Opera VPN-dienst

Veiliger internetten met Opera’s gratis VPN-functie op de Mac

Opera heeft een nieuwe VPN-functie, zodat je veilig kunt internetten. De VPN-functie kost niets en is met één klik te activeren.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

Voor veilig internetten via openbare hotspots heb je een VPN nodig. Niet alleen op je iPhone, maar ook op de MacBook waarmee je in een koffietentje zit te werken. De nieuwste versie van Opera voor Mac (en pc) houdt daar rekening mee, met een ingebouwde VPN-dienst. Het kost niets en je hoeft zelfs geen account aan te maken. Maar er is ook al kritiek op de functie, want het zou slechts gaan om en proxy.

Opera VPN-dienst

Opera-browser met VPN

Met de nieuwste versie probeert Opera gebruikers te verleiden om op een andere browser over te stappen. Veel mensen weten wel dat ze eigenlijk een VPN moeten inschakelen als ze op openbare netwerken zitten, maar ‘het is zoveel gedoe’ of ‘er gebeurt toch vast niets’.

Opera probeert het daarom makkelijk te maken met een schakelaar in het instellingenmenu, die al te gebruiken is in de developer-versie van de browser. Je kunt na inschakeling kiezen tussen meerdere virtuele locaties. Aanvankelijk zijn er drie opties: Verenigde Staten, Canada en Duitsland. Daarna zullen meer locaties volgen als de stabiele versie beschikbaar komt voor het grote publiek. Een icoontje in de adresbalk laat je snel wisselen tussen locaties. De VPN-functie is te danken aan de overname van SurfEasy, een bedrijf dat Opera vorig jaar inlijfde.

VPN met 256-bit encryptie

Je hoeft geen extensies van derden te installeren en er geldt ook geen maandelijks bedrag of een maximale hoeveelheid data. De beveiliging is geregeld dankzij 256-encryptie. De VPN-functie is niet alleen handig voor mensen die hun privacy willen beschermen, maar het kan ook van pas komen als je content wilt bekijken die aan een bepaalde regio is gebonden, zoals bij streaming videodiensten.

Je kunt Opera met de nieuwe VPN-functie testen door de nieuwste developer-versie te installeren op Windows of Mac.

Kritiek: ‘Geen VPN, maar slechts een proxy’

Er is ook al kritiek op Opera’s VPN-functie. De app zou slechts een voorgeconfigureerde proxy voor HTTP- en HTTPS-verkeer zijn. Daarbij wordt alleen het verkeer tussen Opera en de proxy versleuteld, niet de andere gegevens. Volgens een programmeur op GitHub is Opera’s VPN geen echte VPN, ook al noemen ze het zo. Opera beweert ook dat het een ‘secure proxy’ is.
De gegevens zijn ook vanuit andere apps en browsers te gebruiken. De programmeur heeft daarom The Oprah Proxy gemaakt, zodat je de achterliggende techniek ook op andere manieren kunt gebruiken.

Desktopbrowsers staan niet stil

Er is de afgelopen tijd wat meer te doen rondom desktopbrowsers. Chrome heeft de 50e release uitgebracht en ondersteunt nu de standaard notificaties van OS X. Er is ook een nieuwe browser met de naam Vivaldi, die voor veeleisende gebruikers interessant kan zijn.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 9 mei 2016, 15:59
Categorie Mac & macOS
Onderwerpen browser, opera, vpn, webbrowser

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.