Google Home met Apple Music

Deze 7 verbeteringen komen naar de Google Assistent

Gebruik jij de Siri-concurrent?

Welke verbeteringen staan er op de planning voor de Google Assistent? We duiken in de aankondigingen die Google deed voor haar slimme assistent en kijken wat je daar als iPhone-gebruiker aan hebt.

De Google Assistent is Google’s eigen Siri-concurrent. De assistent is beschikbaar op veel apparaten, die ook samenwerken met Apple-apparaten. Daarnaast is de Google Assistent als losse app verkrijgbaar voor de iPhone en iPad. Kortom: ook als Apple-gebruiker heb je er iets aan en het is daarom interessant om te kijken welke vernieuwingen er binnenkort aan komen. Tijdens de Google I/O 2019-presentatie kondigde Google een aantal vernieuwingen aan. In dit artikel zetten we de verbeteringen voor de Google Assistent in 2019 voor je op een rij.


Hou er rekening mee dat het nog voor alle functies bekend is of en wanneer ze naar de Assistent-app op iOS zullen komen. Desalniettemin is het interessant om te zien welke ontwikkelingen er bij Google spelen. Ook hopen we dat Apple goed heeft opgelet en dat sommige functies de overstap maken naar Siri.

#1 Google Nest Hub naar Nederland
De Google Nest Hub werd een jaar geleden aangekondigd en komt eind deze maand ook naar Nederland. Deze speaker met beeldscherm heeft de Google Assistent ingebouwd en werkt met een groot aantal apparaten in huis. Denk bijvoorbeeld aan je Hue-verlichting maar ook de producten in de Nest-serie. Je kan er je camera’s mee bedienen en allerlei vragen stellen aan de assistent. De Google Nest Hub is te pre-orderen voor €129 bij onder andere Coolblue en MediaMarkt.

#2 Tot 10 keer sneller
Google maakt de assistent tot 10 keer sneller. Dit geldt in ieder geval voor de assistent op Pixel-telefoons, maar mogelijk ook voor de losse app. De verzoeken die je maakt worden verwerkt terwijl je ze vraagt, in plaats van dat de assistent eerst moet nadenken. Met deep learning en slimme algoritmes heeft Google de hoeveelheid data kunnen verkleinen van 100GB tot nog geen halve gigabyte. Hierdoor past de assistent op alle toestellen, ook die met een beperkte opslagruimte. De assistent is daardoor ook offline beschikbaar, iets wat Siri momenteel nog niet kan.

#3 Vragen stellen zonder startcommando
Tijdens de presentatie liet Google al zien hoeveel sneller de assistent is. Dat komt mede doordat je voor elk opeenvolgend commando niet telkens Hey Google hoeft te zeggen. Je kan daardoor vragen blijven stellen aan de assistent, waardoor een gesprek aan gaan een stuk natuurlijker is. Het Hey Google-commando is dus niet meer nodig als je na je eerste vraag direct weer een andere opdracht wil geven of een vraag wil stellen.

#4 Assistent wordt persoonlijker
De assistent wordt ook een stuk persoonlijker, dankzij de optie Persoonlijke referenties. Je kan de assistent vertellen wie je moeder is, waarna je vragen kan stellen die bijvoorbeeld betrekking hebben op haar adres. In het You-tabblad kun je precies aangeven welke persoonlijke informatie de assistent mag gebruiken en je kan dit te allen tijde wijzigen.

Op schermen, zoals de Google Nest Hub, komt er een optie genaamd Picks for You. Je krijgt hier gepersonaliseerde suggesties zoals recepten, evenementen en podcasts. Hierdoor geeft de assistent suggesties voor bepaalde maaltijden als je daar eerder al naar gezocht hebt. Hij houdt daarbij ook rekening met het moment van de dag, zodat je dus meer op maat gemaakte antwoorden krijgt.

#5 Speciale automodus
De Google Assistent krijgt binnenkort een speciale automodus. In deze modus kun je voor het verkeer relevante vragen stellen en bijvoorbeeld snel de navigatie starten of een muzieknummer aanzetten. De assistent krijgt hiervoor een speciale weergave met grote knoppen en tekst, zodat je volledig hands-free de assistent kan gebruiken zonder dat je een Android Auto nodig hebt. Helaas komt de automodus voorlopig alleen beschikbaar op Android-toestellen met de Google Assistent, maar wij zouden een soortgelijke functie ook heel graag bij Siri zien. Overigens stopt de losse Android Auto-app.

#6 Ondersteuning voor Waze
In het voorjaar kondigde Google al aan dat de Google Assistent naar Google Maps komt. Binnenkort komt daar ook nog Waze bij. Welke mogelijkheden de Google Assistent in Waze precies krijgt weten we nog niet. Google verklapt alleen dat je je stem kan gebruiken als je met Waze rijdt. Het zou ons ook niet verbazen als je via de assistent eenvoudig je muziek kan bedienen.

Het is eigenlijk vreemd dat Apple nog niets soortgelijks voor Apple Kaarten heeft. Je kan Siri wel vragen om een route te starten, maar de assistent zit nog niet direct ingebouwd in de Kaarten-app zelf. Mogelijk komt daar met iOS 13 verandering in.

#7 Makkelijker stoppen
Een andere handige functie is dat je straks heel eenvoudig de assistent kan laten stoppen. Als je bijvoorbeeld een timer of een wekker hebt lopen, hoef je alleen maar “Stop” te schreeuwen om deze uit te zetten. Het is daardoor niet nodig om eerst Hey Google te zeggen tegen je speaker. Helaas moeten we hier nog wel even op wachten, want dit commando is nu nog alleen beschikbaar op speakers en slimme schermen in Engelstalige landen. Het is te hopen dat de optie ook snel naar andere landen komt.

Gebruik jij de Google Assistent?
Veel van deze functies komen naar Android-toestellen, de Assistent-app of naar de slimme Google Home-speakers. De assistent is dus op heel veel verschillende apparaten beschikbaar, maar de vraag is of Apple-gebruikers hier wel op zitten te wachten. Wij zijn daarom benieuwd of jij de Google Assistent gebruikt en zo ja, op welke apparaten. Stem daarom in onze poll.

Poll niet zichtbaar? Invullen kan ook hier!

Je kunt de Google Assistent op de iPhone gebruiken, maar ook op diverse andere apparaten zoals de Google Nest Home-speaker, die momenteel is afgeprijsd van 149 euro naar 99 euro bij Coolblue, MediaMarkt en Bol.com.

Daarnaast gaat Google binnenkort de Google Nest Hub in Nederland uitbrengen. Je kunt nu alvast een pre-order plaatsen bij dezelfde winkels:

Check ook ons artikel met de 10 Google I/O 2019-aankondigingen voor Apple-gebruikers.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 8 mei 2019, 15:41
Categorieën Apps, Diensten
Onderwerpen google, google assistant
2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.