Corrupt filmpje

Corrupt filmpje laat je iPhone vastlopen

Een filmpje van 4 seconden blijkt in staat om je iPhone te laten vastlopen. Maar er is geen reden tot paniek: even herstarten helpt.

Een bug in iOS zorgt ervoor dat je toestel vastloopt, als je een bepaald 4 seconden durend filmpje afspeelt. Je moet het toestel daarna opnieuw starten. Het gaat waarschijnlijk om een corrupt videobestand waardoor het geheugen vol loopt.

Corrupt filmpje
Hierboven zie je het gewraakte filmpje.

Een week geleden dook hetzelfde filmpje ook al op. Het werd toen in verband gebracht met WhatsApp, waarbij Duitse populaire media paniek probeerden te zaaien. Het gaat om een .mp4-filmpje dat zich als een razende verspreidde via WhatsApp. Het filmpje zou “iPhones lamleggen” waarbij “iedereen gevaar loopt”, zo schreven BILD en Stern. Beide kranten verwijzen naar een Zwitsers blogbericht waarin wordt gewaarschuwd dat de thuisknop niet meer werkt. Na verloop van tijd “werkt helemaal niets meer”, de iPhone wordt heet en “je ziet letterlijk dat de batterij wordt leeggezogen!” Maar het valt allemaal wel mee.

App afsluiten helpt
Het is namelijk onzin dat het filmpje je iPhone vernielt of totaal onbruikbaar maakt. Voordat je je iPhone in de prullenbak gooit, kun je beter even de app gedwongen afsluiten met force quit.

Na het drukken op de Play-knop loopt WhatsApp inderdaad vast, maar dat leidt uiteraard niet tot catastrofale schade aan je toestel. Het enige wat er aan de hand is, is dat WhatsApp het filmpje niet goed kan afspelen. Het filmpje zelf is overigens het bekijken niet waard; er gebeurt niets interessants.

iPhone loopt vast

Corrupt filmpje ook op websites

Inmiddels is het filmpje ook gepubliceerd op websites, waardoor je niet meer afhankelijk bent van vrienden die een grap met je willen uithalen. Bekijk je de betreffende video in Safari (we zullen hier niet naar linken), dan wordt je toestel steeds trager, zodat je beter even kunt herstarten. Waarschijnlijk is het een geheugenprobleem dat Apple in een toekomstige update moet oplossen. Het probleem doet zich voor bij alle iOS-versies, zelfs iOS 5.

Stuurt iemand jou de link naar het filmpje en trap je erin, dan kun je het gelukkig makkelijk oplossen met de eerder genoemde force quit van de app, of door het herstarten van je toestel.

Onderstaand filmpje, waarin de bug wordt uitgelegd, zal ongetwijfeld een kijkcijferkanon worden:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 22 november 2016, 14:52
Categorie Achtergrond
Onderwerpen safari, video

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.