Apple Maps auto in België

EyeDrive: met dit systeem verbetert Apple de Kaarten-app

Auto’s met ingebouwde iPad en Mac Pro
Apple heeft een eigen systeem ontwikkeld voor zelfrijdende auto's en om kaartmateriaal voor Apple Maps te verzamelen. Het heet EyeDrive en bestaat uit een iPad met daarop een speciale app. Er zijn nu voor het eerst details gelekt over dit systeem.

EyeDrive en Ulysses voor het verzamelen van kaartmateriaal

Apple rijdt al een tijdje rond met auto’s, voorzien van geavanceerde sensoren. Daarmee wordt kaartmateriaal voor Apple Maps verzameld. Het gaat om witte Subaru Impreza’s, die intern ‘Ulysses’ worden genoemd. Ze maken deel uit van het 3D Vision-team binnen Apple, dat tot doel heeft om de wereld in 3D in kaart te brengen. De Impreza’s zijn voorzien van allerlei hardware, zoals hoge resolutie-camera’s met Zeiss-lenzen, LiDAR-scanners en meer. Een aangesloten Mac Pro uit 2013 verzamelt en verwerkt alle data in realtime.


Het EyeDrive-systeem op de iPad regelt waar de chauffeur naartoe moet rijden en wordt ook gebruikt om de verzamelde data te beheren. Binnenin vind je ook vier SSD’s van elk 4 terabyte, die ongeveer een week aan beeldmateriaal kunnen bevatten. Vervolgens stuurt Apple een koerier op pad om de SSD’s zo snel mogelijk te vervangen en het opgenomen beeldmateriaal snel op kantoor te krijgen.

https://twitter.com/YRH04E/status/1290610578260729856

TycheEach: Apple’s zelfrijdende auto’s

Apple heeft ook zelfrijdende auto’s op de weg, maar die zul je alleen in Californië zien. Het gaat om Lexus-modellen, die ook zijn omgebouwd en voorzien van eigen hardware.

De Ulysses-auto’s zijn echter interessanter, omdat je ze zelf op de weg kunt zien in België en Nederland. De auto’s staan op naam van een ander bedrijf, zodat niet duidelijk is wie de werkelijke eigenaar is. Toch staat er op de auto’s vaak een herkenbare tekst dat het om Apple Kaarten gaat. De Subaru Impreza’s worden bestuurd door een chauffeur. Daarnaast is er een bijrijder die het EyeDrive-systeem bedient. Er gelden nauwkeurige instructies hoe de data verzameld moet worden.

Apple Maps auto in België

Zo moet het team ’s ochtends op pad gaan, als de zon 30 graden boven de horizon staat. Het werk is gedaan als de zon onder de 30 graden zakt. Dit heeft te maken met de werking van de LiDAR-sensoren. Verder moeten de beelden bij perfecte weersomstandigheden worden gemaakt, om te zorgen dat de beelden consistent zijn. En om onnodig werk te voorkomen moet de apparatuur voor vertrek geïnspecteerd worden.

Wegen die al zijn vastgelegd worden groen gemarkeerd. De bijrijder noteert als een weg niet toegankelijk is, omdat er bijvoorbeeld wegwerkzaamheden zijn of omdat het gaat om een privéweg. Aan het eind van de werkdag wordt alles opgeslagen en geïnspecteerd. De medewerkers sturen de data meteen naar Apple, waar het gebruikt wordt voor functies zoals Look Around en de 3D-weergave in kaarten.

Bekijk ook

Verbeterde Apple Kaarten komt naar Nederland en België

Apple is in Europa de afgelopen tijd bezig met het verzamelen van gegevens voor de verbeterde Apple Kaarten. Nu is duidelijk dat Apple deze maand ook begint met rondrijden in Nederland. De verbeterde Apple Kaarten komt dus spoedig ook in Nederland beschikbaar.

Reacties: 1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.