HomePod beschikbaarheid

Apple’s HomePod werkt met FLAC, maar iTunes nog steeds niet

De HomePod gaat lossless FLAC-audiobestanden ondersteunen. Hetzelfde geldt voor de QuickTime-speler op de Mac, maar iTunes is nog steeds niet aangepast voor lossless formaten.

HomePod en FLAC

Apple’s HomePod is in staat om FLAC-audiobestanden af te spelen, zo meldt Apple op de website. Helemaal aan het einde van het lijstje met ondersteunde audioformaten staat “Apple Lossless, AIFF, WAV, and FLAC”. Het is een logische keuze, aangezien Apple zich met de HomePod wil richten op audioformaten die muziek van goede kwaliteit uit hun speakers willen horen. Ook de Bestanden-app in iOS en de QuickTime Player in macOS weten hoe ze met FLAC-bestanden moeten omgaan, maar iTunes kan het lossless formaat nog niet aan. Daardoor wordt het lastig voor Apple-gebruikers om hun lossless muziek te beheren.

HomePod in spacegrijs en wit

FLAC is een lossless formaat, zodat er geen compressie optreedt en de opnames klinken zoals ze zijn bedoeld. Streaming muziekdiensten zoals Spotify en Apple Music gebruiken vaak een lossy formaat met compressie, om het datagebruik te beperken tot 320Kbps, 256Kbps of soms nog iets minder.

FLAC en ALAC
Sinds 2013 is FLAC een steeds populairder wordend muziekformaat. Destijds verscheen versie 1.3 van de FLAC-specificatie, die in audiokwaliteit ongeveer vergelijkbaar is met Apple’s eigen ALAC-formaat (Apple Lossless Audio Codec). Het verschil is echter dat FLAC door andere fabrikanten breder wordt ondersteund dan Apple’s eigen lossless audioformaat. Behalve als het om iTunes gaat.

Sinds iOS 11 ondersteunt Apple het FLAC-formaat al wel op de iPhone en iPad. Vanuit de Bestanden-app in iOS 11 kun je de muzieknummers afspelen op je toestel, via de standaard mediaspeler. Maar je zult dat wel per nummer moeten doen, want afspeellijsten maken in iTunes zit er nog niet in. Ook QuickTime Player op de Mac kan het FLAC-formaat aan, maar biedt niet alle mogelijkheden. Zo biedt VLC op de Mac wel de mogelijkheid om afspeellijsten te maken, terwijl dat met de QuickTime Player niet kan.

Dat de HomePod volgens de specs FLAC ondersteunt is een belangrijke stap, met name omdat het apparaat draadloos muziek afspeelt via AirPlay 2. Draadloze Bluetooth-systemen werken vaak maar beperkt met lossless formaten vanwege de hogere bandbreedte die nodig is. Eén van de oplossingen is de AptX-codec te gebruiken.

De HomePod gaat vanaf aanstaande vrijdag in pre-order en verschijnt op 9 februari op de markt, maar voorlopig alleen in de Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk en Australië. Wil je de HomePod kopen, dan zul je voorlopig je geluk in het buitenland moeten beproeven.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 25 januari 2018, 9:45
Categorie iDevices
Onderwerpen homepod, muziek
Device HomePod

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.