ECG op de Apple Watch Series 4.

Deze 10 verbeteringen maken de Apple Watch Series 4 nog meer bij de tijd

Dit vind je niet in eerdere Apple Watches

Van alle nieuwe producten die Apple voor het najaar van 2018 heeft aangekondigd heeft de Apple Watch Series 4 veruit de meeste verbeteringen. Twijfel je nog over de Series 4? Dit zijn 10 verbeteringen die je niet vindt op de eerdere modellen van de Apple Watch.

De Apple Watch Series 4 valt vooral op omdat het de eerste keer is dat Apple het horloge een nieuw design heeft gegeven. Heb je al een Apple Watch om je pols, dan zijn dit de 10 punten waarmee je erop vooruit gaat als je overstapt.

  1. Groter scherm ⌚️
  2. Infograaf-wijzerplaten 🕰
  3. Nieuwe Digital Crown 🎛
  4. ECG-functie ❤️
  5. Bluetooth 5.0 📶
  6. Betere speaker 👂
  7. Keramische achterkant 💎
  8. Goudkleurig RVS 💫
  9. Snellere S4-chip 🚤
  10. Valdetectie 🏃‍♂️


#1 Groter scherm
Het nieuwe scherm valt natuurlijk meteen op bij de Apple Watch Series 4. Het scherm is groter, heeft een hogere resolutie en kan meer informatie tonen. Het bijna randloze scherm is ruim 30 procent groter dan vorige modellen, terwijl de behuizing zelf maar een fractie groter is.

#2 Nieuwe Infograaf-wijzerplaten
Het grotere scherm hangt samen met het feit dat er meer informatie op past. De Infograaf-wijzerplaten zijn daar speciaal voor ontworpen. Je kunt er maar liefst 8 infoblokjes (complicaties) op gebruiken, voor informatie over je eerstvolgende afspraak, je activiteitenringen of de weersverwachting. De Infograaf-wijzerplaat zal bovendien mensen aanspreken die gek zijn op traditionele ronde wijzerplaten. De nieuwe Vapor, Liquid Metal, Fire & Water wijzerplaten in watchOS 5 zijn op de Series 4 schermvullend tot aan de randen. Dat zal niet meteen reden zijn om te upgraden, maar het ziet er wel een stuk fraaier uit.

Apple Watch Series 4 Infograaf-wijzerplaat

#3 Nieuwe Digital Crown
De Digital Crown is compacter, maar daar zal je niet meteen wakker van liggen. Veel interessanter is de verbeterde haptische feedback. Tijdens het draaien aan de kroon voel je een tik en je hoort ook een licht tikgeluid. Het doet denken aan een mechanisch horloge. Ook zit er een nieuw metalen kapje op de kroon die van geleidend materiaal is gemaakt en gebruikt kan worden voor ECG-metingen. Voor mensen die de Apple Watch Series 4 met 4G in het buitenland willen gaan halen is het (goede?) nieuws dat de opvallende rode stip is vervangen door een dun rood lijntje.

Digital Crown in Apple Watch Series 4

#4 ECG-metingen (op termijn)
Je hebt er nu nog niets aan, maar op termijn verwachten we wel dat Apple ook de Apple Watch ECG-metingen in Nederland en België gaat ondersteunen. Door een ‘hartfilmpje’ te maken kun je sneller een eventuele hartafwijking opsporen en medische hulp zoeken. Nog even geduld dus. Je kunt met de Series 4 al wel verhoogde en erg lage hartslag detecteren, maar dat kan met de eerdere modellen ook als je watchOS 5 kunt installeren.

ECG op de Apple Watch Series 4.

#5 Bluetooth 5
Apple was bij de iPhone X al overgestapt naar Bluetooth 5, maar voor de Apple Watch moesten we hiervoor wachten op de Series 4. Dankzij Bluetooth 5 heb je een groter bereik en een snellere data-overdracht, want handig kan zijn bij accessoires. De eerdere Apple Watch-modellen werkten met Bluetooth 4.x. Ook helemaal niets mis mee, maar het tijdperk van Bluetooth 5 is langzamerhand aangebroken en er zijn steeds meer accessoires die ermee werken.

#6 Betere speaker
Je kunt sinds watchOS 5 gebruikmaken van de nieuwe Walkie-Talkie-app, zodat je snel met elkaar kan praten. Een betere speaker is dan wel zo prettig. Maar je kunt de speaker ook gebruiken voor Siri, om te bellen en om FaceTime-gesprekken te voeren. Het geluidsvolume is 50% harder. De microfoon is bovendien verplaatst om te voorkomen dat je tijdens het bellen een echogeluid hoort.

#7 Geheel keramische achterkant
Voorheen was de achterkant van de Apple Watch gemaakt van metaal, met in het midden een hartslagmeter die met glas was afgedekt. Nu is de achterzijde vervangen door keramiek, dat de hele achterkant beslaat en is bedekt met saffierglas. Dit is krasbestendiger, waardoor je horloge niet beschadigd raakt door de lader. Apple gebruikte overigens bij de Series 2 ook al keramiek, terwijl bij de Series 0 alleen de duurdere RVS- en Edition-versies van keramiek waren voorzien. Een versie waarbij de hele horlogekast van keramiek was gemaakt verscheen alleen bij de Apple Watch Series 2 en Apple Watch Series 3. Al deze handige weetjes kun je terugvinden in ons overzicht Apple Watch vergelijken, met de verschillen tussen alle Apple Watch-modellen.

#8 Nieuwe goudkleur in RVS
De aluminium versies van de Apple Watch waren er altijd al in een goudkleur, maar voor de roestvrijstalen versie was je aangewezen op zilverkleur of spacegrijs. Bij de Series 4 kun je ook kiezen uit een stalen goudkleur, passend bij de nieuwe stalen rand op de goudkleurige iPhone XS en iPhone XS Max. Je zult hier wel extra moeite voor moeten doen, want de roestvrijstalen Apple Watches zijn alleen met 4G verkrijgbaar, en daarom niet te koop in Nederland en België. Omdat roaming niet wordt ondersteund kun je de 4G-functie alleen gebruiken in het land waar je het horloge hebt gekocht.

Apple Watch Series 4 goud hartslagfuncties

#9 Snellere S4-chip
De nieuwe S4-chip is tweemaal zo snel als z’n voorganger in de Series 3. Daardoor kun je sneller apps opstarten en geeft Siri sneller antwoord. Apple is erin geslaagd om nog meer chips samen te voegen in deze SiP (System (of Silicon) in Package), terwijl hij minder ruimte inneemt. Daardoor kon Apple de Apple Watch Series 4 weer iets platter maken.

Apple Watch S4 chip

#10 Valdetectie
De nieuwe valdetectie-functie werkt alleen op de Apple Watch Series 4. Dit is te danken aan de vernieuwde gyroscoop in het horloge, dat tweemaal het dynamische bereik kan meten. De gyroscoop kan acht keer zo snel data verzamelen. Struikel je, dan zal de Apple Watch dat detecteren en vragen of alles OK is. Beweeg je niet binnen 60 seconden, dan zal het horloge desgewenst de nooddiensten inschakelen.

Apple Watch yoga

Ben je door het lezen van dit artikel enthousiast geworden, kijk dan waar je de Apple Watch kunt kopen en wat ‘ie kost.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

17 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.