Overcast 3.0 met nieuw design

Overcast 3.0 maakt podcastlijsten beheren makkelijker

De podcast-app Overcast heeft een update naar 3.0 gekregen, die het makkelijker maakt om wachtlijsten en afspeellijsten te beheren.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

De podcast-app Overcast is compleet vernieuwd, met onder andere nieuwe functies voor iOS 10, een nieuw uiterlijk en makkelijker wachtlijsten maken van podcast-afleveringen die je nog wilt luisteren.

Overcast 3.0 met nieuw design

Overcast 3.0 heeft nieuw design

Overcast is de bekende podcast-app van Marco Arment, de voormalige ontwikkelaar van Instapaper en andere bekende apps. Arment heeft nogal een reputatie in de community voor appontwikkelaars, waar hij zich regelmatig bemoeit met actuele zaken. Drie jaar geleden bracht hij voor het eerst deze podcast-app uit, waarbij hij steeds andere betaalmodellen heeft geprobeerd. Tegenwoordig zijn de meeste functies gratis en hoopt Arment dat je een (optionele) maandelijkse donatie geeft als je de app graag gebruikt.

Overcast 3.0 is op een aantal punten vernieuwd, al zijn de veranderingen niet zo groot als bij versie 2.0. De nadruk ligt vooral op het beter beheren van afleveringen, kleine veranderingen in het design en alweer een nieuwe variant op het betaalmodel.

Het design is niet sterk veranderd. Wel zijn wat aanpassingen gedaan zodat het beter aansluit op iOS 10. Zo heeft het appicoontje een iets andere cirkelvorm. Ingrijpender is de keuze voor een interface met kaarten. Dit is wel een beetje vergelijkbaar met hoe Apple Music werkt, maar dan nét even handiger. Je kunt een kaart makkelijk omlaag vegen of zijwaarts vegen vanaf de linkerkant van het scherm.

Overcast: snel swipen naar instellingen

Als je naar een podcast aan het luisteren bent kun je links en rechts swipen om de instellingen snel aan te passen. Je hoeft daardoor niet meer verticaal te scrollen. Veeg naar rechts om de audio-instellingen aan te passen en veeg naar links om de shownotes te zien. Ook kun je daar de linkjes naar hoofdstukken vinden. Dat maakt het bedienen tijdens het luisteren veel makkelijker.

Overcast-widget en Watch-app

Overcast start sneller op de Apple Watch, dankzij aanpassingen voor watchOS 3. Je ziet nu ook makkelijker een lijst met afleveringen die klaar staan in de actieve afspeellijst of de wachtlijst. Op de iPhone heeft Overcast 3.0 een widget gekregen, waarmee je een beter overzicht hebt van wat er speelt en wat eraan komt. Er is gekozen voor een vrij eenvoudige weergave. Met 3D Touch kun je via peek and pop meer informatie opvragen over een aflevering. Bovendien zit er nu ondersteuning voor rijke notificaties in: krijg je een pop-up dat er een nieuwe aflevering van je favoriete podcast klaarstaat, dan kun je meteen kijken hoe de coverfoto eruit ziet, welke informatie er bij de aflevering is geplaatst en eventueel met knoppen meteen de aflevering toevoegen aan je wachtlijst of meteen beginnen met luisteren.

Verbeterde wachtlijsten in Overcast 3.0

De belangrijkste twee vernieuwingen hebben we tot het laatst bewaard: het rijtje snelkoppelingen tijdens het luisteren van een episode en het makkelijker maken van wachtlijsten. De snelkoppelingen bieden je de mogelijkheid om meteen bepaalde acties te ondernemen, zonder dat je eerst de menu’s in hoeft te duiken. Het gaat hierbij om delen, afspelen, toevoegen aan wachtlijst, wissen en voorzien van een sterretje.

Er zijn nieuwe functies voor het maken van wachtlijsten en afspeellijsten toegevoegd. Je kunt een aflevering meteen toevoegen aan de Up Next-lijst, zodat het wordt afgespeeld zodra je klaar bent met de huidige podcast. Ook kun je aangeven dat een aflevering onderaan de lijst moet worden toegevoegd. Vanuit notificaties kun je dit nu snel regelen.

Het ordenen van je afspeellijst of wachtlijst is makkelijker geworden omdat je naast elke aflevering een ‘handgreep’ ziet om deze te verslepen naar een andere plek.

Overcast kost (optioneel) €9,99 per jaar om de advertenties te verwijderen en de ontwikkelaar te steunen. De meeste functies zijn wel gewoon beschikbaar voor iedereen, ongeacht of je betaalt. Zoals bij elke grote upgrade knutselde Arment ook nu weer aan zijn inkomstenmodel, maar daar zul je als gebruiker weinig van merken: in plaats van ingekochte advertenties experimenteert Arment nu met eigen advertentieverkoop. Dat levert waarschijnlijk wel wat minder schreeuwerige uitingen op.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 22 februari 2017, 2:04
Categorie Apps
Onderwerpen overcast, podcasts

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.