Apple Kaarten Nederland vernieuwd met Scheveningen

4 manieren waarop Apple de Kaarten-app beter maakt in iOS 17

In iOS 17 krijgt de Kaarten-app een aantal praktische en handige verbeteringen. De belangrijkste verbetering is de mogelijkheid om offline kaarten te downloaden, maar er zijn nog meer handige kleine tweaks en aanpassingen die het gebruik van de Kaarten-app een stuk makkelijker maken.

Apple Kaarten in iOS 17

De Kaarten-app krijgt ieder jaar met de nieuwe iOS-update wel een aantal handige nieuwe functies. Vorig jaar werd de langverwachte functie voor tussenstops in Apple Kaarten eindelijk toegevoegd en dit jaar wordt er weer een veelgevraagde functie toegevoegd: het downloaden van kaarten voor offline gebruik. Hoewel Apple niet veel andere extra functies uitgelicht heeft, hebben wij nog een aantal noemenswaardige verbeteringen voor Apple Kaarten in iOS 17 ontdekt die we hier voor je op een rij gezet hebben.

#1 Apple Kaarten offline te gebruiken

De offline-functie van Apple Kaarten komt vooral van pas als je in het buitenland bent (bijvoorbeeld buiten Europa) en de omgeving wil verkennen met de auto. De offline kaart bevat alles wat je nodig hebt voor de navigatie, maar ook nuttige locaties (zoals restaurants en bezienswaardigheden), inclusief detailinformatie. Je kunt zelf bepalen welk gebied je downloadt en zodra je online bent wordt de data weer bijgewerkt. In onze tip lees je meer over hoe dit werkt.

Extra handig is dat de Apple Kaarten-app de suggestie geeft om offline kaarten te downloaden, als je van plan bent om naar een gebied met slechte dekking te gaan.

Bekijk ook

Ga voorbereid op pad met offline navigatie van Apple Kaarten (nieuw in iOS 17)

Het is mogelijk om bij Apple Kaarten de kaart te downloaden voor offline gebruik. Lees in deze tip wat dat allemaal omvat, hoe je het doet en wat je er nog meer over moet weten.

Op dit moment moet je in iOS 16 redelijk veel handelingen uitvoeren als je wil wisselen tussen de verschillende soorten van vervoer, bijvoorbeeld als je wil navigeren met het ov in plaats van met de auto. Of juist lopend in plaats van met het openbaar vervoer. Je moet op een uitklapmenuutje tikken, waarna je pas dan het juiste vervoersmiddel kan kiezen. In iOS 17 past Apple dit aan. Zodra je een route in beeld hebt, vind je bovenaan gewoon vijf knoppen om tussen vervoerstype te wisselen: auto, lopend, openbaar vervoer, fiets en taxi. Je kunt snel wisselen door op het gewenste icoontje te tikken. Daarmee kun je ook veel beter inschatten of het sneller is om met de auto te gaan dan om de bus te pakken.

Apple Kaarten: navigatie starten in iOS 16 (links) vs iOS 17
Navigatie starten en wisselen tussen vervoersmethodes in iOS 16 (links) vs iOS 17.

#3 Betere integratie met contacten

De Kaarten-app in iOS 17 werkt ook beter samen met je contacten en adresboek, maar ook met gedeelde locaties in de Zoek mijn-app. Je kunt net als voorheen zoeken op contact, maar er verschijnen in de app ook Siri-suggesties van contacten die hun locatie met je gedeeld hebben. Zo kun je meteen een navigatie starten, zonder dat je eerst naar de Zoek mijn-app hoeft te gaan. Een andere fijne verbetering, is dat als je zoekt op contact, dat je in het detailscherm meteen een Locatie-knop vindt. Tik je daarop, dan kun je meteen je huidige locatie met die persoon delen via de Berichten-app. Handig!

Apple Kaarten in iOS 17: locatie knop bij contacten

#4 Beschikbaarheid laadpalen

Apple Kaarten biedt vanaf iOS 17 ook de mogelijkheid om de beschikbaarheid van elektrische laadpalen te tonen. Je kies een netwerk naar voorkeur en ziet dan in real-time hoeveel laadpalen er op een laadstation beschikbaar zijn. In de VS werkt het in ieder geval met ChargePoint, Electrify America en Tesla’s Supercharger-netwerk. Nadat je je voorkeursnetwerken hebt gekozen geeft Apple Kaarten je realtime de beschikbaarheid om te laden. Je ziet het aantal laadpunten op een locatie en hoeveel er al in gebruik zijn. Apple Kaarten toont alleen opladers die geschikt zijn voor jouw elektrische auto. In de eerste beta’s werkte dit alleen bij auto’s die de Apple Maps EV-functies ondersteunen, namelijk de Mach-E en de Taycan. Andere automakers volgen mogelijk later.

Dit krijgen we (nog?) niet: nieuwe weergave op toegangsscherm

Voordat Apple iOS 17 aankondigde, ging er een gerucht dat de navigatie van het toegangsscherm een update zou krijgen. Er werd gesproken over een nieuwe weergave die het huidige toegangsscherm combineert met een navigatiekaart, als een soort uitgebreide Live Activiteit. Het vernieuwde scherm zou de functies van het toegangsscherm (de grote klok, je notificaties, knoppen voor zaklamp en camera) combineren met je navigatiekaart. Er was zelfs een concept die liet zien hoe dit eruit ziet, op basis van gelekte informatie. Maar deze functie zit er helaas niet in. Of de informatie simpelweg onjuist was, dat de plannen gewijzigd zijn of dat de functie eventueel nog later toegevoegd wordt, is niet bekend.

Apple Kaarten concept voor iOS 17 toegangsscherm
Deze functie komt er helaas (nog?) niet.

Hier wachten we nog op: fietsroutes in Nederland

Een functie die al wel jaren bestaat, maar voorlopig nog niet in Nederland beschikbaar is, is het maken van fietsroutes in Apple Kaarten. Apple is nog steeds bezig met het breder beschikbaar stellen van deze functie. Zo werd de fietsnavigatie onlangs pas toegevoegd in Parijs. De uitrol van de fietsnavigatie staat bovendien los van een iOS-update, omdat Apple dit via de server vrijgeeft. Er zijn nog geen aanwijzingen dat Nederland of België snel ondersteuning krijgen voor de fietsroutes, maar zodra het zover is lees je dat uiteraard op iCulture.

Meer over iOS 17

iOS 17 is de grote update voor de iPhone in 2023. Wil je weten of jouw iPhone geschikt is voor iOS 17, dan vind je in ons artikel de geschikte modellen. De belangrijkste verbeteringen zijn de interactieve widgets, een vernieuwde Telefoon-app met nieuw belscherm, uitgebreidere AirDrop, een nieuwe Stand-by stand als je telefoon horizontaal aan de oplader zit en meer. Lees ook onze artikelen met de beste iOS 17-functies en interessante iOS 17-details en ontdekkingen. Of lees onze iOS 17 review. De releasedatum van iOS 17 was 18 september 2023. De meest recente stabiele iOS-versie is iOS 17.4.1.

Revisiegeschiedenis:

  • 2023 - 19 juni: Geruchtenartikel bijgewerkt na aankondiging van de nieuwe functies voor Kaarten in iOS 17. Gerucht over vernieuwd toegangsscherm tijdens navigatie is naar onderen geplaatst.

Revisiegeschiedenis:

  • 2023 - 19 juni: Geruchtenartikel bijgewerkt na aankondiging van de nieuwe functies voor Kaarten in iOS 17. Gerucht over vernieuwd toegangsscherm tijdens navigatie is naar onderen geplaatst.

iOS 17

iOS 17 is de nieuwste software-update voor de iPhone, die in september 2023 uitgebracht is. De belangrijkste verbeteringen zijn de nieuwe interactieve widgets, vernieuwde Telefoon-app met aangepast belscherm, de vernieuwde Stand-by modus in horizontale weergave en meer. Lees hier over de beste iOS 17 functies, de leukste iOS 17 ontdekkingen, welke iPhones geschikt zijn voor iOS 17 en meer.

iOS 17

Reacties: 18 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.