‘Nederlander bereid om gezondheidsdata te delen in ruil voor korting’

Ben jij bereid je gezondheidsgegevens van je iPhone te delen met bijvoorbeeld je zorgverzekeraar? Uit een onderzoek blijkt dat de helft van de Nederlanders bereid is dit te doen als er een korting tegenover staat.

Gezondheid-app op twee iPhones.
Ben jij bereid om gezondheidsgegevens te delen met je verzekeraar of commerciële partijen? Uit cijfers van de Smart Health Monitor, een onderzoek van Multiscope, blijkt dat de helft van de Nederlanders best bereid is om gezondheidsgegevens te delen met zijn of haar zorgverzekeraar.

Gezondheidsgegevens delen in ruil voor korting

Maar men deelt hun gezondheidsgegevens niet voor niets. Om de gegevens te delen, zoals aantal gezette stappen, gewicht of bloeddruk, willen ze daar wel een korting tegenover op bijvoorbeeld de zorgpremie. Het onderzoek meldt dat vooral 18 tot 35 jarigen en mensen met een laag inkomen bereid zijn om hun gegevens te delen met de zorgverzekeraar.

Bekijk ook

HealthKit: de complete uitleg over Apple's gezondheidsplatform

Met Apple's HealthKit kun je op een centrale plek allerlei data over je sportprestaties, gezondheid en lichaamsmetingen verzamelen. Diverse apps en accessoires wisselen gegevens uit met HealthKit, ook van externe ontwikkelaars. Lees hier alles over HealthKit, de functies en wat jij eraan hebt.

Drie op de tien wil data delen met derden

Het onderzoek keek ook naar de bereidheid van Nederlanders om hun gezondheidsgegevens met andere instellingen en personen te delen. Drie op de tien gaf aan hun data ook te willen delen met de werkgever als hier bijvoorbeeld vrije dagen of een bonus tegenover staat. Volgens de Wet Bescherming Persoonsgegevens is het voor werkgevers overigens niet toegestaan deze informatie te verzamelen, zelfs niet na toestemming van de werknemer. Voor commerciële organisaties zijn mensen een stuk terughoudender, vooral vanwege de vertrouwelijke aard van de data. Toch is 16% bereid om de data te delen als hier korting op een product of dienst tegenover staat.

De gegevens zijn bijvoorbeeld afkomstig van wearables en smartphones. De iPhone verzamelt bijvoorbeeld automatisch het aantal stappen dat je zet en slaat deze op in de Gezondheid-app. De Apple Watch houdt bovendien je hartslag in de gaten en kijkt ook naar de hoeveelheid calorieën die je verbrandt. Zou jij bereid zijn om de gegevens te delen die de iPhone over jou verzamelt?

Bekijk ook

Activiteit-app op de Apple Watch: vernieuwd in watchOS 10

Als je een Apple Watch draagt, heb je vast al ontdekt hoe verslavend de Activiteit-app is. In deze app kun je elke dag de drie gekleurde activiteitenringen vullen. Hoe werken deze ringen, welke bewegingsdoelen kun je instellen en hoe verdien je medailles? In deze tip leggen we alles uit over de Activiteit-app op de Apple Watch!

Reacties: 19 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.