Google Maps Match

Met Google Maps Match krijg je persoonlijke aanbevelingen

Gebruik je vaak Google Maps en mag de zoekgigant alles van je weten? Dan kun je met de Match-functie in Google Maps persoonlijke aanbevelingen krijgen of een restaurant of andere locatie bij jou past. Je moet er wel eerst wat werk in steken.

Google Maps Match: wat is het?

Met de Match-functie van Google Maps kun je zien hoe goed een bepaalde locatie bij jou past. Je ziet ook waarom Google denkt dat je het leuk gaat vinden. Dit kan handig zijn bij het zoeken naar restaurants of café’s. Hang je bijvoorbeeld veel rond in vegan restaurants of koffiebars, dan zullen die een hoge score krijgen. Google berekent een score op basis van informatie over een locatie, bijvoorbeeld het type eten of drinken, plaatsen waar je eerder bent geweest en welke score je aan een plek hebt gegeven. Met gebruik van machine learning wordt deze functie steeds slimmer. Een planteneter zal daarom nooit naar een steakrestaurant worden gestuurd.

Allereerst een waarschuwing. Er zit namelijk wel een nadeel aan deze functie: je moet Google toestaan om áltijd je locatie te delen, ook op momenten dat je de Google Maps-app niet gebruikt.

Privacyvriendelijker alternatief: Foursquare
Google houdt dus 24 uur per dag in de gaten waar jij bent en dat zal niet iedereen acceptabel vinden. Zoek je een privacyvriendelijker alternatief, dan kun je beter gebruik maken van Foursquare en de bijbehorende tool Swarm om een ‘dagboek’ bij te houden van de plekken waar je bent geweest. Je bepaalt daarbij zelf welke locaties je vastlegt en welke je beoordeelt. Alleen die locaties worden meegenomen in de aanbevelingen. Bij Google gebeurt het dataverzamelen op veel grotere schaal: als jij elke maand in een wokrestaurant zit, wordt dat vastgelegd als een locatie die je graag bezoekt, ook al is het slechts een gezamenlijke familie-activiteit waar je niet onderuit kunt. Bij Foursquare houd je dergelijke ‘verplichte’ bezoekjes buiten je historie.

Google Match: hoe werkt het?

Hieronder zie je een gifje, dat laat zien hoe het werkt. Je krijgt bij dit restaurant een persoonlijke score van 95% omdat je hebt aangegeven van mediterraan en gezond eten te houden. Bovendien lijkt het op twee andere restaurants waar je bent geweest:

your match

De nieuwe functie werd in de zomer van 2018 toegevoegd aan Google Maps. Klik je op een restaurant, dan zie je een getal tussen 0% en 100%, dat aangeeft hoe goed de ‘match’ is, oftewel de kans dat je de locatie leuk zult vinden.

Daarbij worden vier factoren meegenomen:

 • Wat Google Maps weet over een locatie.
 • De voorkeuren die je in Google Maps hebt ingevoerd.
 • De plaatsen waar je bent geweest.
 • Of je een locatie hebt opgeslagen of beoordeeld.

Dit werkt dus op een soortgelijke manier als de Netflix-aanbevelingen: een algoritme bepaalt wat jij leuk zult vinden.

Google Maps Match voor persoonlijke aanbevelingen inschakelen

Google Maps’ persoonlijke aanbevelingen inschakelen

Wil je gebruik maken van de Google Maps-aanbevelingen en vind je het geen probleem dat Google 24/7 je doen en laten gaat volgen, dan schakel je het als volgt in:

 1. Zorg ervoor dat de Web- en App-activiteit en Locatiegeschiedenis voor jouw account aan staat. Dat doe je via deze pagina.
 2. Ga in Google Maps naar Instellingen > Voorkeuren voor eten en drinken. Geef daar je voorkeuren aan.
 3. Zoek in Google Maps naar een geschikt restaurant.
 4. Achter de sterrenwaardering zie je Bekijk je match. Tik hierop.
 5. Deel je nog niet continu je locatie met Google, dan moet je dat nu eerst inschakelen.
 6. Je bent nu nog niet klaar. Je krijgt een reeks plaatsen te zien die je moet beoordelen.
 7. Geef bij elk restaurant met Ja / Een beetje / Nee aan of je het leuk zult vinden.
 8. Nadat je een flinke hoeveelheid locaties hebt beoordeeld kan Google Match aan de slag.

Google Maps Match voor persoonlijke aanbevelingen

Pas na het beoordelen van meerdere locaties en het automatisch registreren van je locaties kan het algoritme van Google Maps aan de slag en een score voor je berekenen. Het kan dus even duren voordat je de eerste aanbevelingen krijgt.

Meer Google Maps-tips
Wil je meer uit Google Maps halen, bekijk dan ook eens deze tips:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
mei 2019
Onderwerp
Categorie
Apps