Instagram Focus

Instagram is voor steeds meer mensen hét standaard adresboek

Telefoonnummers uitwisselen is zo 2016

Als je iemand tegenkomt waar je contact mee wilt houden, wisselde je vroeger telefoonnummers uit. Tegenwoordig gaat dat anders: je vertelt wat je Instagram-account is en volgt elkaar, om vervolgens elkaars foto's te liken.

Instagram als contactenlijst

Het is een ontwikkeling die steeds vaker plaatsvindt. “Het is veel minder formeel om iemand je Instagram-naam te geven en om in contact te blijven via stories en DM’s”, aldus een gebruiker die geïnterviewd werd door The Atlantic. “Het uitwisselen van telefoonnummers voelt tegenwoordig zo serieus en stijf.” Met meer dan een miljard maandelijkse gebruiker is de kans groot dat iemand die je spontaan ergens tegenkomt, al een account heeft. Voor veel mensen is Instagram de manier geworden om te laten zien waar ze dagelijks mee bezig zijn, hun publieke profiel. Daarnaast wisselen ze gedurende de dag berichten uit met hun beste vrienden, maar dat gebeurt 1-op-1.

Casual contact

Instagram is handig om in contact te blijven met mensen die je niet zo goed kent, of die je nog maar net hebt ontmoet. Het is ook gemakkelijk om een vriendschap op te bouwen, want je kunt wat leuke dingen met ze delen zonder dat het meteen heel formeel aanvoelt. Wissel je telefoonnummers uit of ga je meteen in WhatsApp of iMessage bezig, dan is er weinig context om het gesprek te starten of gaande te houden, terwijl je in Instagram via de posts en stories iemand al wat beter leert kennen. Het is dan simpel om even op een post of story te reageren, zonder dat het meteen aanvoelt als een formeel gesprek.

Op Instagram heb je de naam, de bio en via de eerder geplaatste foto’s weet je ook ongeveer wat de andere persoon leuk vindt en in de vrije tijd zoal doet. Elke post en elk filmpje kan aanleiding zijn om even wat te zeggen, maar er is geen verplichting om dat te doen. Zelfs in zakelijke kringen blijkt het uitwisselen van Instagram-accounts heel gebruikelijk te zijn geworden, meldt The Atlantic. Visitekaartjes zijn niet meer nodig: het is meer ontspannen dan LinkedIn en het is interactiever, vooral voor beroepsgroepen waar het er minder formeel aan toe gaat.

Instagram Direct Messages

Instagram blijkt verder een prima manier om te daten: vragen naar iemands Instagram-account is minder eng dan vragen naar een telefoonnummer. Je kan dan meteen een beetje in iemands verleden duiken en hebt makkelijke aanknopingspunten om een DM te sturen. Nog even los van het feit dat het uitwisselen van telefoonnummers privacyproblemen met zich meebrengt: want als iemand jouw nummer in zijn adresboek zet, komt het ongevraagd via apps bij allerlei andere bedrijven terecht en telefoonnummers worden tegenwoordig vaak gebruikt voor tweestapsverificatie, ook voor Instagram.

Instagram maakt het bovendien makkelijk om iemand weer te ontvolgen en dat gaat makkelijker dan op Facebook, waar beide mensen ermee moeten instemmen om elkaars vriend te zijn.

Heb jij ook deze ervaring met Instagram en het maken van nieuwe vrienden? We horen het graag in de reacties!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 1 april 2019, 8:58
Bron Bron The Atlantic
Categorie Apps
Onderwerpen adresboek, contacten, instagram

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.