iPad Pro documenten

Nederlanders positiever over iPhone SE dan over kleine iPad Pro

Volgens cijfers van Coosto is het Nederlandse sentiment rond de iPhone SE iets positiever gestemd dan rondom de iPad Pro, waarbij mensen zich vooral zorgen maken over de prijs.

iPad Pro documenten

Hoe denken de Nederlanders over de nieuwe producten die Apple vanavond gaat aankondigen? Het Nederlandse bedrijf Coosto analyseert dagelijks alle berichten op social media, zoals Twitter, Facebook, Instagram, LinkedIn en meer. Het stelt ons mooi in de gelegenheid om in aanloop naar de aankondigingen alvast te kijken hoe het sentiment de afgelopen maand is geweest. Zijn we het meest optimistisch over de iPhone SE of is de kleinere iPad Pro de lieveling op sociale media?

Opkomst van de naam iPhone SE goed te zien

Omdat mensen meerdere termen kunnen gebruiken voor hetzelfde apparaat, hebben we zoektermen gecombineerd, namelijk iPhone 5se, iPhone SE, iPhone 6c, 4-inch iPhone en dergelijke. Wat ons meteen opviel bij het analyseren van de resultaten is dat het opduiken van de naam ‘iPhone SE’ goed terug te zien is in tweets, Facebook-berichten, Instagram-postings en andere sociale mediaberichten: sinds 26 februari wordt de naam opeens gebruikt, daarvoor was nog niemand op het idee gekomen om die naam te suggereren.

iPhone SE naam
Klik op de grafiek voor een grotere weergave

Bekijk ook

'Nieuwe 4-inch iPhone gaat kortweg iPhone SE heten'

Apple gaat toch niet voor de naam iPhone 5se. Apple zou de nieuwe 4-inch kortweg 'iPhone SE' willen noemen. Het zou ermee te maken kunnen hebben dat de 5 te veel de indruk wekt dat het een verouderd toestel is.

Het sentiment: vooral positief voor de iPhone SE

De totale grafiek voor zoekbegrippen rondom de iPhone SE en de iPad Pro ziet er als volgt uit:

coosto-sentiment-iphone-ipad
Klik op de grafiek voor een grotere weergave

Zoals je ziet loopt de interesse rondom de iPhone SE en de iPad Pro ongeveer gelijk op, zo blijkt uit de cijfers van Coosto. Wel is er op vrijdag 18 maart een duidelijk dipje in het sentiment rond de iPad Pro te zien. Die dip is gemakkelijk te verklaren: op die dag circuleerde het gerucht dat de iPad Pro duurder zou uitpakken dan gedacht en rond de 599 dollar gaat kosten. Het nieuws dat Apple ook de geliefde opslagcapaciteit van 32GB wil gaan uitbrengen voor de iPad Pro, kon daar weinig aan veranderen.

Kijkend naar de afgelopen maand is het sentiment rond de iPhone SE meestal positief (4% positief tegenover 1% negatief) terwijl het sentiment rond de iPad Pro elkaar opheft (7% positief, 7% negatief).

iCulture-lezers vooral geïnteresseerd in iPad Pro

In iCulture peilt stelden we een heel andere vraag, namelijk naar welke aankondigingen jullie het meest uitkijken. Daaruit blijkt dat iCulture-lezers vooral benieuwd zijn naar de iPad Pro.

Bekijk ook

iCulture-lezers zien liever een nieuwe iPad dan de iPhone SE op 21 maart

Het Apple-event van 21 maart staat voor de deur, en uit meer dan tweeduizend reacties blijkt wel dat de iCulture-lezers er ook zin in hebben! Een nieuwe iPad staat bij de meeste mensen bovenaan het verlanglijstje, maar hoe deden andere producten het?

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

iPad Pro

De iPad Pro is Apple's professionele tablet. Het is de grootste en meest uitgebreide iPad, bedoeld voor zakelijk en creatief gebruik. De iPad Pro is er in twee formaten: 11- en 12,9-inch. Lees alles over de verschillende generaties iPad Pro, geschikte accessoires, prijzen en meer.

iPad Pro
1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.