Belastingdienst

Belastingaangifte 2015: de iOS-app is nog steeds beperkt bruikbaar

Vanaf 1 maart kun je de belastingaangifte van 2015 invullen via de website of de iOS-app. Die app is alleen te gebruiken als je een standaardsituatie hebt. Heb je bijvoorbeeld wat aftrekposten voor studie of giften, dan val je buiten de boot.

Belastingdienst

Net als vorig jaar kun je ook nu weer je belastingaangifte doen via een app. Met Aangifte 2015 (link) doe je “gemakkelijk en snel” je belastingaangifte over 2015, zo belooft de Belastingdienst. Maar het werkt lang niet voor iedereen.

Aangifte 2015-1 Aangifte 2015-2

Vermijd de drukte bij je aangifte

Vanaf dinsdag 1 maart kun je beginnen met het invullen van je belastingaangifte over 2015. Invullen op papier doet bijna niemand meer, waardoor je bent aangewezen op de twee andere manieren: inloggen op de site van de Belastingdienst of de iOS-app gebruiken. Het is momenteel aan te raden om nog even te wachten met het invullen. Op de website van de Belastingdienst is een schema te zien van de rustige momenten:

Belastingdienst rustige momenten

Belastingaangifte 2015 via de app: alleen standaardgevallen

Wie slim is doet de aangifte ‘s ochtends, later deze week, in het weekend of na 22:00 uur ‘s avonds. Deze druktemeter geldt zowel voor de website als voor de app. In beide gevallen log je in met je DigiD, maar welke methode jij mag gebruiken ligt helemaal aan je persoonlijke situatie. Heb je vorig jaar de vooraf ingevulde gegevens gebruikt en is er niets gewijzigd in je persoonlijke situatie? Dan kun je de app gebruiken tenzij je:

  • niet het hele jaar dezelfde fiscale partner had
  • je woning gekocht of verkocht hebt
  • een restschuld voor een vroegere eigen woning had
  • een onderneming had
  • resultaat uit overige werkzaamheden had
  • in het buitenland woonde
  • inkomsten uit of bezittingen in het buitenland had
  • co-ouder was en je minderjarige kind niet op jouw adres ingeschreven stond
  • aftrekposten wilt opgeven, zoals giften, zorgkosten of studiekosten

In al deze gevallen is de app te beperkt en zul je je aangifte via de desktop moeten doen. Eigenlijk is dat gek: op de iPhone levert zo’n klein scherm wat beperkingen op, maar op de iPad zou je heel veel informatie probleemloos kunnen invullen. Zeker als je een iPad Pro hebt is het scherm groot genoeg om bijvoorbeeld aftrekposten in te voeren. Het lijstje met mag-niet-kan-niet-dingen is in vergelijking met vorig jaar niet echt korter geworden. Het post-pc-tijdperk? Naah, bij de Belastingdienst is het nog niet zover.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 1 maart 2016, 15:26
Categorie Apps
Onderwerp belasting

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.