MacBook Pro 2018 teardown

iMac Pro en MacBook Pro 2018 reparaties door derden niet mogelijk vanwege T2-chip

Macs met een T2-chip kunnen niet door externe reparatiebedrijven gerepareerd worden, omdat er speciale software nodig is die alleen in handen is van Apple en Apple serviceproviders. Je kan daarom ook niet zelf aan de slag met het vervangen van onderdelen.

Voor een reparatie van je MacBook kun je het beste terecht bij de Apple Store of een Apple Authorised Service Provider. Zij hebben alleen officiële onderdelen in huis en weten als geen ander hoe een Mac in elkaar zit. Er zijn ook allerlei externe bedrijven die vaak goedkoper reparaties uitvoeren, maar Apple heeft liever niet dat je je Mac daar naartoe brengt. Reparaties van een iMac Pro en de nieuwste MacBook Pro kunnen alleen succesvol uitgevoerd worden dankzij nieuwe diagnostische software genaamd Apple Service Toolkit 2, zo blijkt uit een interne memo die Motherboard ontdekte. Alleen Apple en aangesloten reparatiebedrijven hebben deze software.

iMac Pro en MacBook Pro 2018 alleen door Apple gerepareerd

Is er iets mis met het toetsenbord, trackpad of Touch ID-sensor in je MacBook Pro 2018, dan moet je voor een reparatie dus naar Apple of een erkende serviceprovider gaan. Dat geldt ook voor de iMac Pro, als bijvoorbeeld het moederbord of de flashopslag vervangen wordt. Oftewel: alle Macs met een T2-chip kunnen bij specifieke reparaties alleen door Apple gefixt worden. Na een reparatie functioneert de Mac pas weer zodra de Apple Service Toolkit 2 gedraaid wordt.

Een klein lichtpuntje is dus dat het niet voor alle type reparaties geldt. In het geval van de MacBook Pro 2018 geldt het voor reparaties aan het scherm, het moederbord, Touch ID en de zogenaamde top case, die bestaat uit het toetsenbord, de batterij, trackpad en speakers. Bij de iMac Pro geldt het alleen voor reparaties aan het moederbord en flashopslag. Andere reparaties kunnen mogelijk wel door andere partijen uitgevoerd worden.

Apple Service Toolkit 2.

Omdat de benodigde software alleen in handen is van Apple en de erkende serviceproviders, kun je dus niet zomaar zelf aan één van deze Macs sleutelen. Vermoedelijk geldt hetzelfde voor toekomstige Macs die met de T2-chip of een nieuwere variant uitgerust worden.

Na zeven jaar mogelijk niet te repareren
In de toekomst zorgt dit mogelijk voor problemen. Na ongeveer zeven jaar classificeert Apple Macs als verouderd. Dat betekent dat Apple geen reparaties meer aanneemt, omdat onderdelen niet meer voorradig zijn. Als er dan iets met je Mac gebeurt, kun je dus alleen nog terecht bij externe partijen. Maar omdat zij niet de juiste software hebben om een reparatie succesvol af te ronden, kan een Mac met T2-chip na die zeven jaar mogelijk niet meer gerepareerd worden.

Het is onduidelijk of deze aanpak in de toekomst nog veranderd. In Amerika zijn er staten die het recht om te repareren in willen voeren. Dat betekent dat Apple de benodigde tools beschikbaar moet stellen om succesvol reparaties uit te kunnen voeren. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor schermreparaties, waar Apple’s Horizon-machine voor nodig is.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 5 oktober 2018, 14:34
Bron Bron Motherboard
Categorie Mac & macOS
Onderwerpen imac pro, macbook pro, reparatie
Devices iMac Pro, MacBook Pro

MacBook Pro

De MacBook Pro is Apple's krachtigste MacBook van de line-up. Je kan kiezen uit twee formaten (13- en 16-inch) en verschillende kleuren en specificaties. Er zijn momenteel drie lijnen: de 13-inch MacBook Pro met M1-chip (eind 2020), de high-end 13-inch MacBook Pro met Intel-chip (voorjaar 2020) en de 16-inch MacBook Pro met Intel-chip (eind 2019). De MacBook Pro is ook kenmerkend vanwege de Touch Bar. Alles over de MacBook Pro kopen, MacBooks vergelijken en meer lees je hier.

MacBook Pro
10 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.