iPad Pro documenten

Nederlanders positiever over iPhone SE dan over kleine iPad Pro

Volgens cijfers van Coosto is het Nederlandse sentiment rond de iPhone SE iets positiever gestemd dan rondom de iPad Pro, waarbij mensen zich vooral zorgen maken over de prijs.

iPad Pro documenten

Hoe denken de Nederlanders over de nieuwe producten die Apple vanavond gaat aankondigen? Het Nederlandse bedrijf Coosto analyseert dagelijks alle berichten op social media, zoals Twitter, Facebook, Instagram, LinkedIn en meer. Het stelt ons mooi in de gelegenheid om in aanloop naar de aankondigingen alvast te kijken hoe het sentiment de afgelopen maand is geweest. Zijn we het meest optimistisch over de iPhone SE of is de kleinere iPad Pro de lieveling op sociale media?

Opkomst van de naam iPhone SE goed te zien

Omdat mensen meerdere termen kunnen gebruiken voor hetzelfde apparaat, hebben we zoektermen gecombineerd, namelijk iPhone 5se, iPhone SE, iPhone 6c, 4-inch iPhone en dergelijke. Wat ons meteen opviel bij het analyseren van de resultaten is dat het opduiken van de naam ‘iPhone SE’ goed terug te zien is in tweets, Facebook-berichten, Instagram-postings en andere sociale mediaberichten: sinds 26 februari wordt de naam opeens gebruikt, daarvoor was nog niemand op het idee gekomen om die naam te suggereren.

iPhone SE naam
Klik op de grafiek voor een grotere weergave

Het sentiment: vooral positief voor de iPhone SE

De totale grafiek voor zoekbegrippen rondom de iPhone SE en de iPad Pro ziet er als volgt uit:

coosto-sentiment-iphone-ipad
Klik op de grafiek voor een grotere weergave

Zoals je ziet loopt de interesse rondom de iPhone SE en de iPad Pro ongeveer gelijk op, zo blijkt uit de cijfers van Coosto. Wel is er op vrijdag 18 maart een duidelijk dipje in het sentiment rond de iPad Pro te zien. Die dip is gemakkelijk te verklaren: op die dag circuleerde het gerucht dat de iPad Pro duurder zou uitpakken dan gedacht en rond de 599 dollar gaat kosten. Het nieuws dat Apple ook de geliefde opslagcapaciteit van 32GB wil gaan uitbrengen voor de iPad Pro, kon daar weinig aan veranderen.

Kijkend naar de afgelopen maand is het sentiment rond de iPhone SE meestal positief (4% positief tegenover 1% negatief) terwijl het sentiment rond de iPad Pro elkaar opheft (7% positief, 7% negatief).

iCulture-lezers vooral geïnteresseerd in iPad Pro

In iCulture peilt stelden we een heel andere vraag, namelijk naar welke aankondigingen jullie het meest uitkijken. Daaruit blijkt dat iCulture-lezers vooral benieuwd zijn naar de iPad Pro.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 21 maart 2016, 17:32
Categorie Achtergrond
Onderwerpen ipad pro, iPhone SE

iPad Pro

De iPad Pro is Apple's grootste en meest uitgebreide iPad, bedoeld voor professionals. De iPad Pro komt in twee formaten: 11- en 12,9-inch. Lees alles over de verschillende generaties iPad Pro, geschikte accessoires, prijzen en meer.

iPad Pro

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.