iPhone 2019 render

Dit verwachten we van de camera’s van de 2019 iPhones

De 2019 iPhone krijgt dit jaar een derde camera, maar wat kun je nog meer verwachten van de camera's op de nieuwste iPhones? Wat heb je eigenlijk aan een derde lens? In dit artikel lees je alles over de iPhone 2019 camera's.
Benjamin Kuijten - · Laatst bijgewerkt:

De camera in de iPhone wordt ieder jaar weer vernieuwd, zowel op het gebied van hardware als op het gebied van software. Ook voor de 2019 iPhone verwachten we enkele verbeteringen voor de camera’s. De drie nieuwe toestellen krijgen naar verwachting alle drie een andere camera. De opvolgers van de iPhone XS en iPhone XS Max, ook wel de iPhone 11 genoemd, krijgen naar verwachting een dubbele en drievoudige cameralens. In dit artikel zetten we de belangrijkste gebeurtenissen rondom de iPhone 2019 camera voor je op een rijtje.

iPhone 2019 camera: combinatie van dubbele en drievoudige camera

In een eerdere gids hebben wel al eens de voordelen van een dubbele camera op een rijtje gezet. Een derde lens kan nog meer verbeteringen toevoegen die zowel voor (semi)professionele fotografen als gebruikers die gewoon graag foto’s maken van pas kunnen komen. Allereerst is het goed om te weten welke toestellen nu welke camera’s krijgen. Vooralsnog spreken de geruchten over twee modellen met twee camera’s en eentje met drie cameralenzen:

  • iPhone 11 6,5-inch: drie camera’s
  • iPhone 11 5,8-inch: twee camera’s
  • Opvolger iPhone XR: twee camera’s

De minste verbeteringen verwachten we dus voor de opvolger van de iPhone XS, die hetzelfde aantal camera’s behoudt. De opvolger van de iPhone XR krijgt vermoedelijke een dubbele lens, om deze op gelijke hoogte te brengen met het andere model. Hierdoor kun je op dit toestel betere portretfoto’s maken en zijn er meer opties beschikbaar ten opzichte van de huidige iPhone XR.

iPhone XI concept

iPhone 2019 camera met drie lenzen

Als je de allerbeste foto’s wil maken, kun je zeer waarschijnlijk het beste kiezen voor het allergrootste model. Volgens de geruchten is dit het enige model met een derde lens. Dit kan voor een aantal voordelen zorgen.

#1 Betere optische zoom

Allereerst is daardoor drie keer optische zoom mogelijk. Met optische zoom kan de camera zelf hardwarematig inzoomen. Het is het tegenovergestelde van digitale zoom, waarbij de beeldkwaliteit altijd wat lager is omdat het inzoomen gesimuleerd wordt. De recente modellen met dubbele camera hebben al twee keer optische zoom, maar een derde lens kan dit dus verlengen tot drie keer optisch zoomen, zonder dat daarbij de beeldkwaliteit achteruit gaat.

iPhone X review: camera

#2 Betere portretfoto’s

Bovendien zorgt een derde lens ook voor betere herkenning van diepte. De diepteherkenning wordt gebruikt bij bijvoorbeeld de portretmodus en portretbelichting, zodat de camera onderscheid kan maken tussen de persoon op de voorgrond en de achtergrond. Een derde lens kan de kwaliteit van deze portretfoto’s verder verbeteren, met mooiere foto’s als resultaat. Apple heeft de portretfoto’s toegevoegd aan de modellen met dubbele camera, al kan de iPhone XR met enkele lens ook portretfoto’s maken. Het verschil is echter wel merkbaar, want de iPhone XR kan standaard geen portretfoto’s maken van objecten. Apple gebruikt vooral machine learning om de portretfunctie mogelijk te maken op een enkele lens.

#3 Verbeteringen voor ARKit

Door de betere herkenning van diepte, kan Apple ook opnieuw een stap maken met ARKit. ARKit 2.0 is in iOS 12 toegevoegd, waardoor multiplayergames mogelijk zijn. Apple onderzoekt nog steeds de technologie voor augmented reality, zo bleek onlangs al. Een meer geavanceerde camera door bijvoorbeeld de derde lens kan zorgen voor betere objectherkenning, met als resultaat dat het effect van augmented reality er beter uit ziet. Tot op heden heeft Apple los van wat leuke toepassingen met bijvoorbeeld de Meten-app nog geen belangrijke standaardfuncties uitgerust met augmented reality. Het zou kunnen dat 2019 de doorbraak wordt.

iPhone 2019 render

#4 Mooiere nachtfoto’s

Een derde lens kan zorgen voor meer licht op de foto. hierdoor zien nachtfoto’s of foto’s die in een donkere omgeving gemaakt zijn, er een stuk mooier uit. Cameralenzen zijn gevoelig voor licht, dus ook bij het gebrek daarvan. Een extra lens kan dus zorgen voor meer detail in de foto’s. Toch kan ook software een grote rol spelen bij foto’s met slechte belichting. Met machine learning is veel mogelijk, zodat Apple met allerlei algoritmes de beeldkwaliteit kan verbeteren. Night Sight van Google is een goed voorbeeld van hoe software de kwaliteit van nachtfoto’s flink kan verbeteren.

iPhone 2019 camera resolutie

De resolutie van de camera’s van de 2019 iPhones is nog onduidelijk. In het geruchtencircuit wordt gesproken over een resolutie van 14 megapixel voor de buitenste camera’s. Dat betekent een aardige update ten opzichte van de 12 megapixelcamera die je nu op de iPhone vindt. Meer megapixels betekenen over het algemeen mooiere foto’s van hogere resolutie.

Behalve de buitenste camera zit er ook nog een camera aan de voorkant. De TrueDepth-camera zorgt onder andere voor Face ID en maakt ook portretfoto’s voor de selfiestand mogelijk. Apple gaat Face ID waarschijnlijk verder verbeteren, zodat je gezicht sneller herkend wordt. De frontcamera gaat volgens geruchten van 7 megapixel naar 10 megapixel gaan. Ook dit kan ervoor zorgen dat portretfoto’s mooier worden.

Lees ook onze andere artikelen over de 2019 iPhones:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 28 februari 2019, 9:22
Categorieën Geruchten, iDevices
Onderwerp 2019 iPhone

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.