Dit verwachten we van de camera’s van de 2019 iPhones

De 2019 iPhone krijgt dit jaar een derde camera, maar wat kun je nog meer verwachten van de camera's op de nieuwste iPhones? Wat heb je eigenlijk aan een derde lens? In dit artikel lees je alles over de iPhone 2019 camera's.
Benjamin Kuijten - · Laatst bijgewerkt:

Apple vernieuwt de camera in de iPhone ieder jaar, zowel op het gebied van hardware als op het gebied van software. Ook voor de 2019 iPhone verwachten we enkele verbeteringen voor de camera’s. De drie nieuwe toestellen krijgen naar verwachting alle drie een vernieuwde camera. De opvolgers van de iPhone XS en iPhone XS Max, ook wel de iPhone 11 genoemd, krijgen naar verwachting een drievoudige cameralens. In dit artikel zetten we de belangrijkste gebeurtenissen rondom de iPhone 2019 camera voor je op een rijtje.

iPhone 2019 camera: combinatie van dubbele en drievoudige camera

In een eerdere gids hebben wel al eens de voordelen van een dubbele camera op een rijtje gezet. Een derde lens kan nog meer verbeteringen toevoegen die zowel voor (semi)professionele fotografen als gebruikers die gewoon graag foto’s maken van pas kunnen komen. Allereerst is het goed om te weten welke toestellen nu welke camera’s krijgen. Vooralsnog spreken de geruchten over twee modellen met drie camera’s en eentje met twee cameralenzen:

De opvolger van de iPhone XR krijgt vermoedelijke een dubbele lens, om deze op gelijke hoogte te brengen met de huidige iPhone XS en iPhone XS Max. Dat betekent dat alle nieuwe iPhones standaard minimaal een dubbele camera krijgen. Hierdoor kun je op dit toestel betere portretfoto’s maken en zijn er meer opties beschikbaar ten opzichte van de huidige iPhone XR.

iPhone 2019 camera met drie lenzen

Als je de allerbeste foto’s wil maken, kun je zeer waarschijnlijk het beste kiezen voor de iPhone 11. Volgens de geruchten krijgen zowel het 5,8- als 6,5-inch model een derde cameralens. Dit heeft een aantal voordelen.

#1 Betere optische zoom

Allereerst is daardoor drie keer optische zoom mogelijk. Met optische zoom kan de camera zelf hardwarematig inzoomen. Het is het tegenovergestelde van digitale zoom, waarbij de beeldkwaliteit altijd wat lager is omdat het inzoomen gesimuleerd wordt. De recente modellen met dubbele camera hebben al twee keer optische zoom, maar een derde lens kan dit dus verlengen tot drie keer optisch zoomen, zonder dat daarbij de beeldkwaliteit achteruit gaat.

iPhone X review: camera

#2 Betere portretfoto’s

Bovendien zorgt een derde lens ook voor betere herkenning van diepte. De diepteherkenning wordt gebruikt bij bijvoorbeeld de portretmodus en portretbelichting, zodat de camera onderscheid kan maken tussen de persoon op de voorgrond en de achtergrond. Een derde lens kan de kwaliteit van deze portretfoto’s verder verbeteren, met mooiere foto’s als resultaat. Apple heeft de portretfoto’s toegevoegd aan de modellen met dubbele camera, al kan de iPhone XR met enkele lens ook portretfoto’s maken.

#3 Verbeteringen voor ARKit

Door de betere herkenning van diepte, kan Apple ook opnieuw een stap maken met ARKit. ARKit 2 is in iOS 12 toegevoegd en ARKit 3 komt er in iOS 13 alweer aan. Een meer geavanceerde camera door bijvoorbeeld de derde lens kan zorgen voor betere objectherkenning, met als resultaat dat het effect van augmented reality er beter uit ziet. Tot op heden heeft Apple los van wat leuke toepassingen met bijvoorbeeld de Meten-app nog geen belangrijke standaardfuncties uitgerust met augmented reality. Het zou kunnen dat 2019 de doorbraak wordt.

iPhone 11 cameralenzen

#4 Mooiere nachtfoto’s

Een derde lens kan zorgen voor meer licht op de foto. Hierdoor zien nachtfoto’s of foto’s die in een donkere omgeving gemaakt zijn, er een stuk mooier uit. Cameralenzen zijn gevoelig voor licht, dus ook bij het gebrek daarvan. Een extra lens kan dus zorgen voor meer detail in de foto’s. Toch kan ook software een grote rol spelen bij foto’s met slechte belichting. Met machine learning is veel mogelijk, zodat Apple met allerlei algoritmes de beeldkwaliteit kan verbeteren. Night Sight van Google is een goed voorbeeld van hoe software de kwaliteit van nachtfoto’s flink kan verbeteren.

#5 Nieuwe functie Smart Frame

Volgens 9to5Mac krijgen de iPhones met driecamera’s een functie genaamd Smart Frame. Dankzij de derde lens kan de iPhone meer beelden vastleggen dan standaard in beeld gebracht wordt. Hierdoor kan je in de nabewerking het beeld beter bijsnijden, zonder dat je de foto opnieuw hoeft te maken. Volgens de informatie wordt deze extra opname automatisch verwijderd na een bepaalde tijd, dus als je er iets mee wil doen moet je daar meteen mee bezig nadat je een foto gemaakt hebt.

iPhone 2019 camera resolutie

De resolutie van de camera’s van de 2019 iPhones is nog onduidelijk. In het geruchtencircuit wordt gesproken over een resolutie van 14 megapixel voor de buitenste camera’s. Dat betekent een aardige update ten opzichte van de 12 megapixelcamera die je nu op de iPhone vindt. Meer megapixels betekenen over het algemeen mooiere foto’s van hogere resolutie.

iPhone XR 2019 in wit.

Behalve de buitenste camera zit er ook nog een camera aan de voorkant. De TrueDepth-camera zorgt onder andere voor Face ID en maakt ook portretfoto’s voor de selfiestand mogelijk. Apple gaat Face ID waarschijnlijk verder verbeteren, zodat je gezicht sneller herkend wordt. De iPhone 11 frontcamera gaat volgens geruchten van 7 megapixel naar 12 megapixel. Ook dit kan ervoor zorgen dat portretfoto’s mooier worden. De verbeteringen in de voorste camera maakt ook slow-motion in 120 frames per seconde mogelijk, zo beweren bronnen.

iPhone 2019 camera bult

Het mogelijke design van de camerabult in de 2019 iPhones is de afgelopen maanden nogal omstreden gebleken. Apple gebruikt vermoedelijk voor alle drie de iPhones een vierkante camerabult in de hoek van de achterkant van de iPhone. Hier zitten (afhankelijk van het model) de twee of drie lenzen in verwerkt, samen met de flitser. Apple gebruikt een nieuw soort glas waardoor de achterkant van de iPhone naadloos over gaat naar de camerabult.

Of de kleur van de camerabult altijd zwart is of hetzelfde is als de achterkant van de iPhone, valt nog te bezien. Er zijn geruchten en concepten geweest waarin beide opties te zien zijn. Als we kijken naar wat Apple de afgelopen jaren gedaan heeft, denken we dat de camerabult zwart is.

iPhone 11 concept met camera.

Time-of-Flight-sensor op komst
Apple zou ook achter de schermen werken aan een zogenaamde Time of Flight-sensor. Dit is een cameratechniek waardoor de iPhone beter diepte kan inschatten. Een Time-of-Flight-sensor maakt gebruik van een laser. De iPhone meet dan hoelang het duurt voordat de laser teruggekaatst wordt, om zo de afstand van een object uit te rekenen. Hierdoor kan een iPhone bijvoorbeeld een 3D-weergave maken. Ook dit komt van pas bij het gebruik van augmented reality, waardoor virtuele voorwerpen realistischer in de echte wereld getoond kunnen worden.

Voor dit jaar verwachten we deze techniek helaas nog niet. Apple voegt pas op de 2020 iPhones een dergelijke 3D-camera toe. Voor nu lijkt het er dus op dat de 2019 iPhones het alleen met de extra derde breedhoeklens moeten doen.

Lees ook onze andere artikelen over de 2019 iPhones:

Revisiegeschiedenis:

  • 2019 - 05 augustus: Artikel aangepast en opnieuw gepubliceerd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 11 september 2019, 10:31
Categorieën Geruchten, iDevices
Onderwerpen 2019 iPhone, iphone 11
Devices iPhone 11, iPhone 11 Pro, iPhone 11 Pro Max, iPhone 2019

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

    Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.