Facebook Portal

Facebook uploadde per ongeluk adresboeken, werkt aan eigen spraakassistent

Facebook heeft 'per ongeluk' mailcontacten van 1,5 miljoen gebruikers verzameld en geüpload naar eigen servers. Ondertussen is het bedrijf ook bezig om een eigen spraakassistent te ontwikkelen, vergelijkbaar met Siri.

Facebook verzamelde adressen

Facebook vroeg voor het uploaden van de mailcontacten geen toestemming aan de gebruikers. Dat heeft het bedrijf inmiddels bevestigd. Eerder bleek dat Facebook bij nieuwe gebruikers de wachtwoorden van e-mailaccounts vroeg, om hun identiteit te kunnen verifiëren. Op het volgende scherm stond dat de contactenlijst van de gebruiker zou worden ingelezen. Er was geen mogelijkheid om dit te weigeren. Een woordvoerder van Facebook geeft aan: “Vorige maand zijn we gestopt met ons e-mailverificatiesysteem.” Bij nader onderzoek bleek dat de adresboeken van gebruikers ‘per ongeluk’ naar Facebook werden geüpload. Volgens de woordvoerder zijn deze lijsten niet met externe partijen gedeeld en zullen ze worden gewist.


Het uploaden van adressen vond sinds mei 2016 plaats en werd ontdekt door een beveiligingsonderzoeker. Hij vermoedt dat Facebook met het e-mailadres en wachtwoord inlogde op het account van de gebruikers een vervolgens toegang had tot de contactenlijst. Die lijst werd ingelezen zonder toestemming te vragen. Facebook meldt dat er sprake is van een foutje: het was ooit bedoeld om de gebruikerservaring te verbeteren.

Facebook: adresboek uploaden

Facebook heeft geen goede reputatie als het om privacy gaat. Na het Cambridge Analytica-schandaal lekten meerdere details uit over hoe het bedrijf werkt en data deelt. Eerder deze week lekten documenten uit van een rechtszaak, waaruit bleek dat Facebook er vriendjespolitiek op na houdt als het om delen van data gaat.

Facebook contacten importeren

Facebook wil eigen stemassistent maken

Ondertussen werkt Facebook ook alweer aan nieuwe plannen om nog verder in je leven door te dringen. Het bedrijf heeft bevestigd te werken aan een eigen stemassistent, vergelijkbaar met Siri, Amazon Alexa en Google Assistent. “We werken aan technologie voor een spraak- en AI-assistent die op onze reeks AR/VR-producten werkt, waaronder Portal, Oculus en toekomstige producten”, gaf een woordvoerder toe. Vooral bij een AR- of VR-headset kan dit handig zijn, omdat je meestal niet de beschikking hebt over een toetsenbord en muis.

Facebook Portal

Facebook Portal (zie foto) is een apparaat waarmee je kunt videobellen. Deze beschikte tot nu toe nog niet over een spraakassistent, maar het zou een logische toevoeging kunnen zijn zodat het meer lijkt op de Amazon Echo Show of de Google Home Hub. Een team in Redmond (Washington) zou momenteel aan de spraakassistent werken, zo ontdekte CNBC. De ontwikkeling ervan begon in het begin van 2018 en Facebook zou ook al contact hebben gelegd met hardwarefabrikanten. Mogelijk komt er ook een slimme speaker aan.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 18 april 2019, 9:09
Categorie Diensten
Onderwerp facebook
4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.