Google Assistent Driving Mode

CarPlay verliest een concurrent, maar krijgt er een nieuwe bij

Driving Mode voor Google Assistent

CarPlay en Android Auto zijn twee rechtstreekse concurrenten. Beide techbedrijven proberen je in de auto veilig te laten rijden. Maar Google gaat stoppen met de losse Android Auto-app en introduceert tegelijk een nieuwe concurrent: de 'Driving Mode' van Google Assistent, die ook voor iOS-gebruikers interessant kan zijn.

Einde voor losse Android Auto-app

Wat CarPlay is voor iPhone-gebruikers is Android Auto voor de rest van de smartphonegebruikende wereldbevolking. Google kondigde dinsdagavond de nieuwe ‘Driving Mode’ voor Google Assistent aan tijdens Google I/O 2019. Wat daarbij niet werd verteld, is dat de losse app voor Android Auto gaat verdwijnen. Dit is inmiddels bevestigd door Deanna Chang, product manager van Google Assistent in de auto. Google’s beslissing kan nieuwe kansen bieden voor Apple-gebruikers, want in plaats van een CarPlay-systeem kun je voortaan ook met Google Assistent gaan rondrijden. Dat is precies wat in iOS nog mist: een speciale automodus met simpele interface voor op de iPhone. Eerder dit jaar pleitten we daar nog voor, omdat het autorijden veiliger maakt voor mensen die niet beschikken over CarPlay. Apple biedt al wel Niet Storen tijdens autorijden, maar daarmee kun je helemaal geen functies meer gebruiken.

Google Assistent Driving Mode

Het mooie van Google Assistent is dat het ook op de iPhone beschikbaar is, waardoor je naar keuze de assistent van Apple of Google kunt gebruiken. Nieuw is de Driving Mode. Zodra je deze activeert krijg je suggesties in beeld die handig kunnen zijn. Zo kan de Google Assistent voorstellen om een route te plannen naar je eerstvolgende afspraak, of op basis van concertkaartjes of hotelboekingen voorstellen om naar een bepaalde plek te navigeren. Google kijkt in je agenda en in andere apps om te achterhalen wat je plannen zijn en probeert daar dan passende navigatie-suggesties bij te zoeken.

Aandacht op de weg houden
De Driving Mode komt vanaf de zomer beschikbaar op bijna alle Android-smartphones en daarna hopelijk ook snel in de iOS-versie van de Google Assistent. Het grote voordeel is dat alles met je stem te bedienen is, terwijl je bij de Android Auto-app voor sommige acties nog het scherm moest aanraken, wat minder veilig en in veel gevallen zelfs verboden is. Met de Assistent kun je je handen aan het stuur houden en ‘Hey Google, laten we rijden’ gaan roepen om de automodus te starten. Er staan geen afleidende details op het scherm en je krijgt alleen de meest noodzakelijke apps te zien. Tijdens het rijden kun je alles met je stem bedienen, zodat je je aandacht op de weg kunt houden. Komt er een telefoontje binnen, dan reageer je met een stemcommando.

Google Assistent Driving Mode

Overigens gaat Google niet volledig stoppen met Android Auto, want het platform blijft op het dashboard van auto’s gewoon bestaan. Er komen zelfs nieuwe functies aan, zoals een nachtmodus, een verbeterd beginscherm en extra functies voor elektrische auto’s. Alleen de losse Android Auto-app gaat verdwijnen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 8 mei 2019, 11:10
Categorie Diensten
Onderwerpen android, google assistent
3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.