Instagram likes

Instagram overweegt aantal likes te verbergen

Instagram overweegt een drastische maatregel, die de obsessie en sociale druk moet verminderen. Het dochterbedrijf van Facebook denkt erover na om het aantal likes alleen zichtbaar te maken voor de persoon die de foto gepost heeft.

Geen Instagram-likes meer zichtbaar?

Instagram zoekt naar manieren om de druk van de app te verminderen. Social media-onderzoeker Jane Wong, die regelmatig in de code van populaire apps duikt, ontdekte als eerste de mogelijke wijziging. Zij vond een testscherm in Instagram waarop staat uitgelegd dat de App wil dat “volgers zich druk maken over wat je deelt, niet hoeveel likes een post krijgt”. Het scherm laat wel zien wie de foto leuk vond, maar niet hoeveel mensen er in totaal op het hartje hebben geklikt. “Tijdens de test, ziet alleen de persoon die de foto heeft gedeeld het totale aantal likes”, staat in de code geschreven. De functie is nog niet ingeschakeld, maar zou de komende tijd kunnen worden getest. Een woordvoerder gaf aan: “We testen dit momenteel nog niet, maar we onderzoeken altijd naar manieren om de druk van Instagram te verminderen.”


Het verwijderen van het aantal likes zal even wennen zijn voor influencers, die hun populariteit afmeten aan het aantal likes. Het gebeurt dan ook regelmatig dat bepaalde foto’s alleen worden gepost omdat ze veel hartjes opleveren. Likes moedigen mensen aan om meer en vaker iets te posten – en dat is nou juist in het belang van Instagram zelf. Het zou ook daarom een opmerkelijke move zijn. Of Instagram het ook daadwerkelijk gaat invoeren is nog de vraag. Er worden wel meer functies getest die het uiteindelijk niet halen in de officiële app. Uiteindelijk kun je je zelf nog steeds druk maken over het aantal likes op je Instagram-post, maar anderen kunnen het niet zien.

Techbedrijven besteden de afgelopen tijd meer aandacht aan ‘digitaal welzijn’ en ook Instagram gaat daar nu in mee. Eerder introduceerde Instagram een functie ‘Je bent helemaal bij’ om te voorkomen dat mensen gedachteloos gaan scrollen. Moederbedrijf Facebook voerde een functie in om te zien hoeveel tijd je op Facebook doorbrengt.

Instagram-wachtwoorden onbeveiligd opgeslagen
Ondertussen is er ook nog ander nieuws over Instagram: Facebook blijkt miljoenen Instagram-wachtwoorden onbeveiligd te hebben bewaard. In maart ontdekte Facebook dat er een lijst met Facebook-wachtwoorden in platte tekst op interne servers werden bewaard. Duizenden Facebook-medewerkers hadden toegang tot deze gegevens. Aanvankelijk zei het bedrijf dat het ging om honderden miljoenen Facebook Lite-gebruikers en “enkele tienduizenden Instagram-gebruikers”. Nu blijkt dat er nog meer logbestanden zijn gevonden met leesbare Instagram-wachtwoorden. Het zou miljoenen Instagram-gebruikers hebben getroffen. Of de wachtwoorden door eigen medewerkers zijn misbruikt, maakt Facebook niet bekend.

Kort daarvoor werd bekend dat Facebook de contactgegevens van bijna 2 miljoen gebruikers heeft geüpload naar eigen servers, zonder daarvoor toestemming te vragen. De praktijk zou al sinds 2012 aan de gang zijn.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 19 april 2019, 8:02
Bron Bron Jane Wong
Categorie Apps
Onderwerpen facebook, instagram
9 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.