Flitsmeister in CarPlay dashboard.

Flitsmeister 9.2 verbetert meldingen voor CarPlay-gebruikers

Flitsmeister heeft versie 9.2 van de app uitgebracht, met onder andere verbeteringen voor CarPlay. Zo krijg je nu de 'Voor jou'-meldingen op het iPhone-scherm tijdens het gebruik van CarPlay.

Ook kun je tijdens het gebruik van CarPlay zelf meldingen doen, maar dit moet nog wel via je iPhone-scherm. De ontwikkelaars zouden dit het liefst rechtstreeks op het CarPlay-scherm laten doen, zodat het nog veiliger wordt tijdens het rijden. Helaas is nog niet alles wat Flitsmeister wil realiseren ook haalbaar op CarPlay. In een blogposting schrijven ze:

We worden op dit moment nog beperkt door Apple met wat mogelijk is daarin helaas.
Hopelijk kondigt Apple bij de WWDC 2019 meer mogelijkheden aan voor navigatie-apps, zodat we het grote scherm volledig kunnen benutten en je niet meer afgeleid hoeft te worden door je iPhone scherm tijdens het rijden. Fingers crossed!


De ontwikkeling van Flitsmeister op CarPlay bleek een ingewikkelde klus, door beperkingen en eigenaardigheden die tijdens het werk aan het licht kwamen. Daardoor heeft Flitsmeister er langer over gedaan dan aanvankelijk de bedoeling was. Maar het is gelukt en het eindresultaat mag er zijn. In versie 9.2 wordt de signalering voor hulpvoertuigen zoals ambulances nu ook op CarPlay getoond. En de kaart zoomt nu automatisch in en uit op het CarPlay-scherm tijdens de rit, zoals je al gewend was op je iPhone.

Er zitten nog meer verbeteringen in versie 9.2, die ook interessant zijn voor mensen die nog geen auto met CarPlay hebben. Zo zorgt de update ervoor dat de reistijd correct wordt bijgewerkt tijdens het navigeren. Ook wijzigt de dag- en nachtmodus nu weer zoals het hoort, dus als de zon op of onder gaat op basis van jouw locatie.

Wil je een route starten via de Flitsmeister-widget of met 3D Touch-op het appicoon, dan werkt dat vanaf nu weer zoals het hoort. Verder zijn er verbeteringen doorgevoerd in de agenda-koppeling, layout en de uitspraak van route-instructies met slash (/). De benodigde data-opslag voor de app is bovendien drastisch verminderd en eventuele bugs die daarmee te maken hadden zijn nu opgelost. Kortom: niets houdt je nog tegen om Flitsmeister 9.2 te installeren.

Flitsmeister CarPlay ontwikkeling

Wil je meer weten hoe het ontwikkelproces van de CarPlay-versie is verlopen, dan kunnen we de blogposting van ontwikkelaar Sander aanbevelen. Hiermee krijg je een blik achter de schermen hoe Flitsmeister voor CarPlay is ontstaan en tegen welke problemen de ontwikkelaars aan liepen. Zo bleken de softwaretools van Apple nogal buggy en duurde het 1,5 maand om de app goed te keuren. Dat moest namelijk gebeuren door een ander team dan bij de normale iOS-app. Uiteindelijk moesten er voor de eerste release wel een paar functies sneuvelen die de Flitsmeister-ontwikkelaars er het liefste wel in hadden gestopt, zoals het doen van meldingen. Maar daar wordt nu hard aan gewerkt om het alsnog voor elkaar te krijgen. Je kunt ook deze technische presentatie bekijken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

19 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.