Paspoort Nederlands.

Apple wil je rijbewijs en paspoort vervangen door je iPhone

Hoeven we in de toekomst helemaal geen rijbewijs of paspoort meer op zak te hebben? Als het aan Apple ligt niet. Apple omschrijft een manier hoe een iPhone een rijbewijs en paspoort kan vervangen.

Met de Wallet-app op je iPhone hoef je geen fysieke pasjes meer bij je te hebben. In landen waar Apple Pay actief is, hoef je zelfs niet eens meer een pinpas bij je te hebben omdat een iPhone meer dan genoeg is. Apple gaat nu een stap verder, want in een patent wordt een manier omschreven hoe een apparaat als je iPhone een los paspoort of rijbewijs overbodig kan maken.

Apple wil rijbewijs en paspoort vervangen door iPhone

In het patent, genaamd Document importanion into secure element, omschrijft Apple het gebruik van zogenaamde RFID (Radio-frequency identification) en NFC. Het komt erop neer dat het systeem belangrijke persoonsgegevens kan inladen (bijvoorbeeld vanaf een paspoort) en veilig op kan slaan, waarna de benodigde informatie gedeeld kan worden aan de autoriteit die jouw om je gegevens vraagt. Denk hierbij aan een politieagent of de beveiligingscheck op een luchthaven. Met een vingerafdruk of een gezichtsscan kun je bevestigen dat jij de eigenaar van het apparaat bent.

In het patent noemt Apple de iPhone niet bij naam, maar het zou een logische keuze zijn aangezien de benodigde onderdelen hierin aanwezig zijn. De iPhone is voorzien van NFC en kan informatie veilig opslaan. Bovendien heeft de iPhone Face ID of Touch ID, waar alleen de eigenaar van de iPhone gebruik van kan maken. Het is echter nog lang niet zeker of deze wens ook daadwerkelijk uitgevoerd kan worden.

Patent over identificatie met je iPhone.

Bij dit soort toepassingen heeft Apple namelijk ook te maken met overheidsinstanties die lang niet altijd bekend staan om de digitale innovatie. Bovendien heeft een fysiek paspoort of rijbewijs ook zeker nog voordelen, aangezien dit bijvoorbeeld niet gehackt kan worden. Daarentegen kan een gestolen paspoort resulteren in identiteitsfraude.

Onlangs introduceerde Telegram een nieuwe functie genaamd Telegram Passport. Daarmee kun je je documenten uploaden, zodat je ze altijd bij je hebt als je ze nodig hebt. Er was echter snel kritiek, want beveiligingsonderzoekers waarschuwden dat de dienst onveilig is.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 9 augustus 2018, 18:20
Via Via AppleInsider
Categorie Achtergrond
Onderwerp patent
30 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.