB. Heel wat ontwikkelaars grepen hun kans om wat minder zuinig met code om te gaan. Een andere oorzaak is de toenemende concurrentie tussen apps zoals Facebook en Snapchat. Ontwikkelaars stoppen er steeds meer nieuwe functies in, die vrij veel ruimte in beslag nemen.

Top 10 iOS groei per app

Ook games zijn gegroeid
Bij games verwacht je dat ze veel ruimte in beslag nemen, vanwege de complexiteit en de grafische content. Ook daar is de afgelopen tijd een groei te zien, maar het is geen 50-voud, zoals bij Snapchat. Clash of Clans werd dubbel zo groot en Candy Crush Saga groeide met een factor 4,6.

Apple doet zelf ook iets aan de steeds groter wordende apps: ze bieden ontwikkelaars de mogelijkheid om met app thinning (sinds iOS 9) en on demand resources apps kleiner te maken en alleen de levels en onderdelen te laden die je echt nodig hebt. Al is het effect daarvan niet echt in de grafieken hierboven te zien. Het omgekeerde lijkt eerder het geval. In iOS 11 gaat Apple op een andere manier zorgen dat je wat meer opslagruimte krijgt: ze analyseren welke apps nauwelijks worden gebruikt en verwijderen dan de app zelf, terwijl de instellingen en data bewaard blijven.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 21 juni 2017, 17:48
Categorie Apps
Onderwerpen app store, opslag, opslagruimte

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.