iPad met iOS 11 toetsenbord.

Vijf verbeteringen in iOS 11 die je ook op gewone iPads vindt

iOS 11 brengt heel veel nieuwe functies naar de iPad. Behalve de nieuwe multitaskingfuncties, heeft iOS 11 ook enkele verbeteringen voor de meldingen, widgets en het toetsenbord. In dit artikel zetten we ze op een rij.

iOS 11 is een belangrijke update voor de iPad. Hoewel Apple vooral de nadruk legt op nieuwe functies voor de iPad Pro, zijn er ook genoeg vernieuwingen om naar uit te kijken als je een ‘gewone’ iPad hebt. Zo is er een nieuw toetsenbord, waardoor het makkelijker is om cijfers en tekens in te voeren. Ook zijn er aanpassingen in het toegangsscherm en in het widget-overzicht. In dit artikel lopen we ze langs.

iPad met iOS 11 toetsenbord.

iPad en iOS 11: veel vernieuwingen

Voor iPad-gebruikers is er een hoop om naar uit te kijken met iOS 11. Apple heeft de multitaskingfuncties op de iPad flink uitgebreid. In een apart artikel kon je al alles lezen over de nieuwe multitaskingfuncties in iOS 11 op de iPad, waardoor het eenvoudiger dan ooit is om met meerdere apps tegelijk te werken dankzij de nieuwe Dock, Drag & Drop en meer.

Voor de iPad Pro zijn er nog wat extra’s, zoals de Apple Pencil-verbeteringen in iOS 11. En daarnaast profiteert iedereen met een geschikte iPhone of iPad mee van talloze andere verbeteringen, zoals het aanpasbare Bedieningspaneel in iOS 11.

Hieronder lopen we 5 verbeteringen langs, die het werken met een iPad nog prettiger maken.

#1 Nieuw toetsenbord voor snellere cijfers en tekens

De iPad heeft in iOS 11 een nieuw toetsenbord gekregen. Met dit nieuwe toetsenbord is het een stuk eenvoudiger geworden om cijfers en andere tekens in te typen. Het is nu namelijk niet meer nodig om te wisselen tussen verschillende toetsenborden. De standaard layout van het QuickType-toetsenbord heeft naast letters nu ook cijfers en speciale tekens. Boven elke letter vind je lichtgedrukt het bijbehorende cijfertje of teken. Je gebruikt deze door een toets in te drukken en omlaag te vegen. Je kunt op deze manier razendsnel typen, omdat je niet telkens naar het numerieke toetsenbord met tekens en cijfers hoeft te wisselen. Ook heb je de Shift-knop niet meer nodig om een hoofdletter of vraagteken te typen.

iOS 11 op de iPad met nieuw toetsenbord.

#2 Nieuwe indeling voor meldingen op het toegangsscherm

Het toegangsscherm op de iPad heeft een nieuwe indeling gekregen. In iOS 10 koos Apple voor een wat vreemde indeling zodra je de iPad horizontaal vast houdt. De meldingen werden alleen aan de linkerkant van het scherm weergegeven in een lange lijst, waardoor de rechter kant helemaal leeg bleef. Deze kant werd gebruikt voor het weergeven van een albumhoes of andere media bij het afspelen van muziek of het kijken van een filmpje. In iOS 11 staan alle meldingen weer gewoon in het midden. Wordt er muziek of een filmpje afgespeeld, dan vind je de mediaspeler op het toegangsscherm gewoon boven je meldingen.

iOS 11 op de iPad met meldingen en muziekbediening.

#3 Nieuwe indeling voor de widgets

Net als voor het toegangsscherm gebruikte Apple voor het widgetscherm een aparte indeling. Op de iPad waren er twee kolommen met widgets, waarbij de linker kolom iets breder was dan de rechter. In iOS 11 is Apple hier vanaf gestapt. Dat betekent dat de widgets gewoon weer in een enkele kolom onder elkaar staan, ook in de liggende positie van de iPad. De weergave van de widgets ziet er daardoor weer hetzelfde uit als op de iPhone.

#4 Nieuwe Weer-widget

Over widgets gesproken: de iPad heeft nu ook een nieuwe Weer-widget. In iOS 10 werd het weer op je huidige locatie nog linksboven in het widgetscherm weergegeven, maar in iOS 11 is dit verplaatst naar een eigen widget. Deze Weer-widget is identiek aan de iPhone-versie en meldt het weer op je huidige locatie, inclusief voorspelling voor de komende vijf uur. Helaas is er nog geen apart Weer-app beschikbaar op de iPad, waardoor je na het tikken op de widget nog naar de website van The Weather Channel gebracht wordt.

Weer-widget op de iPad in iOS 11.

#5 Flitser gebruiken als zaklamp via het Bedieningspaneel

Deze functie is alleen beschikbaar voor de nieuwste iPad Pro’s en de vorige 9,7-inch iPad Pro. Hoewel laatstgenoemde model al ruim een jaar een LED-flitser heeft, was er geen knop in het Bedieningspaneel om deze flitser als zaklamp te gebruiken. Met ingang van iOS 11 komt hier verandering in, want in het Bedieningspaneel op de iPad vind je nu dezelfde zaklamp-knop als op de iPhone. Deze functie is dus alleen beschikbaar op de iPad-modellen met een LED-flitser. Dat zijn de 9,7-inch iPad Pro, 10,5-inch iPad Pro en de tweede generatie 12,9-inch iPad Pro.

Bovenstaande functies zijn beschikbaar voor alle iPad-modellen die draaien op iOS 11. In onderstaand artikel lees je nog meer over de nieuwe Apple Pencil-functies in iOS 11 die je kunt gebruiken op de iPad Pro.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 18 september 2017, 9:49
Categorie iOS
Onderwerpen ios 11, ipad
Devices iPad 9,7" [2017], iPad Air, iPad mini, iPad Pro
Software iOS 11

iOS 11

Lees alles over iOS 11, de grote update die in september 2017 verscheen. Lees hier alles over de vernieuwingen, ontdek onze beste iOS 11 tips en krijg hulp als je problemen hebt bij de installatie. De opvolger is iOS 12 voor iPhone en iPad.

iOS 11

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.