Google Coach op Wear OS

Gerucht: ‘Google werkt aan gezondheidsassistent Google Coach’

Bedreiging voor HealthKit?

Gezondheid, sport en fitheid zijn onderwerpen waar de grote techbedrijven sterk in geïnteresseerd zijn. Met Google Fit had de zoekgigant al een oplossing om je sportactiviteiten vast te leggen. Daar komt nu een HealthKit-alternatief bij met de naam Google Coach.

Google Coach

Apple, Fitbit en Garmin willen allemaal beschikken over je gezondheids- en sportdata. Apple is al zover, dat gebruikers hun medische dossiers kunnen uitwisselen met ziekenhuizen en zorgverleners en dat gebruikers kunnen meedoen aan medische onderzoeken. Google loopt op dit punt nog wat achter, want Google Fit biedt weinig opties voor gezondheid en ziekte. De nieuwe Google Coach zou daar verandering in kunnen brengen. Google Coach is een gezondheids- en fitness-assistent die je advies gaat geven over sport, voeding en meer, op basis van alle data die Google al over je heeft verzameld.


De assistent wordt momenteel intern ontwikkeld onder de codenaam Project Wooden. Op basis van je hartslag, stappen en workouts kan Google een nóg completer beeld krijgen van je leefgedrag en vervolgens advies geven. Dat is iets wat bij Apple overigens ook nog ontbreekt: met HealthKit kun je wel allerlei data vergaren, maar goede (lifestyle-)adviezen krijg je niet. Het enige wat Apple kan doen is je waarschuwen als je een ongewone hartslag hebt. Dit werkt via de Apple Watch.

Android Wear wordt Wear OS

Google zou ook van plan zijn om voor metingen een smartwatch te gebruiken, namelijk de horloges die voorzien zijn van Wear OS (zie foto), het voormalige Android Wear. Door in de gaten te houden wat je doet, kan Google Coach bij een vergeten workout bijvoorbeeld aanraden om iets anders te doen. Google Coach houdt ook je voeding in de gaten. Op basis van je locatie en je eetpatroon krijg je advies over gezonde restaurants. Blijf je liever thuis om te eten, dan geeft Google Coach je gezonde recepten, waarbij je het boodschappenlijstje via e-mail krijgt toegezonden.

Gecombineerde meldingen
Ook kan Google Coach in je agenda kijken om te bepalen hoe druk je schema is. Om te voorkomen dat je de hele dag gebombardeerd wordt met allerlei meldingen (“Eet nu een banaan!”, “Ga nu sporten!”) zou Google van plan zijn om er meer een chat-achtige functie van te maken en notificaties te bundelen. In plaats van drie meldingen dat je moet gaan sporten, gezond eten én dat je bijna bij je dagelijkse doel bent, krijg je een gecombineerde melding waar alle relevante info in staat. Al met al liggen de accenten dus heel anders dan bij HealthKit, waar het veel meer gaat om het bundelen van allerlei gezondheidsdata.

Google Coach op alle apparaten

Google Coach zal aanvankelijk op Wear OS beschikbaar zijn en uiteindelijk naar je smartphone komen, ongetwijfeld ook als iOS-app. Er zouden zelfs plannen zijn om Google Coach op ‘al je apparaten’ beschikbaar te stellen, waaronder Android TV en Google Home. Als je een workout krijgt voorgeschoteld kun je meteen op de tv de oefeningen bekijken. Met kunstmatige intelligentie kan Google ervoor zorgen dat de aanbevelingen echt persoonlijk zijn. Al met al niet meteen een concurrent voor HealthKit dus.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 16 augustus 2018, 9:33
Bron Bron Android Police
Categorieën Apps, Diensten
Onderwerpen gezondheid, google
2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.