Wireless PowerShare

‘Apple heeft beste nieuwe functie van 2019 iPhones geschrapt’

Volgens analist Ming-Chi Kuo heeft Apple het omgekeerd opladen op de achterkant van de 2019 iPhones geschrapt. En er zal ook geen ondersteuning voor de Apple Pencil in zitten.

Als later vandaag de 2019 iPhones worden aangekondigd, zal één veelbesproken functie er waarschijnlijk niet in zitten: Apple’s variant van Wireless PowerShare. Daarmee zou je kleine accessoires op de achterkant van de iPhone kunnen opladen, bijvoorbeeld het doosje van je AirPods. Apple-analist Ming-Chi Kuo heeft zijn last-minute voorspellingen gedaan en zegt dat de functie nog niet helemaal van tafel is, maar dat het in ieder geval niet in de iPhones van dit jaar zal zitten. De efficiency van het opladen zou niet voldoen aan Apple’s verwachtingen.


Het zou de tweede keer zijn dat Apple een functie voor draadloos opladen moet schrappen. Eerder moest de AirPower draadloze oplaadmat worden afgeblazen na meerdere malen uitstel. Andere fabrikanten zijn er inmiddels wel in geslaagd om oplaadmatten met meerdere spoelen uit te brengen (zoals ZENS). En Apple’s concurrenten Samsung en Huawei hebben al toestellen uitgebracht waarop je kleine accessoires kunt opladen.

Wireless PowerShare

Meerdere analisten en geruchtenblogs hebben de afgelopen maanden voorspeld dat Apple draadloos opladen op de achterkant zou ondersteunen, onder andere Bloomberg en Macotakara. Vreemd is wel, dat het gerucht nu pas naar buiten komt terwijl de beslissing al maanden geleden moet zijn genomen. Omdat de toestellen nog deze maand in de winkel worden verwacht moeten fabrikanten zoals Foxconn al weken geleden met de massaproductie zijn begonnen. Dit weekend circuleerde nog het gerucht dat Apple het logo zou hebben verplaatst, om de exacte locatie aan te geven waar je je accessoires zou moeten plaatsen.

Een mogelijke verklaring is dat Apple minder risico’s neemt en nieuwe functies liever schrapt, dan ze koste wat kost toch te introduceren. Draadloos opladen gaat nog relatief langzaam ten opzichte van normaal laden via een kabeltje. Wellicht had Apple er meer van verwacht of waren de energieverliezen te groot, waardoor de functie weinig toevoegde.

Apple Watch en AirPods draadloos opladen via iPhone.

‘Apple levert snellere 18W oplader mee’
Gelukkig is er op een ander punt wel goed nieuws te melden. Kuo verwacht dat Apple de twee high-end uitvoeringen van de iPhone 11 gaat leveren met een 18 Watt USB-C snellader. Er zou ook een USB-C-naar-Lightning-kabel meegeleverd kunnen worden. Al vanaf het begin levert Apple een relatief trage 5 Watt oplader mee. Bij de opvolger van de iPhone XR zal nog wel een 5 Watt oplader in de doos zitten.

Geen Apple Pencil
Tenslotte voorspelt Kuo nog dat de nieuwe iPhones geen Apple Pencil-Ondersteuning krijgen. Er wordt al sinds oktober 2017 over gesproken en in de loop van 2018 keerde het gerucht meermaals terug. Afgelopen juli hoorden we het opnieuw, maar Apple zou het (nog?) niet van plan zijn. Daarmee blijft de iPad mini voorlopig het kleinst mogelijke apparaat waarop je met een Apple Pencil kunt tekenen.

iPhone 11 Pro Max met Pencil

Kuo voorspelt dat de iPhones een Lightning-aansluiting houden en dat het design hetzelfde blijft. Ook de notch is identiek aan vorig jaar. De grootste vernieuwing is te vinden in de camera’s.

Over een paar uur weten we alles zeker
Vanavond vanaf 19:00 uur kun je meebeleven of alle voorspellingen van de afgelopen maanden correct zijn geweest. Dan begint Apple’s traditionele september-evenement met aankondigingen van alle nieuwe iPhones en mogelijke andere producten, zoals een vernieuwde Apple TV. We krijgen waarschijnlijk ook meer details te horen over de reeds aangekondigde diensten Apple TV+ en Apple Arcade. Bekijk onze verwachtingen of laat je verrassen door de livestream te kijken!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

21 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.