Fantastical 2 Mac icon

Fantastical 2 voor Mac: compleet nieuwe app voor krachtige agenda verschenen

Agenda-app Fantastical 2 voor de Mac heeft een complete make-over in een nieuwe app gekregen. Fantastical 2 is veelzijdiger, mooier en vooral flexibeler. We nemen de proef op de som.

Fantastical 2 Mac iconHoewel de iOS-versie van Fantastical al enige tijd geleden een redesign voor iOS 7 en iOS 8 heeft gekregen, gebeurde er nagenoeg niks met de Mac-app. De agenda-applicatie had nog steeds zijn oude design en had al lange tijd geen nieuwe functies gekregen. Daar komt vandaag verandering in met de komst van een compleet nieuwe app voor OS X. Fantastical 2 bevat nog steeds de snelle agendabalk die het origineel zo handig maakte, maar voegt ook een volwaardige agenda-app toe aan je dock. Een agenda-app met wel een flink prijskaartje.

Fantastical boekte op de Mac voor het eerst succes met zijn simpele menu-app. Een knop in de menubalk bovenin verschool een compacte agenda, met bovenop een invoerbalk waarmee je snel afspraken toevoegde. Deze functie zit nog grotendeels ongewijzigd in Fantastical 2. Je kunt met het invoerveld nog steeds op slimme wijze een afspraak toevoegen, door simpelweg te typen wat je op de planning hebt staan. Het commando ‘Lunch tomorrow at 12’ zet automatisch een lunchafspraak voor morgen in je agenda. Deze functie werkt helaas alleen in het Engels, waardoor Nederlandse zinnen niet door de app worden geslikt.

Fantastical 2-app voor Mac

Fantastical 2 Mac appNieuw in Fantastical 2 is een zelfstandige app, die toegankelijk is met een app-icoon in de dock. Hierin kun je de agenda op meerdere manieren bekijken. Met knoppen wissel je tussen een dag-, een week- een maand en een jaaroverzicht, zoals we ook gewend zijn van Yosemite’s ingebouwde Agenda-app. Het is echter de uitwerking waar Fantastical 2 zich mee onderscheidt. Bij iedere agendaweergave blijft er aan de linkerzijde namelijk een vak met alle dagen van de maand staan, met daaronder een lijst van je eerstvolgende afspraken. Het zorgt ervoor dat je altijd in één oogopslag je belangrijkste afspraken hebt. Aan de rechterzijde navigeer je door afspraken voor de komende dagen, weken of maanden, terwijl links altijd staat aangegeven wat er als eerstvolgende op de planning staat. Ook handig is de mogelijkheid om te wisselen tussen meerdere agendasets. Door aan te geven welke agenda’s bedoeld zijn voor thuis en voor op kantoor, kun je makkelijk filteren tussen afspraken. Een belangrijke functionaliteit als je bij veel agendagroepen zit.

Widget

Agenda-apps voor iOS hebben inmiddels vaak een widget voor het Berichtencentrum. Een functie die Mac-apps tot nu toe minder gebruiken, maar in Fantastical 2 is er wel één te vinden. In het Berichtencentrum van de Mac zie je hiermee in één oogopslag wat voor afspraken je vandaag hebt staan. Een leuke toevoeging, maar we tijdens onze dagen met Fantastical 2 hebben we er maar weinig gebruik van gemaakt. De widget laat namelijk zo weinig informatie zien, dat je vaak beter af bent om gewoon de Fantastical-app te openen. Een app die in je menubalk en dock makkelijker bereikbaar is dan het Berichtencentrum, dat je opent met een swipe of de knop rechts in de menubalk.

Fantastical 2 Mac widget

Flexibel design

Fantastical 2 Mac menuMet een menuknop, app en widget zijn er ineens veel manieren om met Fantastical 2 aan de slag te gaan. Je kunt gelukkig met wat getweak in de instellingen zelf bepalen hoe je de app het liefst gebruikt. Zit je alleen maar in de menu-app? Dan kun je de losse app uit je dock verbergen. App-gebruikers kunnen op hun beurt de menuknop verbergen, terwijl je de widget simpelweg niet hoeft in te schakelen. Het zorgt ervoor dat Fantastical 2 op flink wat manieren te gebruiken is, zonder dat je Mac-scherm wordt gevuld met onnodige functies.

Fantastical 2 is volledig voor Yosemite ontworpen. Dat merk je vooral aan de grote, platte vlakken van de app. De eerder beschaduwde bovenbalk is vervangen voor één solide kleur. Daarnaast is er geen stiksel in Fantastical 2 te vinden: de app bestaat uit simpele achtergronden, waardoor je zo min mogelijk wordt afgeleid van je agenda. Het zorgt voor een strak ontworpen geheel, met meer contrast dan in Apple’s eigen Agenda-app.

Prijs

Het moet gezegd worden: Fantastical 2 is met een prijs van €39,99 één van de duurdere agenda-apps. Daarnaast betreft het een tijdelijke introductieprijs, die later zal worden verhoogd naar €49,99. Daarmee zet ontwikkelaar Flexibits volledig in op de grootste power users. Deze agenda voelt krachtiger en veelzijdiger dan alternatieven die je voor de Mac zult vinden, maar dat voordeel zal pas 50 euro waard zijn als je echt veel in de app rondhangt. Twijfel je? Op de site van Flexibits staat een proefversie voor 14 dagen.

Conclusie Fantastical 2 review

Fantastical voor de Mac is met deze nieuwe versie een krachtige concurrent geworden voor Apple’s eigen Agenda-app. Waar je vroeger nog naar Apple’s alternatief moest grijpen om je agenda in het groot te zien, kun je nu alles vanuit Fantastical doen. Die overstap is ook makkelijk gemaakt: niet alleen kun je in Fantastical 2 je gebruikelijke iCloud-agenda’s importeren, maar je hebt ook toegang tot afspraken in Google Calendar, Yahoo, Fruux en andere agendadiensten met CalDAV-ondersteuning.

Pluspunten

  • Veelzijdige agenda-app die je op meerdere manieren kunt benaderen.
  • Design goed in lijn met Yosemite.
  • Ondersteuning voor iCloud, Google Calendar, Yahoo en CalDAV.

Minpunten

  • Nog steeds niet Nederlandse zinnen invoeren.
  • Widget voelt niet heel relevant.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 25 maart 2015, 15:08
Categorie Productiviteit
Onderwerp fantastical
Devices Mac, MacBook
Software macOS

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.