GarageBand bestaat 15 jaar: Apple geeft kijkje achter de schermen

De muzieksoftware GarageBand bestaat 15 jaar en Apple heeft daarom een kijkje achter de schermen gegeven hoe de software is ontstaan en wat er bij komt kijken om bijvoorbeeld een nieuwe loop te maken.

Voor het eerst heeft Apple een kijkje gegeven in de studio waar muziekapps worden gemaakt. Zo krijgen we een beter beeld wat erbij komt kijken om een nieuw geluid of een nieuw virtueel instrument te maken. Met GarageBand kan iedereen zelf muziek maken op de Mac, iPhone of iPad. Het is simpel in gebruik en kan voor allerlei toepassingen worden gebruikt. Ook bekende artiesten maken er gebruik van, waaronder Rihanna, Fall Out Boy en T-Pain.

Nieuw instrument kan maanden duren

Het maken van een nieuwe instrument kan weken tot maanden duren, zowel bij digitale geluiden als wanneer er echte geluiden van een instrument opgenomen moeten worden. Bij een echt instrument moet een muzikant dezelfde noot eindeloos blijven herhalen, telkens met een andere vingerpositie, druk en geluidsvolume. Bovendien met de muzikant telkens zeven seconden lang de adem inhouden, om te voorkomen dat er achtergrondgeluiden te horen zijn.

Het muzieklab staat onder leiding van Dr. Gerhard Lengeling, die zeventien jaar geleden in dienst trad bij Apple door de overname van zijn bedrijf Emagic. Een handjevol medewerkers is de hele dag bezig met details over hoe een noot of instrument zou moeten klinken. Het gaat daarbij om grote beslissingen, zoals het model elektrisch gitaar dat in de app moet worden opgenomen, maar ook om minutieuze kleinigheden, waar je als gebruiker waarschijnlijk geen weet van hebt. Voor het maken van de Oost-Aziatische instrumenten schakelde het team bijvoorbeeld experts in om de juiste kleur hout voor de instrumenten te kiezen. Ook de lettertypes moesten kloppen.

Garageband iPhone X

GarageBand ontstond in 2004 vanuit een experiment, toen Apple wilde kijken of computers op een nieuwe manier konden worden gebruikt. “We kregen inspiratie van het idee dat nieuwe software alles wat aan het ontstaan was, zou verbinden”, aldus Apple’s marketingbaas Phil Schiller. “Misschien zou ooit de volgende John Lennon zijn talent ontdekken met een computer die hij als kind tijdens kerst had gekregen.”

Bekijk ook

GarageBand: alles wat je wilt weten

Met Apple's GarageBand kun je muziek maken, instrumenten bespelen en muziekles volgen. Ook kun je opnames maken en je muziek publiceren. In dit overzicht lees je wat er met GarageBand zoal mogelijk is.

Garageband vs Logic Pro

De muziekstudio van Apple maakt ook Logic Pro X, de professionele software voor muziekmakers. Het is echter niet zo dat functies vanuit Logic wat worden aangepast en vervolgens in GarageBand terechtkomen, of andersom. Beide apps ontwikkelen zich grotendeels onafhankelijk van elkaar. Wel is het zo dat het gemak van GarageBand ervoor zorgt dat artiesten alvast stukjes zelf hebben opgenomen, die vervolgens goed bruikbaar blijken voor de uiteindelijke opname. “Sommige mensen zijn zo goed in het maken van demo’s in GarageBand dat ze iets meebrengen en dat ik denk: we kunnen 80 procent gebruiken in de uiteindelijke plaat. Het is wel eens gebeurd dat een artiest de zang heft opgenomen in GarageBand met slechts de interne microfoon van een laptop en het klonk cool.”

Over toekomstige functies wil Apple weinig kwijt, maar Phil Schiller heeft wel een stokpaardje achter de hand: iets met machine learning zou zinvol zijn.

Everyone Can Create: Music

Wil je zelf aan de slag? Apple heeft een lespakket om zelf muziek te maken met behulp van GarageBand, genaamd ‘Everyone Can Create Music’. Je kunt er gebruik van maken op school, maar kunt er ook zelf thuis mee aan de slag.

Bekijk ook

Apple leert je muziek maken op school met de iPad

Apple is een campagne gestart om muziek maken op scholen te stimuleren. Daarbij kan gebruik worden gemaakt van de gids 'Everyone Can Create: Music' waarin je leert hoe je allerlei muziekprojecten met je iPad kunt uitvoeren zonder dat je hoeft te beschikken over een muziekinstrument.

Reacties: 2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.