Apple evil twin, FaceID voor tweelingen

Apple wil voorkomen dat ‘evil twin’ jouw iPhone kan ontgrendelen

Face ID veiliger voor tweelingen

Face ID is veiliger dan veel andere methoden voor gezichtsherkenning. Maar toch kan het voorkomen dat een 'evil twin' toegang krijgt tot het toestel als tweelingen erg op elkaar lijken. Apple wil dat oplossen.

Face ID werkt niet goed bij tweelingen

Apple maakte tijdens de aankondiging van Face ID grapjes dat je ‘evil twin’ geen toegang zou krijgen tot je toestel. Maar achteraf was die opmerking misschien niet zo handig. Het bleek namelijk wel degelijk mogelijk om Face ID voor de gek te houden met tweelingen of moeder-kind-combinaties. Apple heeft sindsdien geen grapjes over tweelingen gemaakt, maar ging in plaats daarvan naarstig aan de slag om het probleem op te lossen. In een patent geeft Apple nu min of meer toe dat Face ID niet veilig is voor identieke tweelingen. Er is nu een methode bedacht om het verschil te kunnen zien tussen twee mensen als ze nauw verwant zijn en op elkaar lijken.

Adertjes onder de huid

Het systeem moet er ook voor zorgen dat Face ID niet meer te foppen is met een 3D-masker. Apple heeft een patent ingediend waarin zogenaamde ‘vein matching‘ wordt uitgelegd. Dit is een update van een eerder patent met een soortgelijke insteek. Apple beschrijft in ‘Vein matching for difficult biometric authentication cases‘ dat er situaties zijn waarbij een gebruiker die wil inloggen niet te onderscheiden is van een familielid met precies dezelfde gelaatstrekken. Dit kan het geval zijn bij broers en zussen, tweelingen en ouders met kinderen. De oplossing is het in beeld brengen van de patronen van aders en andere bloedbanen die vlak onder de huid liggen. Het vervangt niet het 3D-scannen van een gezicht, maar is meer bedoeld als aanvulling.

Patent Face ID voor tweelingen

Bijkomend voordeel is dat het systeem moeilijker te foppen is met een masker, omdat er immers geen aders onder het oppervlak lopen. In 2017 claimden hackers al dat ze Face ID konden omzeilen met een 3D-geprint masker. Nu hoef je daar in het dagelijks leven niet direct bezorgd over te zijn, omdat het namaken van een goed gelijkend masker een kostbare bezigheid is en vaak alleen kan worden gedaan als je er zelf aan meewerkt.

Apple evil twin, FaceID voor tweelingen

Toch veiliger dan Touch ID
Apple benadrukt dat Face ID nog steeds twintig keer veiliger is dan Touch ID, de methode waarbij je je vingerafdruk scant. Het is alleen zo dat er in zeldzame gevallen problemen kunnen optreden bij mensen die er gelijk uit zien. Zoals wel vaker bij patenten is het niet zeker of Apple het idee in de praktijk gaat uitvoeren, maar gezien de risico’s dat een huisgenoot toch op je iPhone kan rondneuzen lijkt het ons een prima plan als ze er toch iets mee doen. Het patent is hier te bekijken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

5 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.