Fantastical 3: grote update van populaire agenda-app met veel nieuwe functies

Nu ook gratis te proberen
Fantastical is al jarenlang een populaire agenda-app, zowel op de iPhone en iPad als op de Mac. Fantastical 3 is een grote nieuwe update, die nu beschikbaar is. Zo kan je nu makkelijker afspraken plannen en een datum prikken, maar er zit wel een betaald lidmaatschap aan vast.

Al in 2015 bracht de ontwikkelaar Flexibits Fantastical 2 voor de Mac uit. In onze review kon je destijds al lezen dat we erg enthousiast waren over de app en in de afgelopen jaren brachten de ontwikkelaars regelmatig updates uit. Er kwamen niet alleen nieuwe functies, maar de agenda-app maakte ook volop gebruik van nieuwe mogelijkheden van iOS en macOS. Nu zijn de makers klaar voor de volgende stap. De afgelopen dagen hebben ze al meerdere nieuwe functies geteast, maar nu is de vernieuwde app beschikbaar in de vorm van Fantastical 3.

Grote update voor Fantastical 3

De nieuwe versie van Fantastical is volgens de makers de grootste update van de agenda-app ooit. Fantastical was altijd al meer dan een standaard agenda-app en dat is met de nieuwe update nog meer het geval. Het belangrijkste is dat Fantastical nu in principe gratis te gebruiken is op alle platformen. Voorheen moest je voor elke app op je iPhone, iPad en Mac apart betalen, maar dat hoeft nu niet meer. In plaats daarvan kun je de app met beperkte functies gratis gebruiken. Wil je meer mogelijkheden, dan moet je overstappen op Fantastical Premium.

Heb je eerder al Fantastical 2 gekocht, dan hoef je niet opnieuw te betalen voor de reeds bestaande functies. Wel is het belangrijk dat Fantastical 2 op je toestel staat. iPad-gebruikers moeten de nieuwe universele iPhone-versie downloaden en de oude iPad-versie op hun toestel staan om eerder beschikbare functies te ontgrendelen.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

De meest krachtige functies van Fantastical zitten nu in verwerkt in het betaalde lidmaatschap. Meldingen van gedeelde agenda’s, notificaties om op tijd te vertrekken voor je afspraken, het samenwerken met anderen, de Apple Watch-app en de aanpassingsopties vereisen nu allemaal Fantastical Premium. Dit kost €5,49 per maand of €43,99 per jaar, waarbij je met die laatste optie dus 33% bespaart. Wel is het zo dat je een enkel Fantastical Premium-account op al je apparaten kan gebruiken, dus je hoeft niet voor elk device apart te betalen.

Veel nieuwe functies
Om de nieuwe versie te vieren, zijn er ook meteen veel nieuwe functies geïntroduceerd. Zo is er een functie waarbij het nog makkelijker wordt om samen te werken en afspraken in te plannen. Je kan uitnodigingen versturen voor meerdere data, waarbij iedereen aan kan geven wanneer ze wel of niet kunnen. Het is daarmee een soort datumprikker.

Fantastical 3 agenda en speciale agenda.

De app heeft ook een nieuw likje verf gekregen, waardoor alles er net wat strakker uit ziet. Er zijn nieuwe schermvullende weergaves en je kan kiezen tussen een dag, week, maand en jaarweergave. Een andere nieuwe functie is het toevoegen van speciale agenda’s. Fantastical werkt hiervoor samen met het Nederlandse SchedJoules, voorheen Mark This Date. Van speelschema’s van je favoriete voetbalwedstrijd tot specifieke feestdagenagenda’s: je kan ze nu in een paar tikken aan Fantastical toevoegen, mits je de Premium-functie hebt.

De app geeft nu ook het weerbericht op alle dagen, zodat je afspraken waarbij het weer van belang is beter kunt plannen. Fantastical werkte altijd al met taken, maar nu werkt het ook direct samen met de standaard Herinneringen-app, Todoist en Google Tasks. Zowel je agenda-afspraken als je herinneringen zie je in één overzicht. De app kan daardoor nogal druk worden, zeker als je veel taken hebt. Fantastical werkt ook met natuurlijk taalgebruik, maar helaas is de app nog steeds niet in het Nederlands beschikbaar. Je moet daarom gebruikmaken van Engelse woorden om deze functie te benutten.

Fantastical 3 met weer en jaaragenda.

Eerste hands-on
In onze eerste hands-on met deze nieuwe versie van Fantastical, merkten we dat de app wat overweldigend kan zijn. Er zitten heel veel functies in, hoewel je die misschien lang niet allemaal nodig hebt. Maar als je een app zoekt die jouw agenda en favoriete herinneringen-app kan vervangen, dan is Fantastical zeker het overwegen waard. Het is daarom fijn dat je Fantastical in beperkte mate gratis kan gebruiken, zodat je een beter beeld krijgt van wat de app te bieden heeft. Binnenkort lees je op iCulture een uitgebreide review van de vernieuwde Fantastical.

Fantastical 3 is beschikbaar voor iPhone, iPad, Apple Watch en Mac. De Premium-bundel sluit je af via de app. Om Fantastical te kunnen gebruiken, moet je wel een Flexibits account aanmaken. Dat kan ook via Sign in with Apple, waardoor er automatisch een geanonimiseerd e-mailadres aangemaakt wordt.

Opmerking: Fantastical komt gratis beschikbaar, maar mogelijk zie je in de App Store nog een prijs staan. Het kan even duren voordat de gratis optie beschikbaar is.

Revisiegeschiedenis:

  • 2020 - 29 januari: Artikel bijgewerkt na beschikbaarheid van Fantastical 3.

Reacties: 17 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.