Binnen enkele weken van elkaar komen twee berichten in het nieuws die in eerste instantie niet zoveel met elkaar te maken lijken te hebben. Maar als je goed kijkt, kun je een interessant verband zien tussen de twee.

De eerste is een aankondiging van de ontwikkelaar van het populaire spel Fortnite dat ze voor het komende seizoen een prijzenpot beschikbaar gaan stellen van maar liefst €100 miljoen. Ter illustratie hoeveel dit is: de prijzenpot bij de Giro d’Italia bedraagt ‘maar’ €1,5 miljoen en het WK Darts vergeeft slechts 2 miljoen euro. Alleen bij het WK Voetbal wordt lekker gescoord door €344 miljoen te verdelen over de deelnemers.

De tweede is een oproep van een van de grotere verslavingsklinieken om (verslavingsgevoelige) games vanuit de overheid aan banden te leggen. Ze zouden hetzelfde gevaar kennen als drank of drugs, met dezelfde sociale en/of lichamelijke impact. Naast de overheid worden ook ouders in het artikel opgeroepen het ‘gevaar niet te onderschatten’.

Gastblog Grownhub
Dit is een gastblog van Thomas van der Knijff van Grownhub, een Nederlands bedrijf dat ouders meer inzicht geeft in de activiteiten die kinderen mobiel en op sociale media uitvoeren. Daardoor heeft Thomas veel kennis vergaard over smartphonegebruik onder kinderen en jongeren. Dit is een niet-gesponsorde gastbijdrage.

Wanneer is mijn kind verslaafd?
Voor veel ouders is dit lastig te bepalen. Is dat bij twee, vier of zes uur per dag? Of kun je pas spreken van verslaving als het ten koste gaat van andere belangrijke zaken? Dat laatste klinkt op zich logisch. Obsessief bezig zijn met één ding, je voeding en rust worden aangepast, sociale contacten komen op de tweede plek en voor studie is ook verminderde aandacht. Allemaal elementen die een verslaving doen vermoeden.

Maar die passen ook bij het leven van een topsporter.

Wereldkampioen gamen
De opmars van eSports zet daarom te denken. Wat nou als je kind geen aanleg heeft voor voetbal, tennis of turnen, maar wel voor PUBG, DOTA2, Fortnite of Counterstrike? Laat je je kind dan net zo hard trainen als een profvoetballer doet, om de beste van de wereld te kunnen worden? Geef je de ruimte om er een professionele carrière van te maken en zijn of haar hart te volgen? Eerlijk is eerlijk, dat voelt een beetje ‘gek’ toch? Maar waarom zou je je kind wel ondersteunen in zijn of haar passie om de volgende Max Verstappen te worden, maar niet om een eSports pro te worden?

esports

5 tips om gamen leuk te houden

Terug naar de verslaving. Want is je kind nou verslaafd, is ‘ie aan het trainen voor zijn passie of carrière of is het gewoon een hobby? We geven je 5 tips om ervoor te zorgen dat het leuk blijft.

1. Verzet je niet tegen gamen in het algemeen
Ook al is gamen misschien niet jouw ding of vind je het verspilling van tijd, zorg ervoor dat je dit niet te duidelijk laat blijken aan je kind. Als je gamen of een specifieke game per definitie verkeerd vindt, dan wil je kind er op termijn ook niet meer met je over praten. Dit wil niet zeggen dat je het allemaal maar fantastisch moet vinden, maar roepen dat het onzin of tijdverspilling is, werkt averechts.

2. Snap waarom je kind de game leuk vindt
Als je je verdiept in het spel wat je kind zo leuk vindt en vaak speelt, dan wordt het praten erover al een stuk makkelijker. Je hoeft niet zelf gamer te worden om je een beetje te verdiepen in wat voor soort spel het is, wat de uitdaging is en welke belangen er spelen. Het wordt daardoor ook makkelijker om vervolgens je kind eens te laten vertellen (en te laten zien!) waarom hij of zij het zo tof vindt. Luister geïnteresseerd en je zult zien dat ze blij en enthousiast reageren op de tijd die je voor ze neemt. Je kunt nu makkelijker praten met je kind over het spel en alles daar omheen.

3. Stel regels en wees consequent
Ieder kind heeft grenzen en regels nodig, ook als het gamen betreft. Als je het spel of de spellen van je kind ‘snapt’, dan weet je ook welke regels je hierop kunt toepassen. Een game als Fortnite duurt gemiddeld 20 minuten en dan moet je echt al heel goed zijn. Een DOTA2 game duurt ongeveer 45 minuten, etc. Op die manier weet je dat 2 uur non-stop gamen niet nodig is en kun je pauzes afspreken. Stem deze pauzes af op andere afspraken, bijvoorbeeld over huiswerk of buitenspelen. Geef je kind ook inzicht in de speeltijd zodat ze bewust zijn van hun gedrag.

4. Gamen vs. eSports
Je doet er goed aan om, als dat relevant voor je is, je te verdiepen in de opmars van eSports. Het is te omvangrijk om dit in een paar zinnen uit te leggen maar ga er vanuit dat voor zo’n beetje elk spel een soort “Eredivisie” is voor de besten van de wereld. Inclusief grootse toernooien, enorme sponsorships en duizenden toeschouwers (online en offline). Wil je in een uurtje meer weten? Check de documentaire ‘Free to play’ op YouTube.

Preview Free to Play

Bekijk hier de gehele documentaire

5. Vertrouw op je gevoel
Je gevoel zit meestal wel in de goede richting als het gaat om of je kind met iets moois of iets destructiefs bezig is. Vaak is dit een uitweg van andersoortige problemen. Signaleer je dus meer problemen of zie een combinatie van effecten, wees alert en vertrouw op je ouderlijke instinct. Gamen is op korte termijn wellicht minder schadelijk dan drugs of alcohol, maar als het een uitvlucht is van iets anders dan doe je er goed aan om je op de combinatie te richten en niet alleen het gamen aan te pakken.

Vermoed je verslaving en wil je meer specialistische informatie? Op de site van Yes we can Clinics vind je veel informatie.

Gastblog: Thomas van der Knijff van Grownhub

Meer controle in iOS 12
Aanvulling van de iCulture-redactie: In iOS 12 gaat Apple meer functies toevoegen waarmee je het smartphone-gebruik van je kind kunt monitoren. Je krijgt statistieken te zien hoeveel tijd in welke apps is doorgebracht en er zijn meer mogelijkheden om schermtijd te regelen. Heb je nog geen iOS 12? Dan kun je nu al allerlei opties om het smartphonegebruik van je kind te beperken, bijvoorbeeld door het gebruik van een tijdslot.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 15 juni 2018, 21:30
Categorie Achtergrond
Onderwerpen kinderen, verslaving
3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.