EU bereikt akkoord over digitaal rijbewijs en paspoort, landen moeten app zelf maken

De EU heeft een akkoord bereikt over een digitale wallet, voor bijvoorbeeld je rijbewijs en paspoort. Dit zou geldig zijn in alle Europese landen.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Update 9 november: Het is al een tijdje geleden dat we voor het laatst iets hoorden over het digitale rijbewijs en paspoort, waar de EU al jaren plannen voor zou hebben. Nu hebben het Europese parlement en de Europese raad overeenstemming bereikt over de regels voor de digitale wallet. Het gaat hier om de European Digital Identity Wallets. Er is de afgelopen tijd gewerkt aan de regels en voorwaarden die voor dergelijke apps moeten gelden.

European Digital Identity

De EU zegt dat dit een belangrijke stap is voor de digitalisering van publieke diensten voor Europese burgers. Binnen dit raamwerk zou je als Europeaan dus je rijbewijs, paspoort of id-bewijs op je telefoon kunnen zetten. Maar de overeenstemming omvat nog meer. Bedrijven die vallen onder de Digital Services Act (waaronder Apple) zouden de EU Digital Identity Wallet moeten accepteren om in te loggen bij hun diensten. Ook private diensten zouden gebruik kunnen maken van deze EU-wallet. Zo zou je ook een bankrekening ermee kunnen openen, betalingen kunnen doen en meer. De EU zegt dat alle gegevens met de hoogste vorm van beveiliging verwerkt worden.

De volgende stap is een formele goedkeuring tussen het Europese parlement en de EU-raad. Als alles in kannen en kruiken is, betekent dat niet dat je meteen een nieuwe Europese wallet-app kan downloaden. Individuele lidstaten moeten namelijk zelf hun eigen wallet-app maken, die voldoen aan de Europese regels. Na de invoering hebben lidstaten nog 24 maanden de tijd om zo’n app aan te bieden. In Nederland wordt er al een tijdje gewerkt aan een dergelijk initiatief.

Apple biedt zelf in de VS al ondersteuning voor rijbewijzen en identiteitsdocumenten in de eigen Wallet-app. Apple werkt daarvoor samen met de individuele lidstaten. Het is niet duidelijk of de EU ook samenwerkt met Apple om dit mogelijk te maken met de Wallet-app die iedereen al op zijn of haar eigen iPhone en Apple Watch geïnstalleerd heeft.

Bekijk ook

Apple Wallet: alles over deze handige app voor klantenkaarten, tickets en meer

Apple Wallet is Apple's digitale portemonnee voor klantenkaarten, tickets, kortingsbonnen en andere pasjes. Welke apps zijn er voor Wallet, wat zijn de mogelijkheden en op welke apparaten werkt Wallet? In deze uitleg lees je alles.

Hieronder volgt ons oorspronkelijke artikel van 2 juni 2021, toen er gesproken werd over één Europese app

Veel Europese landen hebben vaak hun eigen online diensten voor overheidsinstanties. In Nederland hebben we bijvoorbeeld DigiD om in te loggen bij websites van de overheid. Maar dergelijke online diensten zijn niet in andere landen binnen de EU te gebruiken. Daar komt volgens Financial Times verandering in. De site schrijft dat de app gebruikt kan worden bij zowel de overheid als bedrijven, waarmee je dus één enkele online verificatie nodig hebt. Het wordt een soort Europese digitale wallet.

Europa wil één app als digitale wallet

Volgens de plannen kun je de app gebruiken op websites van de overheid of om bepaalde rekeningen te betalen. Denk bijvoorbeeld aan de belasting. In de app kan je dan ook betaalgegevens bewaren om online te betalen. Zoals het er nu uit ziet wordt het geen concurrent van Apple Pay, maar meer een extra dienst om bepaalde rekeningen te betalen. De site spreekt ook over het opslaan van wachtwoorden, maar of het dan een volwaardige wachtwoordenapp wordt is niet duidelijk.

Een andere interessante toevoeging is het opslaan van officiële documenten, zoals een rijbewijs. In Nederland is er geen digitale methode om je rijbewijs op je smartphone mee te nemen, waardoor je altijd het fysieke pasje bij je moet hebben als je gaat autorijden. Welke officiële documenten nog meer op te slaan zijn, is niet duidelijk. Maar het is niet ondenkbaar dat ook het paspoort en/of identifiteitskaart zo te bewaren zijn. De app zou geldig zijn in alle 27 landen van de Europese Unie.

In Brussel wordt nu overlegd over te gebruiken digitale standaard voor de app. De uitrol zou over een jaar plaats moeten vinden. De Nederlandse overheid werkt ook aan een vID-app, wat ook moet dienen als een digitale versie van je paspoort of ID-kaart. Of het hier om dezelfde app gaat, is niet duidelijk.

iPhone-gebruikers hopen al jaren dat het mogelijk wordt om bijvoorbeeld je rijbewijs of paspoort in Wallet op te slaan. De Wallet-app is nu al de plek voor je Apple Pay-kaarten, klantenkaarten, kortingsbonnen en boardingpassen voor vluchten. Apple heeft al diverse patenten uitgebracht waarin staat hoe je een paspoort of rijbewijs op je iPhone kan opslaan.

Bekijk ook

Apple wil je rijbewijs en paspoort vervangen door je iPhone

Hoeven we in de toekomst helemaal geen rijbewijs of paspoort meer op zak te hebben? Als het aan Apple ligt niet. Apple omschrijft een manier hoe een iPhone een rijbewijs en paspoort kan vervangen.

Revisiegeschiedenis:

  • 2023 - 09 november: Artikel bijgewerkt na overeenstemming van het Europese parlement en de EU-raad over de digitale wallet.
  • 2023 - 09 november: Artikel bijgewerkt na overeenstemming van het Europese parlement en de EU-raad over de digitale wallet.

Reacties: 18 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.