DuckDuckGo brengt beta van privacyvriendelijke webbrowser voor Mac uit

DuckDuckGo, de bekende privacyvriendelijke zoekmachine, heeft nu een eigen webbrowser voor de Mac. Ook daarin zou privacy centraal staan. De beta is nu beschikbaar, al gaat het nog op inschrijving.

Update 12 april 2022: Vandaag heeft DuckDuckGo de eerste beta van de webbrowser voor de Mac uitgebracht. Zoals we al in december schreven, staat privacy in deze browser centraal. Je maakt gebruik van de DuckDuckGo-zoekmachine, er zit een tracker blocker in en meer. Met de bekende Fire Button kun je alle data in één keer wissen. De browser gebruikt dezelfde engine als Safari (WebKit) en zou daardoor net zo snel moeten zijn.

Klik om inhoud van Twitter te tonen.
Learn more in Twitter’s privacy policy.

Om nu al toegang te krijgen tot de Mac-beta, moet je je eerst inschrijven voor de wachtlijst. Dit doe je door eerst de mobiele app te downloaden en deze stappen te volgen:

  1. Ga in de DuckDuckGo-app voor iPhone en iPad naar Instellingen > DuckDuckGo for Desktop.
  2. Tik op Join the Private Waitlist.

Zodra het jouw beurt is, krijg je in de app een melding met code om de beta te kunnen downloaden. Ook zit daarbij een link, die je moet openen op de Mac om de beta te kunnen installeren.

Hieronder volgt ons oorspronkelijke artikel van 22 december 2021

Er zijn allerlei privacyvriendelijke zoekmachines als alternatief voor Google. Denk aan het Nederlandse Startpage, maar ook DuckDuckGo is een hele bekende. In een nieuwe blogpost zeggen de makers te werken aan een eigen browser voor de Mac.

DuckDuckGo webbrowser voor Mac in ontwikkeling

De browser zou op een vergelijkbare manier moeten werken als de app op iPhone en iPad. Zelf noemen ze het geen ‘privacy browser’, maar een ‘browsing app’ voor alledaags gebruik. De desktop-app van DuckDuckGo maakt gebruik van de engine die hoort bij het besturingssysteem en is dus niet per definitie gebouwd op Chromium van Google. In het geval van de Mac draait de browser dus op WebKit waar ook Safari gebruik van maakt. Volgens de makers moet dat een veel eenvoudigere browser opleveren, zonder alle poespas die je bij andere browsers ziet. Uit eerste tests blijkt dat de browser ‘significant sneller is’ dan Google Chrome, zo zeggen de makers.

DuckDuckGo desktop browser.

Omdat alleen de motor van de app gebaseerd is op die bij het besturingssysteem hoort, moet de rest helemaal zelf door de makers gebouwd worden. Dat geldt bijvoorbeeld voor het systeem met bookmarks, het invullen van wachtwoorden en meer. Of er ook extensies gemaakt kunnen worden door andere bedrijven, zoals bijvoorbeeld voor Chrome en Safari, is niet duidelijk.

De Fire Button die je misschien al kent van de mobiele app, maakt ook zijn opwachting in de desktopversie. Uiteindelijk moet de browser een stuk cleaner worden dan Chrome, zo beloven de ontwikkelaars. In eerste instantie wordt er gewerkt aan een Mac-versie, maar er komt ook een versie voor Windows. De releasedatum is nog niet bekend, maar waarschijnlijk ergens in 2022.

Bekijk ook

DuckDuckGo instellen op iPhone en iPad als privacyvriendelijke zoekmachine

Met DuckDuckGo kun je privacyvriendelijk zoeken op internet. In deze tip lees je hoe je DuckDuckGo als standaard zoekmachine op iPhone en iPad instelt, in plaats van Google.

Revisiegeschiedenis:

  • 2022 - 12 april: Artikel bijgewerkt met stappenplan om de beta te downloaden.

Reacties: 8 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.