iPhone 11 Pro camerasysteem groen

Dit moet je weten over de camera’s van de 2019 iPhones

De 2019 iPhone heeft dit jaar een derde camera, maar wat kun je daar allemaal mee? In dit artikel lees je alles over de verbeteringen van de iPhone 2019 camera's.

Apple vernieuwt de camera in de iPhone ieder jaar, zowel op het gebied van hardware als op het gebied van software. Voor de 2019 iPhone heeft Apple flink uitgepakt. De drie nieuwe toestellen hebben alle drie een vernieuwde camera. De opvolgers van de iPhone XS en iPhone XS Max, de iPhone 11 Pro en iPhone 11 Pro Max, hebben een drievoudige cameralens. In dit artikel zetten we de belangrijkste vernieuwingen rondom de iPhone 2019 camera voor je op een rijtje.

iPhone 2019 camera: combinatie van dubbele en drievoudige camera

De belangrijkste vernieuwing is dat Apple op alle drie de modellen een ultragroothoeklens toegevoegd heeft. Op de iPhone 11 Pro en iPhone 11 Pro is dit de derde lens, terwijl dit bij de iPhone 11 de tweede lens is. Allereerst is het goed om te weten welke toestellen nu welke camera’s krijgen. De 2019 iPhones hebben deze camera’s:

Resolutie (selfies) Resolutie (achtercamera) Lenzen
iPhone 11 Pro
(5,8-inch OLED)
12-megapixel 12-megapixel • Ultragroothoeklens
• Groothoeklens
• Telelens
iPhone 11 Pro Max
(6,5-inch OLED)
12-megapixel 12-megapixel • Ultragroothoeklens
• Groothoeklens
• Telelens
iPhone 11
(6,1-inch LCD)
12-megapixel 12-megapixel • Ultragroothoeklens
• Groothoeklens

iPhone 11 vs iPhone 11 Pro verschillen.

De opvolger van de iPhone XR heeft dus een dubbele lens, maar dat is niet dezelfde als de dubbele camera op de iPhone XS of iPhone X. In plaats van een groothoeklens en een telelens gaat het om de nieuwe ultragroothoeklens en de standaard groothoeklens. Dat betekent dat alle nieuwe iPhones standaard minimaal een dubbele camera hebben. Door de komst van een tweede lens kun je op de iPhone 11 betere portretfoto’s maken en zijn er meer opties beschikbaar ten opzichte van de huidige iPhone XR.

iPhone 2019 camera voordelen

Als je de allerbeste foto’s wil maken, kun je het beste kiezen voor de iPhone 11 Pro. Zowel het 5,8- als 6,5-inch model hebben een derde cameralens. Maar ook de iPhone 11 met nieuwe dubbele camera heeft een aantal goede verbeteringen.

#1 Betere optische zoom

Allereerst kun je met deze nieuwe lenzen beter optisch zoomen. Met optische zoom kan de camera zelf hardwarematig inzoomen. Het is het tegenovergestelde van digitale zoom, waarbij de beeldkwaliteit altijd wat lager is omdat het inzoomen gesimuleerd wordt. De recente modellen met dubbele camera hebben al twee keer optisch inzoomen, maar de derde lens voegt daar nog optisch uitzoomen aan toe. Hierdoor functioneren de Pro-modellen wat inzoomen betreft meer als hoge kwaliteitscamera’s. Dit komt vooral van pas voor landschapsfoto’s, waardoor je een veel groter beeld kan vastleggen. Het geeft je foto’s ook een heel bijzonder effect en brengt vaak meer het gevoel van een groot wijds landschap over. Overigens kun je op de iPhone 11 ook twee keer optisch uitzoomen, maar door het ontbreken van de telelens is optisch inzoomen niet mogelijk.

Ultragroothoeklens foto met iPhone 11 Pro.

#2 Betere portretfoto’s

Bovendien zorgt een derde lens ook voor betere herkenning van diepte. De diepteherkenning wordt gebruikt bij bijvoorbeeld de portretmodus en portretbelichting, zodat de camera onderscheid kan maken tussen de persoon op de voorgrond en de achtergrond. Een derde lens kan de kwaliteit van deze portretfoto’s verder verbeteren, met mooiere foto’s als resultaat. Op de iPhone 11 kun je nu ook portretfoto’s maken van objecten en dieren. Bij de enkele lens van de iPhone XR kon het alleen van personen.

#3 Mooiere nachtfoto’s

De nieuwe camera in combinatie met de snellere A13-chip introduceert de nieuwe Nachtmodus. Deze Nachtmodus zorgt ervoor dat je foto’s bij weinig licht een stuk mooier zijn en werkt geheel automatisch. Met allerlei slimme trucjes en machine learning in combinatie met de groothoeksensor zorgt Apple ervoor dat de foto’s scherp blijven, details behouden zijn, maar de foto er toch een stuk beter uitziet dan zonder de Nachtmodus. Hieronder zie je een voorbeeld van een foto zonder en met Nachtmodus ingeschakeld.

iPhone 11 Pro Nachtmodus

#4 Betere selfies

Nieuw bij alle drie de modellen is dat de resolutie van de selfiecamera’s omhoog gegaan is. Dit levert niet alleen mooiere plaatjes op, maar biedt ook meer mogelijkheden. Zo kun je nu voor het eerst slo-mo selfies maken, ook wel slofies genoemd. Bovendien zoomt de selfiecamera nu automatisch in of uit aan de hand van hoe je je toestel houdt. Maak je een selfie met daarop alleen jezelf met je toestel verticaal, dan krijg je een standaard beeld. Draai je je toestel een kwart slag omdat er meer mensen op de foto moeten staan, dan zoomt de selfiecamera automatisch uit.

#5 Mogelijke verbeteringen voor ARKit

Hoewel Apple hier niet heel veel aandacht aan besteed heeft, zorgen de verbeterde camera’s mogelijk ook voor betere werking van augmented reality. Nieuw in ARKit 3 is de zogenaamde People Occlusion, waardoor je iPhone ziet dat er mensen door het AR-beeld lopen. De iPhone houdt daar rekening mee dankzij de diepteherkenning, waardoor niet alle AR-objecten simpelweg vóór de personen afgebeeld worden.

Bekijk ook

Alles over ARKit, Apple's eigen augmented reality platform

Dankzij ARKit kunnen ontwikkelaars eenvoudig augmented reality toevoegen in hun iPhone- en iPad-apps. Maar wat is Apple's ARKit precies, op welke toestellen werkt het en in welke apps is het beschikbaar? Je leest het in deze gids.

iPhone 2019 camera resolutie

De resolutie van de camera’s van de 2019 iPhones is deels verbeterd. De buitenste camera’s hebben nog steeds 12-megapixel. Dit is gelijk met de resolutie van de afgelopen jaren. Ook het diafragma is gelijk gebleven, net als de tweevoudige optische beeldstabilisatie.

iPhone 11 waterbestendig

Behalve de buitenste camera zit er ook nog een camera aan de voorkant. De TrueDepth-camera zorgt onder andere voor Face ID en maakt ook portretfoto’s voor de selfiestand mogelijk. Apple heeft Face ID verder verbeterd, want de kijkhoek is nu groter en Face ID werkt sneller. Bovendien heeft de selfiecamera een sprong in resolutie gemaakt van 7 megapixel naar 12 megapixel. Zoals gezegd levert dit de nieuwe slofies op, samen met hogere kwaliteit selfies.

Filmen met 2019 iPhones

Video’s zien er op de 2019 iPhones mooier uit dan bij voorgaande modellen. De nieuwe sensoren en extra rekenkracht leveren hogere kwaliteit video’s op. Het uitgebreide dynamische bereik voor video is verhoogd naar 60 frames per seconden, waardoor video’s soepeler zijn. Nieuw is ook de Audiozoom, waarmee het geluid afgestemd wordt op het beeld. Als je tijdens het filmen inzoomt, betekent dit dat het geluid zich daarop aanpast. En als je snel een video wil maken, dan kun je dankzij QuickTake makkelijk overschakelen. Je hoeft niet van de foto naar de videomodus te wisselen, want je kan gewoon je vinger op de sluiterknop houden om te beginnen met filmen.

QuickTake filmen met iPhone.

Daarnaast kun je in iOS 13 video’s op dezelfde manier bewerken als foto’s, rechtstreeks vanuit de Foto’s-app. Je hoeft daardoor geen video meer te importeren in een speciale app, want je kan gewoon je video’s roteren, bijsnijden of filters toevoegen.

Bekijk ook

Video's bewerken, roteren en rechtzetten op iPhone en iPad doe je zo

Wil je video's bewerken, dan kan dat sinds iOS 13 in de standaard Foto's-app op je iPhone en iPad. In deze tip gaan we in op drie mogelijkheden, namelijk het uitsnijden, roteren en rechtzetten van video's.

iPhone 2019 camera bult

Het design van de camerabult in de 2019 iPhones is de afgelopen maanden nogal omstreden gebleken. Apple gebruikt voor alle drie de iPhones een vierkante camerabult in de hoek van de achterkant van de iPhone. Hier zitten (afhankelijk van het model) de twee of drie lenzen in verwerkt, samen met de flitser. Apple gebruikt een nieuw soort glas waardoor de achterkant van de iPhone naadloos over gaat naar de camerabult.

iPhone 11 Pro camerasysteem groen

De kleur van de camerabult is afhankelijk van de kleur van je iPhone. De lenzen zijn altijd zwart, maar het vlak er omheen heeft dezelfde kleur als de iPhone zelf. Bij de iPhone 11 is de camerabult van matglas en de achterkant van de iPhone zelf is glimmend, terwijl dit bij de iPhone 11 Pro exact andersom is.

Lees ook onze andere artikelen over de 2019 iPhones:

Bekijk ook

iPhone 2019: alles over de iPhone 2019 functies en release

In dit artikel zetten we de 2019 iPhones op een rijtje. Hoe ziet de line-up van iPhones in 2019 eruit? En welke specificaties zitten erin? Dit zijn de iPhones van het jaar 2019!

Revisiegeschiedenis:

  • 2019 - 18 september: Artikel bijgewerkt na aankondiging van nieuwe toestellen.
  • 2019 - 05 augustus: Artikel aangepast en opnieuw gepubliceerd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.