Podcasts luisteren in de bus

Apple Podcasts viert 50 miljard downloads en half miljoen podcast-shows

Apple was er al vroeg bij met podcasts en dat heeft z'n vruchten afgeworpen. Het podcasts-platform telt nu een half miljoen podcast-shows en er zijn 50 miljard downloads geteld.

50 miljard podcast-downloads

Apple’s aankondigingen volgen (heel toevallig) na Google’s bekendmaking van de toekomstplannen rondom podcasts. Google wil het aantal podcast-luisteraars verdubbelen door bijvoorbeeld afleveringen vindbaar te maken in de zoekresultaten. Maar momenteel is Apple nog de onbetwiste koning van de podcasts, met meer luisteraars en meer podcasters. Maar liefst 50 miljard shows zijn via Apple’s podcast-platform gedownload, vertelde het bedrijf aan Fast Company.


De mijlpaal werd in maart 2018 gehaald. Het is een behoorlijke groei ten opzichte van de 13,7 miljard podcast-downloads die in 2017 nog werden gemeld. Ter vergelijking: in 2014 waren het nog 7 miljard, dus de populariteit van podcasts moet het afgelopen jaar spectaculair zijn gegroeid. Het gaat hier om downloads via de iTunes-app op de desktop, de Podcasts-app en streams.

Betere kwaliteit van podcasts
Dat komt ongetwijfeld door de betere kwaliteit van podcasts. Naast de ‘traditionele’ free format babbel- en praatshows die al jaren bestaan, zoals de Appels en Perenshow, zijn er ook steeds meer professioneel geproduceerde podcasts zoals Serial (van de makers van This American Life), Reply All en Homecoming. Ze bieden audio-documentaires of een hedendaagse hoorspel. In Nederland zijn NRC’s Onbehaarde Apen en de Trust Nobody-podcast goede voorbeelden van professioneel gemaakte podcasts.

Verbeteringen, maar nog niet goed genoeg
Apple heeft het afgelopen jaar wat verbeteringen doorgevoerd in de Podcast-app en de diensten die ze voor podcasters aanbieden, onder andere met Apple Podcast Analytics. Maar veel ervaren luisteraars en podcasters vinden de Podcasts-app nog veel te beperkt. Gelukkig zijn er allerlei alternatieve podcast-apps, zoals het geweldige Overcast.

Dat Apple er al vroeg bij was, blijkt wel uit het feit dat er sinds 2005 al ondersteuning voor podcasts te vinden was in de iTunes-app. Er zijn nu 525.000 actieve shows en meer dan 18,5 miljoen podcast-afleveringen. Je kunt luisteren in 100 talen in 155 landen. Vorig jaar maakte Apple nog bekend dat er 400.000 podcast-shows en 14 miljoen afleveringen beschikbaar waren via iTunes.

Lees meer over podcasts in deze artikelen en tips:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 29 april 2018, 19:58
Bron Bron Fast Company
Categorie Diensten
Onderwerpen itunes, podcasts

iTunes

Lees alles over iTunes, de voormalige software voor het beheren van je mediacollectie op Mac en de huidige software voor Windows. Wat kun je zoal doen met iTunes en hoe zit het met alternatieven? Sinds 2019 is Apple gestopt met iTunes op de Mac, maar op Windows is het programma nog altijd beschikbaar.

iTunes
2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.