Face ID gezichtsscan

Opinie: Waarom maskers die Face ID misleiden geen bedreiging voor jouw beveiliging zijn

Tonen maskers die Face ID om de tuin leiden aan dat de gezichtsherkenning niet veilig is? Gelukkig niet, want er zijn allerlei redenen waarom je iPhone X nog steeds goed beveiligd is.

De afgelopen dagen is er veel te doen over het om de tuin leiden van Face ID. Met een speciaal geprepareerd masker is het mogelijk om de iPhone X te ontgrendelen. Betekent dit dat je daardoor gevaar loopt en iemand anders eenvoudig jouw iPhone kan ontgrendelen? Gelukkig niet.

Face ID gefopt met masker

Voor het instellen van Face ID worden er meerdere scans van je gezicht gemaakt. Face ID moet daarvoor een fysiek gezicht zien, dus een scan maken vanaf een foto is niet mogelijk. Je kunt daardoor een iPhone X ook niet ontgrendelen vanaf een foto die je van internet plukt, omdat er daadwerkelijk naar een 3D-gezicht gekeken wordt. Bovendien is Face ID veiliger, omdat de foutkans volgens Apple één op een miljoen is. Bij Touch ID was dat nog 1 op 50.000.

Bij een masker is dat een ander verhaal. Het Vietnamese beveiligingsbedrijf Bkav heeft met een 3D-printer en geprinte infraroodafbeeldingen van ogen een masker gemaakt, waarmee Face ID inderdaad gefopt is (zelfs met de aandachtsfunctie ingeschakeld). Het masker kostte alles bij elkaar zo’n 200 dollar. Een echte bedreiging voor de beveiliging van Face ID is dit echter niet.

Face ID gezichtsscan

Het masker fungeert namelijk als een soort tweeling. Apple heeft zelf al aangegeven dat ze afraden om Face ID te gebruiken als je een tweelingbroer of -zus hebt vanwege de sterke gelijkenissen. In het geval van het masker wordt deze ook simpelweg als een tweeling gezien, waardoor het niet gek is dat de iPhone X ontgrendeld wordt.

Zo’n masker maak je echter niet zomaar. Volgens Bkav kost het zo’n negen tot tien uur om zo’n masker te maken. Bovendien moet je ook nog fysiek toegang hebben tot het toestel. Als je iPhone X gestolen wordt, kun je via Zoek mijn iPhone altijd nog de Verloren-modus inschakelen. Staat dit ingeschakeld, dan is altijd de toegangscode nodig om de iPhone te kunnen ontgrendelen.

Masker voor Face ID.

Misleiding van beveiliging niets nieuws
Bovendien is het misleiden van technologieën als Face ID niets nieuws. Bij Touch ID was er ook al sprake van dat vingerafdrukken nagemaakt konden worden, bijvoorbeeld op basis van een hoge resolutie foto of zelfs met een stukje klei. Er zijn in het geval van Touch ID geen gevallen bekend waarin iemand flink bestolen is met een nagemaakte vingerafdruk. In de praktijk zal dit voor de doorsnee dief ook veel te veel moeite zijn, helemaal in het geval van Face ID waarvoor je een apart masker moet prepareren.

Je kunt dit soort misleidingen bovendien ook van de positieve kant bekijken. Door deze beveiligingsbedrijven wordt Apple nog meer uitgedaagd om Face ID verder te ontwikkelen en slimmer te maken, bijvoorbeeld met betere algoritmes of een nauwkeurigere TrueDepth-camera.

Face ID is geen verplichting
Apple heeft daarnaast nog allerlei maatregelen genomen om je iPhone veiliger te maken. Na elke herstart heb je sowieso de toegangscode nodig. Ook als je iPhone al 48 uur niet ontgrendeld is of je gezicht na vijf pogingen niet herkend is, dien je je toegangscode in te voeren. Ben je bang dat iemand je dwingt om je iPhone te ontgrendelen met je gezicht, dan kun je ook snel en ongemerkt Face ID (en Touch ID) uitschakelen.

Het is bovendien geen verplichting om Face ID te gebruiken. Het is een optionele en veilige optie om je iPhone te kunnen ontgrendelen, zonder dat je telkens je toegangscode nodig hebt. Je kunt het ook zo instellen dat je Face ID alleen gebruikt om je toestel te ontgrendelen, maar dat je bijvoorbeeld voor je bankapp nog wel een pincode nodig hebt. Als je echt twijfelt over de veiligheid van Face ID, dan kun je het ook helemaal uitschakelen. Of een iPhone 8 kopen als je meer vertrouwen hebt in Touch ID.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 29 november 2017, 19:08
Categorie Achtergrond
Onderwerpen beveiliging, face id
Device iPhone X

Actuele iPhone X deals

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.